Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

- Skuld kan bryte avtalen med kineserne

Forsikringsselskapet kan bruke norsk eksportpraksis for å trekke seg ut av våpenforsendelsen til Zimbabwe, sier PRIO-forsker.

 

 

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Forsikringsselskapet kan bruke norsk eksportpraksis for å trekke seg ut av våpenforsendelsen til Zimbabwe, sier PRIO-forsker.

 

 Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch har denne uken skrevet om Assuranceforeningen Skuld, som har forsikret det kinesiske fraktefartøyet ’An Yue Jiang’. Båten transporterer 77 tonn kinesiskproduserte våpen til regimet i Zimbabwe.

Viseadministrerende direktør i Skuld, Eric Jacobs, sa til Norwatch tidligere i dag at selskapet sterkt misliker transporten, og at de nå vurderer lovligheten av kinesernes forsendelse . Dersom Skuld finner avtalen i strid med norsk, sørafrikansk eller kinesisk lovverk, vil de bryte forsikringsavtalen med de kinesiske eierne i COSCO.

PRIO-forsker Hilde Wallacher mener Skuld vil ha rom for å gjøre nettopp dette, i henhold til norsk lovverk.

– Skuld kan ha full ryggdekning i norsk lov hvis selskapet sier at de ikke kan være involvert i denne forsendelsen, sier Wallacher til Norwatch.

–  Det norske Utenriksdepartementet har etablert en praksis hvor krigsmateriell normalt ikke skal eksporteres til land med store menneskerettighetsproblemer. Det gjelder særlig der overgrepene kan relateres til staters maktbruk, sier hun.

De norske eksportkontrollreglene legger også begrensninger som norsk næringsliv må forholde seg til. Dette regelverket kan også dekke selskaper som er involvert i våpenhandel mellom tredjeland. Et forsikringsselskap som har forsikret en våpentransport vil kunne falle innunder dette regelverket, ifølge Wallacher.

– Hvis de virkelig ønsker å trekke seg ut av dealen, kan de enkelt bruke dette regelverket, sier Wallacher til Norwatch.

Siden det er sannsynlig at våpnene vil brukes til menneskerettighetsbrudd, berører dermed eksporten også sentrale konvensjoner om menneskerettigheter og humanitærrett.

Wallacher sier det internasjonale lovverket er svakt, når det gjelder våpeneksport til regimer som bryter menneskerettighetene. De siste årene skal det imidlertid ha utviklet seg en del etablerte normer som begrenser slik handel.

– Det er flere såkalte soft-law-dokumenter som slår fast at våpen ikke skal eksporteres dersom det er en klar risiko for at våpnene skal brukes til menneskerettighetsovergrep, sier hun til Norwatch.

Wallacher viser til at en rekke internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, som Amnesty International og Human Rights Watch, har slaktet myndighetenes framferd i landet etter valget. Amnesty kaller volden ”statsstøttet”. Volden er særlig rettet mot opposisjonelle i landet, som vant valget, og utføres av de samme myndighetene som har bestilt våpnene.

Norwatch har nå også fått tak i kopi av fraktdokumentene fra fartøyet. Der kommer det tydelig fram at båten har gjort rede for masse våpenutstyr. Les selv.


Les også:

23.04.08: -Skipet overholder kinesisk rett
22.04.08: Frykter våpen-omlossing til nytt Skuld-fartøy
21.04.08: Våpenbåt til Zimbabwe er delvis norskforsikret

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!