Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Riskrise for Asias fattige

Prisen på thailandsk ris var i april tre ganger så høy som ett år tidligere. Det var før syklonen Nargis feide inn over Burmas beste risdistrikt, og før det enorme jordskjelvet rammet Sichuan-provinsen i Kina – hvor en tredjedel av det enorme landets ris dyrkes.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Prisen på thailandsk ris var i april tre ganger så høy som ett år tidligere. Det var før syklonen Nargis feide inn over Burmas beste risdistrikt, og før det enorme jordskjelvet rammet Sichuan-provinsen i Kina – hvor en tredjedel av det enorme landets ris dyrkes.
risdyrking.jpg
Risåkere i Nepal (Foto: Knut-Erik Helle)

FN regner med at syklonen drepte mellom 60.000 og 100.000 mennesker da den feide inn over Burma. Neste risavling skal plantes i juni – av mennesker som nå sitter uten hus, mat og redskaper. USAs landbruksdepartement regner med at 7 % av Burmas samlede risavlinger vil utebli dette året. Det er hele Burmas beregnede overskudd. Dette overskuddet skulle opprinnelig selges til andre asiatiske land, som mangler ris – blant annet Bangladesh. Prisøkningen på ris, Asias husmannskost, går hardt ut over de fattige.

Krisen forverres av at ris-eksporterende land hindrer eksporten, for å sikre mer behagelige priser til sin egen befolkning, og bygge opp lagrene. Det hadde vært fornuftig å bygge opp lagrene mens prisene var lave, men å bygge eller holde på lagre nå, gjør fattige mennesker i andre land sultne – svært sultne.

Norske dagligvarekjeder må bidra

Framtiden i våre hender oppfordrer norske dagligvarekjeder og -grossister til å gjøre hva de kan for å dempe prisene – og dermed sulten blant Asias fattige. Importér så lite ris dere har mulighet til under de avtalene dere har de nærmeste månedene. Ikke inngå nye store importavtaler inntil prisene stabiliserer seg, eller begynner å synke. - Og for all del ikke gjør som Rema 1000 har gjort, nemlig å kjøpe inn uvanlig mye ris.

Du kan bidra
Vil du som forbruker bidra til å dempe prisstigningen på ris? Du kan enkelt gi ditt lille bidrag, ved å bytte ut ris med poteter når du skal handle inn til middag de neste par månedene. Det er fortsatt norske poteter å få kjøpt. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

Skulle prisene i framtiden plutselig synke alvorlig igjen, vil vi da oppfordre til å kjøpe mer ris, for å holde risproduksjonen oppe, og støtte risprodusentenes inntekter. Men nå er prisen plutselig blitt svært høy, og fattige som er avhengig av å kjøpe mat, har et akutt behov for hjelp.

Kilder:
CNN:  "Thai PM: Myanmar does not want foreign help". Besøkt 14.05.2008
Futuresource.com: "High demand, price of rice good news to US Farmers", og "CBOT rice may continue gains on USDA Myanmar rprt". Besøkt 13.mai 2008
IMF: Primary Commodity Prices, Thai 5 % broken milled white rice. Besøkt 14.mai 2008
Vårt land: "Jordskjelv rystet Kinas riskammer". 13.mai 2008

 

Se også flere saker om matvarekrisen her:

Usolidarisk fra Rema 1000

Om matvarekrisen i God morgen Norge på TV2

Innslag om mat på tanken på NRK

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!