Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nytt håp for Normeca-sykehus i Sør-Sudan?

Normecas sykehus til 170 millioner kroner i Sør-Sudan ble stengt i begynnelsen av mars etter at driftsmidlene fortsatt uteble. I mellomtiden betaler det norske selskapet politi og sikkerhetsvakter for å beskytte sykehuset. Selskapet håper nå at ministerskiftet i Helsedepartementet vil skape en løsning.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Normecas sykehus til 170 millioner kroner i Sør-Sudan ble stengt i begynnelsen av mars etter at driftsmidlene fortsatt uteble. I mellomtiden betaler det norske selskapet politi og sikkerhetsvakter for å beskytte sykehuset. Selskapet håper nå at ministerskiftet i Helsedepartementet vil skape en løsning.Pia A. Gaarder
Norwatch

Bilde av det første sykehuset som er så å si ferdig, Katiko Referral Hospital, helt sør i Sudan. Foto: NormecaNorwatch har tidligere skrevet om problemene som har fulgt Normecas gigantkontrakt med Sør-Sudan om å bygge ut et bredt helsetilbud i landet. Kontrakten på 4,8 milliarder kroner omfattet å bygge og drifte 10 semi-permanente sykehus, 50 mobile klinikker og to sykehusbåter. Ett sykehus - Katiko Referrel Hospital - står ferdig, men er i dag ubrukt.

– I dag er sykehuset bevoktet med seks politifolk, 12 sikkerhetsvakter, en vaktmester, en kokk og en sjåfør, forteller Normecas leder Jan Karlsen til Norwatch.

Foreløpig betaler Normeca utgiftene til staben selv:

– Men det er grenser for hvor lenge vi kan betale for denne staben på 21 personer, og hver uke fly opp forsyninger.

Kalsen forteller om stor lokal mobilisering for å opprettholde et tilbud ved sykehuset. For de månedene Katiko Referrel Hospial var i drift, hadde de et topp tilbud som de lokale kunne benytte seg av.

– Alle de lokale høvdingene satte ned en gruppe som reiste til Juba for å klage på at sykehuset ble stengt. Men da ble vi beskyldt for å drive politikk, forteller Karlsen.

Mye å spare for Sør-Sudan
Normecas leder er ikke enig i kritikken om at sykehuset holder en for høy standard. Han mener tvert imot at Sør-Sudan kan spare store summer på å ta Katiko Referral Hospital aktivt i bruk. Sykehuset mener han er så godt utstyrt at det kan ta seg av alle dem som på statens bekostning sendes ut av landet for å få behandling på moderne sykehus der:

– I dag bruker Sør-Sudan mange millioner årlig på å sende statsansatte til behandling på sykehus i utlandet. Sør-Sudan vill spare store summer dersom Normecas sykehus kunne behandle 90 prosent av disse. Dersom Sør-Sudan brukte Katiko Referral Hospital til å ta seg av disse statsansatte, ville man kunne spare 2 til 4 ganger driftskostnadene. Det ville dermed bli en god butikk. I tillegg har sykehuset så stor kapasitet at også de lokale kan behandles, sier Karlsen.

Uenighet i regjeringen
Karlsen forteller at han har hatt flere møter med Sør-Sudans vise-president og med finansministeren.

– De er begge interesserte i en videreføring av vår kontrakt og spesielt av sykehuset som står ferdig. De er til og med interesserte i en oppgradering av dette sykehuset. Vise-presidenten har også pålagt helseministeren i å rydde opp med oss, og få sykehuset i gang igjen, sier Karlsen.

Men helseministeren har ikke vært til å rokke:

– Den nåværende helseministeren har sendt ut et notat hvor han hevder at kontrakten med Normeca er blitt kansellert. Notatet er sendt til de andre ministrene, og vi har selv fått oversendt en kopi, forteller Karlsen.

Ny helseminister
Han understreker at det ikke dreier seg om et offisielt dokument:

– Etter vårt syn er ikke dette verken en formell eller bindende annullering av kontrakten, som vi således mener fortsatt er gjeldende. Det har heller ikke fremkommet noe skriftlig som tyder på at dette er en offisiell beslutning som støttes av de øvrige regjeringsmedlemmer. Notatet er som en beskjed skrevet på et stykke papir. Det formelle mangler, og det finnes heller ikke retningslinjer eller noen avtale for hva som skal skje med sykehuset som allerede er ferdig, sier Karlsen.

– Vi håper på en løsning og ønsker inderlig at sykehuset blir videreført, ellers ville det være å kaste bort 170 millioner kroner. Nå vant den sittende helseministeren et lokalvalg for ikke lang tid siden, og vil dermed bli guvernør for en av delstatene. Han skal nå gå av, og vi krysser nå fingrene på at han erstattes av en mer løsningsorientert minister, avslutter Karlsen.Tidligere artikler:
14.12.07 Usikker Normeca-kontrakt i Sør-Sudan
14.12.07 – Feilslått standard

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!