Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Marine Harvests doble standarder

John Fredriksens Marine Harvest er i oppdrettsnæringen. Selskapet opererer med doble standarder - én standard i Norge og en mye dårligere i utlandet både når det gjelder miljø- og arbeidstagerrettigheter.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
John Fredriksens Marine Harvest er i oppdrettsnæringen. Selskapet opererer med doble standarder - én standard i Norge og en mye dårligere i utlandet både når det gjelder miljø- og arbeidstagerrettigheter.
marine_harvest.jpg
Delegasjon med fagforeningsledere og miljøeksperter fra Chile og en urfolksleder fra Canada krever at Marine Harvest tar miljøhensyn og bedrer sikkerheten for arbeiderne.

9. juni deltok en delegasjon med fagforeningsledere og miljøeksperter fra Chile og en urfolksleder fra Canada på Marine Harvest sin generalforsamling i Oslo. Delegasjonen var her på grunn av John Fredriksens Marine Harvest som de mener opererer med doble standarder på miljø- og samfunnsansvar – én standard for Norge og én standard i utlandet.
Vi forventer en reaksjon fra det norske samfunnet på Marine Harvest som tar naturressurser og utnytter våre arbeidere

Da oppdrettsnæringen i Norge hadde problemer med sykdom på anleggene sine på begynnelsen av 1990-tallet ble det laget påbud og forbud som har bidratt til bedre hygienetiltak i næringen. Blant annet om laksemærene og om hvor tett disse kan stå. Det ble også innført oppdrettsfrie områder. I Chile og Canada har disse problemene blitt totalt oversett med store sykdomsutbrudd blant laksen som resultat. Marine Harvest har overhodet ikke tatt seg bryet med å ta i bruk kunnskapen de har tilegnet seg i Norge i utlandet. I tillegg er oppdrettsnæringen i Chile preget av mange ulykker - det skjer i snitt 1,5 dødsfall i tilknytning til oppdrettsnæringen per måned. 

Det har vært omfattende utbrudd av laksesykdom ved Marine Harvest sine anlegg som har ført til at anleggene er blitt stengt på svært kort varsel – mot løfter fra norsk konsernledelse i Chile – og at over 1000 arbeidere har mistet jobben sin. Hadde Marine Harvest fulgt de samme standardene i utlandet som de følger i Norge hadde sykdomsutbruddene blitt langt mindre omfattende. De hadde heller ikke kunnet sparke folk fra en dag til en annen.

Les "Beskylder Fredriksen-selskap for bestikkelser" på E24.

Delegasjonen krever bedre miljøhensyn og bedre sikkerhet for arbeiderne og mener at Marine Harvest har brutt OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper når det gjelder arbeidstagerrettigheter. De vil derfor klage marine Harvest inn for OECDs kontaktpunkt i Norge.

Framtiden i våre hender arrangerte 6. juni et debattmøte i samarbeid med Pure Salmon Campaign som har med delegasjonene til Norge. På møtet deltok forfatter Kjartan Fløgstad som brukte begrepet "kommersielle conquistadorer" om norsk næringsliv sin opptereden i Chile. I tillegg deltok fagoreningslederne Ricardo Casas og Jaime Coronado fra Chile, Juan Carlos Cárdenas fra Ecoceaons i Chile, Lars Huemer fra BI og Maren Esmark fra WWF. Til slutt holdt urfolksleder Bob Chamberlin fra Canada en apell.

I debatten sa delegasjonsmedlemmene at de "forventer en reaksjon fra det norske samfunnet på Marine Harvest som tar naturressurser og utnytter våre arbeidere".

På spørsmål til gjestene om de trodde på en fremtidig endring svarte fagforeningsleder Jaime Codonero med et sitat av den cubanske sangeren Silvio Rodriguez "Vi kan ikke være redde for å snakke om det umulige, for om det som er mulig vet vi allerede for mye".

Se videoen "Dear Marine Harvest" på www.callingfromthecoast.com hvor urfolksleder Bob Chamberlin fra Canada blir intervjuet.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!