Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Thorium er ikke løsningen

Framtiden i våre hender har blitt bedt om å komme med innspill til Thoriumtvalgets rapport av Olje- og energidepartementet. En samlet miljøbevegelse advarer mot en satsning på thorium og atomkraft som en løsning på klimaproblemet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender har blitt bedt om å komme med innspill til Thoriumtvalgets rapport av Olje- og energidepartementet. En samlet miljøbevegelse advarer mot en satsning på thorium og atomkraft som en løsning på klimaproblemet.
atom.istock.jpg
En samlet miljøbevegelse advarer mot thorium som en løsning på klimaproblemet. (Foto:Istockphoto)
Thorium ikke ufarlig
Framtiden i våre hender legger stor vekt på at thorium må behandles som annen atomkraft ettersom thorium må blandes med uran eller plutonium og vil i likhet med uranreaktorer også produsere langlivet atomavfall.

Tenk på fremtidige generasjoner
Et av hovedargumentene for thoriumkraftverk er at avfallet fra en thoriumreaktor har langt kortere halveringstid enn vanlige atomkraftverk. Men det vil kreve svært mye energi å omdanne langlivet avfall til avfall med kortere levetid. Det betyr et dårlig energiregnskap med marginalt energioverskudd. Prosessen er svært kostbar, i likhet med energien man får ut av kraftverket. Levetiden for avfallet er fremdeles svært lang, hvilket innebærer at vi pålegger fremtidige generasjoner en bør de ikke har bedt om å få.

Dyrt å utvinne i Norge
Da thorium-debatten blusset opp i Norge i 2007 ble det lagt stor vekt på at det skulle være store forekomster av thorium i Norge og derfor svært lønnsomt å utvinne. Dette viser seg å ikke stemme;
vinkraft.jpg
Sats heller på fornybar energi, oppfordrer Framtiden i våre hender. (Foto: Colourbox)
riktignok er det thoriumforekomster i Norge, men det vil i følge Norges Geologiske Undersøkelse være vanskelig å lage et mineralkonsentrat med høyt thoriuminnhold. Med andre ord vil det være dyrere å utvinne thorium i Norge enn å importere det fra utlandet - for eksempel fra India. Her vil man også møte store utfordringer i tilknytning til utvinningen.

Bruk heller ressurser på fornybar energi
Å drive med forskning på atomkraft og planlegging av thorium- eller atomkraftverk er dyrt og sløseri med penger som kunne vært brukt på fornybar energi hvor en ikke risikerer atomkatastrofer, alvorlig forurensning, radioaktivt avfall og atombomber. Framtiden i våre hender er sterkt i mot at forskningsmidlene til fornybar energi fra klimaforliket eller forskningsmidler generelt brukes til forskning på thorium- eller atomkraft. Bruk midler på sol-, vind- og bølgekraft, tilgjengelige og ufarlige, men uutnyttede ressurser.

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!