Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Telenor skyver fortsatt etikkansvar til Grameenphone

Skjebnen til den ene leverandøren som Telenor nå vraker etter Bangladesh-skandalen, overlater Telenor til Grameenphone å bestemme. – Dette er en forretningsmessig avgjørelse, men den er ikke prinsipiell. Vi kan gjenoppta dialogen, men den beslutningen ligger hos Grameenphone, sier informasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor til Norwatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Skjebnen til den ene leverandøren som Telenor nå vraker etter Bangladesh-skandalen, overlater Telenor til Grameenphone å bestemme. – Dette er en forretningsmessig avgjørelse, men den er ikke prinsipiell. Vi kan gjenoppta dialogen, men den beslutningen ligger hos Grameenphone, sier informasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor til Norwatch.Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Om 500 personer i Mizan Hatim Engineering vil miste arbeidet sitt, skal nå avgjøres av det samme selskapet som i 11 år hverken har reagert på eller varslet moderselskapet om de elendige arbeidsforholdene hos underleverandørene i Bangladesh.

Telenor overlater nemlig til Grameenphone ansvaret for å avgjøre om vrakingen av Mizan Hatim er en etisk riktig måte å takle situasjonen som har oppstått etter avsløringen av de farlige og ulovlige arbeidsforholdene hos leverandørene av telemaster og basestasjoner i Bangladesh.

For Mizan Hatim Engineering er den eneste av de fem underleverandørene i Bangladesh som er blitt kastet i kjølvannet av skandalen. Telenor har tidligere slått fast overfor Norwatch at årsaken til bruddet med Mizan Hatim ikke er at forholdene i denne bedriften er noe verre enn andre steder, men at selskapet den siste måneden ikke skal ha vist vilje til å forbedre forholdene på fabrikken. En måneds mulig motvilje oppveier med andre ord elleve års bidrag til oppbyggingen av Grameenphone og Telenors mobilimperium i Bangladesh.

Stemmer ikke

Overfor Norwatch har ledelsen i Mizan Hatim i går på det sterkeste avvist at det er riktig at de motsetter seg å forbedre forholdene i fabrikken. De sier også at mye er blitt forbedret siden Tom Heinemann filmet på området for syv måneder siden.

– Det er ikke sant at vi setter oss i mot å innføre forbedringer i fabrikken. Bare tenk på dette: Vi har arbeidet for Grameenphone (GP) de siste 11 årene, og mellom 70 og 75 prosent av vår produksjonskapasitet går til Grameenphone, skriver direktør Ali Asgar i en e-post til Norwatch.

Han påpeker at Mizan Hatim i årenes løp har spesialisert produksjonen og innført stadig mer avanserte produkter for å imøtekomme behovene og kravene til Grameenphone.

– Opprinnelig investerte vi en halv millioner dollar i fabrikken, men vi har nå til sammen investert 2,8 millioner dollar for å kunne forbedre vår kvalitet og service overfor Grameenphone. Dette viser at vi ønsker å øke forretningsforbindelsene til GP. Vi tenker på oss selv som et av GPs familiemedlemmer. Hvordan kunne vi da si at vi ikke vil imøtekomme og følge deres betingelser, spør Asgar som sier at 500 personer risikerer nå å miste arbeidet og at fabrikken er i en fortvilet situasjon.

Sender ballen til Grameenphone
Telenor vil ikke diskuter eller gå inn i detaljene om hvorfor nettopp Mizan Hatim Engineering ble vraket som leverandør av telemaster til Grameenphone.

– Jeg vil ikke gi flere kommentarer til denne saken nå. Det er ikke noe prinsipielt som forhindrer at vi kan gjenoppta dialogen med Mizan Hatim på et senere tidspunkt. Men den beslutningen og den dialogen ligger hos Grameenphone, sier informasjonsdirektør Pål Kvalheim til Norwatch.

– Det er helt uvanlig at en underleverandør sier beint nei til å etterkomme sin viktigste klients krav. Etter det jeg forstår har det vært en konflikt mellom Grameenphone og Mizan Hatim om en anbudskonkurranse rett i forkant av denne skandalen. Det kan dermed ligge andre årsaker bak eksklusjonen av dette ene selskapet. Bør ikke Telenor dermed se nærmere på saken?

– Jeg kommer ikke til å gi noen flere detaljer nå om den beslutningen og heller ikke om dialogen med underleverandørene. Når vi sier at vi ikke har vært fornøyd med responsen, så går vi ikke i detalj inn i forretningsmessige forhold. Mizan Hatim har sine kontakter i Grameenphone. Jeg må bare forholde meg til den forretningsmessige beslutningen som Grameenphone har tatt. Men som sagt så det er ingenting prinsipielt i den avgjørelsen vi har tatt, og vi kan gjenoppta dialogen dersom det viser seg at vi kan gjennomføre forbedringer og samarbeide også med denne leverandøren, sier Kvalheim.

– Det betyr at det er Grameenphone alene som har tatt avgjørelsen å bryte med Mizan Hatim?

– Ja. Grameenphone har hatt dialogen med alle disse leverandørene i den senere tid, sier Kvalheim.
FAKTA


Telenor og dets 62-prosenteide datterselskap Grameenphone er den største leverandøren av mobile teletjenester i Bangladesh og har en beregnet markedsandel på 46 % i første kvartal 2008.

Dokumentaren ”Et tårn av løfter” har avslørt grovt barnearbeid, miljøkriminalitet og en rekke alvorlige brudd på elementære sikkerhetsforskrifter hos Telenors og Ericssons leverandører av telemaster i Bangladesh. Filmen er laget av den danske journalisten Tom Heinemann og samprodusert med Erling Borgen.

Grameenphone benyttet fem underleverandører i Bangladesh som produserer mobilmaster og basestasjoner. Det dreier seg om:
- Mizan Hatim Engineering Co. Ltd., Gazipur, Dhaka
- Confidence Steel Limited, Nayapur, Barabo, Sonargaon, Narayanganj
- Concrete & Steel Technologies Ltd., Dhaka
- Brothers Fabrication Engineering Ltd., Dhaka
- Mak International, Chittagong

 

Les også fllere artikler om samme sak:

03.05.08 Telenor snur og tar underleverandør inn i varmen
29.05.08 Tom Heinemann: – Uforståelig brudd med underleverandør
29.05.08 Initiativ for etisk handel: – For raskt brudd
23.05.08 Telenor skyver fortsatt etikkansvar til Grameenphone
22.05.08 - Telenor, gi oss en sjanse!
22.05.08 Språkproblemer og misforståelser
22.05.08 Telenor oppretter global HSM-enhet (Kort&nytt)
22.05.08 Ericsson beholder Confidence Steel
21.05.08 Veritas godkjente underleverandør
20.05.08 Telenors brudd med underleverandør i Bangladesh

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!