Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sikkerhetsvakter ber om Oljefond-hjelp

Oljefondets forvaltere må kreve at sikkerhets-selskapet Group 4 Securicor forandrer kurs når det gjelder arbeider- og menneskerettigheter. Det sier fagforbundet som organiserer selskapets sikkerhetsansatte over hele verden.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondets forvaltere må kreve at sikkerhets-selskapet Group 4 Securicor forandrer kurs når det gjelder arbeider- og menneskerettigheter. Det sier fagforbundet som organiserer selskapets sikkerhetsansatte over hele verden.

Av Erik Hagen
Norwatch

g4s_sikkerhetsvakter_250.jpgTirsdag ble det klart at Kommunenes Landspensjonskasse (KLP) hadde solgt seg ut av det britiske sikkerhetsselskapet Group 4 Securicor.

Årsaken er bevis på at selskapet har begått overgrep mot arbeidernes rettigheter i minst fem land. Landene er Indonesia, Israel, Mosambik, Malawi og USA.

Det internasjonale forbundet UNI Global Union, som organiserer sikkerhetsvakter over hele verden, er glad over at de har solgt seg ut.

– Det sender et sterkt signal om at KLP ikke kan tolerere at selskapet benekter de systematiske bruddene på arbeidernes rettigheter, sier Christy Hoffman i UNI til Norwatch.

Samtidig ønsker forbundet at Oljefondet skal ta til handling.

Oljefondet i Irak og Afghanistan

Statens Pensjonsfond Utland hadde per 31. desember 2007 hele 251 millioner kroner i sikkerhetsselskapet.

– Vi håper Pensjonsfondet vil alliere seg med andre investorer, og be Group 4 Securicor om å forandre kurs når det gjelder arbeider- og menneskerettigheter rundt i verden, sier Hoffman.

Hoffman forklarer at det svenske screening-byrået GES Investment Services nylig anbefalte sine kunder å enten selge seg ut av Group 4 Securicor eller å ta opp saken med selskapet. GES leverer analyser blant annet til KLP.

Et annet kontroversielt tema, som KLP ikke går inn på, er at Group 4 Securicor nylig kjøpte opp sikkerhetsselskapene Armour Group og RONCO. Det gjør at Oljefondet i dag tungt inne i sikkerhetsoppdrag i land som Irak og Afghanistan.

Ifølge en rapport fra organisasjonen War on Want, har Armour Group tjent flere hundre millioner euro på oppdrag i Irak og Afghanistan de siste årene.

Norske ansatte
UNI organiserer Group 4 Securicor-ansatte i rundt 40 land i verden som driver kampanjer for å fremme sine rettigheter. I mange av landene sliter fagforeninger med å bli anerkjent.

Last ned rapporten ”The Human Rights of Private Security Firm G4S” skrevet av juristene Peter Rosenblum og Catriona Drew her.

Det tidligere norske selskapet Falken i Norge er i dag del av det britiske selskapet Group 4 Securicor. 1400 vakter jobber i Group 4 Securicor i Norge.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!