Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet i våpenrederi

Statens Pensjonsfond Utland har investert 120 millioner kroner i rederi-gruppen som har forsøkt å transportere våpen til Zimbabwe. Rederiet er Kinas viktigste for transport av våpen, og Oljefondet er inne i 4 av gruppens 47 datterselskaper i Asia.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Statens Pensjonsfond Utland har investert 120 millioner kroner i rederi-gruppen som har forsøkt å transportere våpen til Zimbabwe. Rederiet er Kinas viktigste for transport av våpen, og Oljefondet er inne i 4 av gruppens 47 datterselskaper i Asia.


Av Erik Hagen
Norwatch

Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen avviste i går
at Zimbabwes regjering har mottatt en kontroversiell last med kinesisk våpen og ammunisjon. Uttalelsen kom etter at det ble skrevet i internasjonal presse i helgen at Zimbabwes Forsvarsdepartement faktisk hadde mottatt den mye omtalte forsendelsen på 77 tonn dødelig last fra Kina. Ifølge Transportarbeiderforbundet har båten gjort vendreis til Kina uten å ha gjennomført oppdraget.

Våpenforsendelsen har vært svært omstridt, helt siden båten først forsøkte å legge til land i Sør-Afrika i april. Zimbabwes regjering begår alvorlige overgrep mot opposisjonen i landet, der president Robert Mugabe tviholder på makten fram mot nyvalget i slutten av juni. Rederiet som skulle gjennomføre transporten, COSCO, lyktes ikke å losse av våpnene i havner i Sør-Afrika, Namibia eller Angola.

COSCO-rederiet er Kinas største. Det er statseid, men flere av datterselskapene i gruppen er børsregistrert. I fire av datterselskapene har Oljefondet investert til sammen 120 millioner kroner i aksjer og obligasjoner. COSCO er ifølge organisasjonen TransArms det viktigste rederiet for kinesisk våpeneksport. Selskapet har i flere år vært involvert kontroversielle transporter til udemokratiske regimer. Norwatch kunne i går skrive at direktøren av COSCO-gruppen ifølge organisasjonen TransArms i 1995 var sjef for et datterselskap som transporterte våpen til regimet i borgerkrigsherjede Burundi.

Oljefondet har investert i COSCO International Holdings Ltd (registrert i Hong Kong), COSCO Pacific Ltd (registrert i Hong Kong), China COSCO Holdings Co Ltd (registrert i Kina) og COSCO Corp Singapore Ltd (registrert i Singapore).

De fire Oljefond-selskapene er spesialisert på en rekke tjenester innen shipping; logistikk, container- og terminal-leasing, forsikring, megling, salg av utstyr, leveranser av reservedeler, kommunikasjon, navigasjonsutstyr, skipsreparasjoner med mer.

Det er minst 47 ulike COSCO-datterselskaper i Asia, og i tillegg har COSCO registrert et nesten tilsvarende antall selskaper i resten av verden. Selskapene arbeider i stor grad for hverandre. COSCO-selskapet som hadde ansvaret for forsendelsen til Zimbabwe, er et Sør-Afrika-basert datterselskap med navn Cosren.

Det er foreløpig uklart for Norwatch nøyaktig hvilken rolle disse fire Oljefond-selskapene spiller i COSCO-imperiets kontroversielle våpentransporter, og det har ennå ikke vært klart for Norwatch hva slags rolle de fire Oljefond-selskapene eventuelt har hatt i den siste våpenforsendelsen til Zimbabwe.

Norwatch har tidligere dekket at den kontroversielle til båten er delforsikret av det norske forsikringsselskapet Skuld, og at rederiet er etikk-sertifisert av DNV.

Dette er Oljefondets COSCO-investeringer

Kina
China COSCO Holdings Co Ltd: 14 mill. kr. i aksjer

Hong Kong
COSCO International Holdings Lt: 594.000 kr. i aksjer og 1,5 mill. kr. i obligasjoner
COSCO Pacific Ltd: 25 mill. kr. i aksjer, 6,7 mill. kr. i obligasjoner

Singapore
COSCO Corp Singapore Ltd: 63,6 mill. i aksjer, 7,98 mill. i obligasjoner


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!