Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mobiltelefoner uten etisk kontroll

Mobiltelefonen din kan inneholde metaller fra borgerkrigsherjede Kongo, viser en ny rapport fra Danwatch. Selv om koboltindustrien i landet preges av menneskerettighets-overgrep, barnearbeid, svindel og korrupsjon, har de store internasjonale mobilprodusentene knapt utarbeidet en politikk for samfunnsansvar hos råstoff-leverandørene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mobiltelefonen din kan inneholde metaller fra borgerkrigsherjede Kongo, viser en ny rapport fra Danwatch. Selv om koboltindustrien i landet preges av menneskerettighets-overgrep, barnearbeid, svindel og korrupsjon, har de store internasjonale mobilprodusentene knapt utarbeidet en politikk for samfunnsansvar hos råstoff-leverandørene.
Av Erik Hagen
Norwatch

mobiltelefon_illustrasjon_250.jpgRapporten ”Dårlige forbindelser”,
lansert av nyhetstjenesten Danwatch i dag, viser hvordan kjente mobilselskaper som Nokia, LG, Motorola, Samsung og Sony Ericsson skyver samfunnsansvaret over på underleverandørene.

Rapporten konkluderer med følgende:

• Batterier i mobiltelefoner fra Nokia, LG, Motorola og Samsung inneholder kobolt fra den Demokratiske Republikken Kongo. Dette gjelder sannsynligvis også Sony Ericsson. • Ved å bruke kobolt fra DR Kongo er det en reell risiko for at mobilselskapene støtter illegal eksport og hensynsløs gruvedrift som ofte medvirker til menneskerettighetsovergrep.
• Inntil nylig hevdet mobilprodusentene at de ikke kjente til opprinnelsen av kobolt og andre metaller i telefonene deres. Danwatch-rapporten viser at det er fullt mulig å identifisere leverandørkjeden mellom Kongos gruver og de internasjonale mobilselskapene.
• Mobilprodusentene hevder at de er samfunnsansvarlige, og at de har etiske retningslinjer for sine leverandører, men ansvaret ser kun ut til å strekke seg ett ledd nedover i leverandørkjeden.

– Til tross for kunnskapen om de risikoene som er forbundet med produksjonen av metaller for mobiltelefoner, har ikke mobilprodusentene lagd eller offentliggjort en systematisk politikk i forhold til metallproduksjonen, sier Danwatch-journalist Benjamin Holst til Norwatch.

– Selskapene er en kjempekunde av disse metallene fra Kongo, og bør lage en systematisk politikk for å garantere at det er produsert under ansvarlige forhold. Det betyr ikke at de må trekke seg ut av Kongo, men snarere at bør sikre gode forhold hos leverandørene, sier Holst.

Annenhver verdensborger
Så tidlig som i 2001 dokumenterte et ekspertpanel i FN alle de problematiske forholdene i DR Kongos gruveindustri, blant annet i koltan-utvinningen. Siden den gang har en rekke internasjonale organisasjoner forsøkt å få selskaper på Nokia, Motorola, Samsung, LG Electronics og Sony Ericsson til at garantere at metallene i deres produkter utvinnes under bæredyktige forhold, ifølge Danwatch.

Men rapporten som Danwatch offentliggjorde i dag viser at mobilselskapene ikke gjør nok for å imøtekomme FNs og andre organisasjoners anbefalinger. Og rapporten slår beina under selskapenes argumentasjon om at det er umulig å vite hvor metallene i telefonene kommer fra.

– Rapporten viser at det er fullt mulig å kartlegge leverandørkjeden fra gruveproduksjonen i Kongo til ferdige mobiltelefoner i Danmark. Hvis en organisasjon som DanWatch kan gjøre det, må mobilprodusentene også kunne gjøre det. De har tross alt direkte tilgang til sine leverandører, sier generalsekretær i Folkekirkens Nødhjelp, Henrik Stubkjær.

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra den danske bistandsorganisasjonen Folkekirkens Nødhjælp og Roskilde-festivalen.

Bare i 2007 ble det i verden solgt 1,15 milliarder mobiltelefoner, og i løpet av 2008 regner man med at over halvparten av jordas befolkning vil ha en mobiltelefon.
Mobiltelefoner kan inneholde minst fire forskjellige metaller: kobolt, tantalum, tinn og kobber – som alle utvinnes i DR Kongo.

Last ned rapporten her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!