Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Gullselskap vil rydde i giftskader

Oljefondselskapet AngloGold Ashanti igangsetter nå egne undersøkelser for å finne ut om tungmetall-skadene i Nyakabale landsby i Tanzania skyldes deres virksomhet. Selskapet sier til Norwatch at de også vil vurdere å rydde opp i miljøproblemene uansett hvem som har skylden.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondselskapet AngloGold Ashanti igangsetter nå egne undersøkelser for å finne ut om tungmetall-skadene i Nyakabale landsby i Tanzania skyldes deres virksomhet. Selskapet sier til Norwatch at de også vil vurdere å rydde opp i miljøproblemene uansett hvem som har skylden.
Av Erik Hagen
Norwatch

I april skrev Norwatch om beboerne i Nyakabale landsby i Tanzania, som er bekymret for sin egen helse. Landsbyen befinner seg like ved gullgruven Geita, og befolkningen sier at deres mange helseproblemer og dårlige avlinger må skyldes forurensning fra gullindustrien.

I en fersk masteroppgave, som ble endelig godkjent ved Universitetet i Dar Es Salaam tidligere i mai, kom det fram at nivået av tungmetaller i lokalbefolkningens matplanter er opptil 9000 ganger FNs max-grense. Jordprøver viser et nivå på 6000 ganger over maxgrensen.

angloashanti_geita_thisday_190.jpgBonden Kanana Benedicto (til høyre) er en av Geita-gruvens mange naboer. Benedicto sier han fikk hudskader etter å ha arbeidet i en elv i nærheten av landsbyen. Huden hans har begynt å falle av.

Faksimilen er fra den tanzanianske dagsavisen, This Day, som 3. mai 2008 lagde en artikkel om Norwatchs dekning av gifthistorien.

– Dersom vi skulle være ansvarlig, vil vi ta til handling for å rette opp skadene, skriver Alan Fine i AngloGold Ashanti i en epost til Norwatch.

Men Fine er ikke ennå overbevist om at selskapet er ansvarlig for skadene på stedet.

– Hvis vi finner at forholdene utgjør en trussel mot helsen i landsbyen, vil vi utforsøke mulige programmer, muligens med andre aktører, for å håndtere slike helsetrusler,

Han skriver at de vil gjøre dette ”selv om det måtte vise seg at vi ikke er direkte ansvarlige for forholdene”. Nå igangsetter selskapet egne undersøkelser på stedet.

Selskapet starter undersøkelser
Norwatch har fått tak i oppgaven fra Dar Es Salaam, og har sendt den til selskapet –som tidligere ikke har sett den.

– Nå som vi har fått hele oppgaven, vil våre miljø-kolleger gjennomføre en undersøke for å se om funnene stemmer, skriver Fine til Norwatch.

Last ned oppgaven her, skrevet av masterstudent Manfred Bitala.


Fine sier at selskapets undersøkelser vil prøve å finne ut om eventuelle miljøskader kan skyldes AngloGold Ashanits aktiviteter, eller om det kan være en arv fra virksomheten til et tysk gruveselskap på samme sted, på 1920- og 30-tallet.

– I tillegg skal vi få laget en uavhengig vurdering av gyldigheten ved funnene i oppgaven, sier Fine til Norwatch.

Funnene vil bli offentliggjort, og diskutert med lokalsamfunnene.

Pr. 31. desember 2007 hadde Oljefondet aksjer og obligasjoner i gruveselskapet for 889 millioner kroner. I tillegg har Oljefondet aksjer for 3,6 milliarder kroner i Anglo American, som eier 17 % av AngloGold Ashanti.

Oppdatert kl. 15.15.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!