Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Global Compact renvasker verstinger

Det kinesiske våpenrederiet COSCO får FN-skryt for sine rapporter om samfunnsansvar. Mange selskaper slutter seg til FN-initiativet Global Compact bare for å få et bedre image, ifølge en nederlandsk kritiker.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det kinesiske våpenrederiet COSCO får FN-skryt for sine rapporter om samfunnsansvar. Mange selskaper slutter seg til FN-initiativet Global Compact bare for å få et bedre image, ifølge en nederlandsk kritiker.


Av Erik Hagen
Norwatch

Det kinesiske våpenrederiet COSCO, som siden april har forsøkt å transportere våpen til Zimbabwe, har fått skryt av FN-initiativet Global Compact for deres rapporter om samfunnsansvar.

Bart Slob, forsker ved den nederlandske institusjonen SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations), er kritisk til hvordan Global Compact har gitt mulighet for enkelte verstingselskaper å renvaske seg.

Global Compact-initiativet er helt frivillig, og krever at selskapene forplikter seg til å respektere menneskerettighetene, miljøstandarder, arbeidstakerrettigheter m.m. Slob mener initiativet ikke er strengt nok, og åpner for at enkelte selskaper kan henge gratis med på lasset.

– Det eneste et selskap trenger å gjøre for å bli med i Global Compact er å sende et brev til FNs generalsekretær og si at man respekterer visse prinsipper, sier Slob til Norwatch.

Deretter må selskapene rapportere årlig om fremskrittene de har gjort, men rapportene er ifølge Slob sjelden særlig grundige, eller presise. Han sier det er vanlig at rapportene som sendes inn til Global Compact normalt bare trekker fram selskapenes positive framskritt og sjelden nevner negative forhold.

”Blåvasking”
– FN er en prestisjefylt organisasjon som folk stoler på, og som mange selskaper ønsker å kunne assosiere seg med, sier Slob.

– Enkelte av selskapene som blir medlem av Global Compact-intitiativet gjør det utelukkende for å kunne smykke seg med et bedre omdømme –ikke nødvendigvis for å bedre på sine standarder, sier Slob til Norwatch.

Han omtaler enkelte selskapers deltakelse i Global Compact som ”bluewashing”. Selskapets direktør får bli tatt bilde av sammen med FNs generalsekretær, og etterpå får selskapet veive med FNs blå flagg på hjemmesidene sine.

Den forrige rapporten som COSCO sendte til Global Compact,
fikk i fjor skryt fra Global Compact. FN gratulerte rederiet med strålende rapportering.

– Global Compact handler i dag mer om selskapenes rapportering enn om hvordan de faktisk oppfyller prinsippene. Er det noe multinasjonale selskaper er dyktige på, er det jo nettopp kommunikasjon. Det er mye mer interessant om de klarer å overholde prinsippene som de er ment å rapportere på, sier han.

– Hvis du virkelig kommuniserer bra, må du understreke de kritiske temaene. Et rederi som driver våpentransporter bør jo rapportere på dette. I deres neste rapport er det fair om COSCO rapporterer på denne handelen. COSCO må rapportere ikke bare på hvordan de oppfyller prinsippene, men også på hvordan de ikke oppfyller, sier han.

Krever handling
Slob sier det må åpnes for mer kritikk og kontroll fra Global Compact overfor medlemmene.

– Jeg synes det er alt for frivillig. Det må være en mekanisme for kontrollere om selskapene faktisk overholder prinsippene, sier Slob til Norwatch.

Nå har organisasjonen hans, SOMO, sammen med organisasjoner fra 17 andre land, sendt et brev til Global Compact, der de ber om at initiativet bruker sin innflytelse for å påvirke et annet kinesisk selskap, PetroChina, til å stoppe den humanitære krisen i Sudan. Brevet ble sendt 12. mai.

PetroChina er på den ene siden medlem av Global Compact, men på den andre siden vært den viktigste støttespilleren for regimet i Sudan. Den sudanesiske regjering regnes som hovedansvarlig for den fem år lange humanitære krisen som har fått utvikle seg i Darfur – et land der både regimet og opprørere er utstyrt med kinesiske våpen.

Slob administrerer også bloggen http://globalcompactcritics.blogspot.com/ , som publiserer bekymringer rundt Global Compact-initiativet.

Les også:
20.05.08 Etikkrapporter fra våpenrederi er DNV-godkjent

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!