Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Telenor tar leverandør inn i varmen

Mizan Hatim Engineering får likevel delta i konkurranser om nye kontrakter for Telenors datterselskap Grameenphone i Bangladesh. Det sier Telenors kommunikasjons-direktør Pål Kvalheim til Norwatch. Mizan var den eneste leverandøren som ble ekskludert da skandalen om arbeidsforholdene i Bangladesh ble kjent.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mizan Hatim Engineering får likevel delta i konkurranser om nye kontrakter for Telenors datterselskap Grameenphone i Bangladesh. Det sier Telenors kommunikasjons-direktør Pål Kvalheim til Norwatch. Mizan var den eneste leverandøren som ble ekskludert da skandalen om arbeidsforholdene i Bangladesh ble kjent.

Pia A. Gaarder
Norwatch

Dokumentaren "Et tårn av løfter" avslørte i midten av april 2008 barnearbeid og farlige arbeidsvilkår hos Telenors leverandører av telemaster i Bangladesh. Telenor snur 180 grader i saken om Mizan Hatim, og opphever forbudet mot å delta i fremtidige anbudskonkurranser om levering av telemaster for Grameenphone.

Mizan Hatim Engineering bekrefter den nye holdningen til Telenor og datterselskapet Grameenphone, og er svært lettet over utviklingen:

– Vi er veldig glade for Telenor/Grameephones beslutning om å la oss delta i nye anbudskonkurranser, skriver direktør Ali Asgar i en e-post til Norwatch.

Norwatch har i lengre tid satt søkelys på hvorfor Telenor og Grameenphone kastet en av de fem underleverandørene i kjølvannet av skandalen med de livsfarlige arbeidsforholdene hos Telenors og Ericssons produsenter av telemaster i Bangladesh.

Mizan Hatim risikerte å gå overende. De hadde arbeidet for Grameenphone i 11 år og mistet sin beste kunde. 70 prosent av deres produksjon gikk til Grameenphone. Som direkte resultat av Telenors opprydding etter skandalen kunne 500 arbeidere og deres familier stå uten arbeid og inntekt.

– Helt uansvarlig og uforståelig, sa den danske journalisten Tom Heinemann som laget dokumentaren ”Et tårn av løfter” da Norwatch ba ham om en kommentar til eksklusjonen av Mizan Hatim.

Men nå har Telenor og Grameenphone definitivt snudd:

– Fra Grameenphones side ligger det ikke prestisje i å unngå Mizam Hatim. Dersom ord følger handling, er de velkomne til å være med å konkurrere om leveranser i tiden fremover. Det beste de kan gjøre, er derfor å begynne å bevise sin vilje til å implementere forbedringer, skriver Telenors kommunikasjonsdirektør Pål Kvalheim  i en e-post som svar på Norwatchs mange spørsmål om denne saken.

–  Betyr dette i praksis at Mizan Hatim allerede nå kan delta i anbudskonkurranser, spør Norwatch Kvalheim direkte på telefon.

– Ja. Mizan Hatim kan nå også delta. Men jeg understreker at selskapet må vise vilje til å implementere endringene. De signalene som har kommet fra selskapet er positive, men de kommer ikke til å få noen kontrakt dersom vi for eksempel ikke er trygge på at det ikke arbeider barn der, sier Kvalheim.

– Men det er et krav som i like stor grad gjelder de fire andre underleverandørene, og ikke bare Mizan Hatim?

– Det er riktig. Det gjelder alle fem. Ingen av dem kommer til å få kontrakter dersom vi ikke ser konkrete endringer og får garantier mot barnearbeid, sier Kvalheim.

Dokumentasjon
Norwatch skrev fredag formiddag til Telenors toppledelse med kopi til Nærings- og handelsdepartementet og ba om ytterligere forklaring på hvorfor selskapet Mizan Hatim var ekskludert som underleverandør.

Norwatch er nemlig i besittelse av dokumentasjon som viser at Mizan Hatim i et brev av 25. mai til Grameenphone har sterkt beklaget det de selv mener er språklige misforståelser i sitt første svarbrev til Show cause-henstillingen. Grameenphone ba i denne formelle henvendelsen alle sine leverandører om forklaring på forholdene som kom frem i dokumentaren "Et tårn av løfter", og en forsikring om at de alle fulgte lovgivningen i Bangladesh. Mizan Hatim ga ikke et tilfredsstillende svar.

I sitt nye Show cause-svar garanterer ledelsen i Mizan Hatim blant annet at de vil utelukke barnearbeid og at de arbeider med sikkerheten på fabrikken. (Les mer om dette her .)

Mizan Hatims ledelse har til Norwatch fortalt at de allerede har innført bedre sikkerhetstiltak på fabrikken etter at Tom Heinemann filmet for syv måneder siden. De oversendte noen bilder som blant annet viser at galvaniseringsprosessen er i ferd med å bli automatsert og at det gamle galvaniseringsrommet demonteres. I tillegg viste de sikkerhetskurs avholdt i 2007 sammen med Grameenphone og et kurs avholdt nå 13. mai.

Journalisten Tom Heinemann som laget dokumentaren "Et tårn av løfter" har sett på bildene for Norwatch. Han gjenkjenner området og sier at Mizan Hatim har innført forbedringer.

På bakgrunn av disse opplysningene ønsket Norwatch å vite hvordan Telenor kunne fortsette å si at nettopp Mizan Hatim ikke viser vilje til å forbedre forholdene.

NRK radio, Søndagsavisa, tok for to dager siden opp denne saken og samlet Telenors konsernesjef Jon Fredrik Baksaas, næringsminister Dag Terje Andersen og journalisten bak avsløringene, Tom Heinemann, til å diskutere blant annet Mizan Hatims skjebne.


Oppdatert 5. juni 2008


Les også:

29.05.08 Tom Heinemann: – Uforståelig brudd med underleverandør
29.05.08 Initiativ for etisk handel: – For raskt brudd
23.05.08 Telenor skyver fortsatt etikkansvar til Grameenphone
22.05.08 - Telenor, gi oss en sjanse!
22.05.08 Språkproblemer og misforståelser
22.05.08 Telenor oppretter global HSM-enhet (Kort&nytt)
22.05.08 Ericsson beholder Confidence Steel
21.05.08 Veritas godkjente underleverandør
20.05.08 Telenors brudd med underleverandør i Bangladesh

 

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!