Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Barrick Gold truer forlag med søksmål

Et lite kanadisk non-profit-forlag er truet med søksmål fra gruvegiganten Barrick Gold, etter at de denne uken utgir en bok om Barricks gruveaktiviteter i Tanzania.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Et lite kanadisk non-profit-forlag er truet med søksmål fra gruvegiganten Barrick Gold, etter at de denne uken utgir en bok om Barricks gruveaktiviteter i Tanzania.
Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch skrev i forrige uke om Barrick Golds engasjement i gullgruven Bulyanhulu i Tanzania. Ifølge en tanzaniansk advokatforening som Norwatch har snakket med, skal 52 småskala-gruvearbeidere ha blitt levende begravet da gruvefeltet ble tatt over av Barricks forgjengere i 1996.

barrick_gold_bok_2008.jpgDen omstridte episoden er nå beskrevet i boken ”Noir Canada -Pillage, corruption et criminalité en Afrique” (Svarte Canada –Plyndring, korrupsjon og kriminalitet i Afrika), utgitt av det lille kanadiske non-profit-forlaget Ecocociété. Boken trekker fram en rekke tilfeller av kanadiske offentlige og private engasjementer i Afrika.

Da et sammendrag av boken ble lagt ut på forlagets hjemmesider i forkant av boklanseringen, reagerte gullgiganten Barrick Gold momentant. Boken skulle opprinnelig publiseres 11. april i år, men truslene fra selskapet fikk forlaget til å avbryte lanseringen, ifølge flere kanadiske aviser denne uken.

Selskapet truer forlaget med rettssak.

– Vi er veldig positive til en dyptgående, sunn og åpen diskusjon om ethvert tema, sa talsmann for Barrick Gold, Vince Borg, til avisen Globe and Mail i går.

– Men reklamematerialet som forlaget har lagt ut på hjemmesidene sine er ærekrenkende og injurierende, sa Borg.

Etter et møte mandag kveld, besluttet forlaget likevel å gå videre med utgivelsen.

– Vi kommer ikke til å vike for disse truslene, svarte forlaget ifølge det kanadiske nyhetsbyrået Canwest i dag.

Redaktøren av boka, Alain Deneault, sa i et intervju at boken ikke holder Barrick direkte ansvarlig for episoden med de begravde gruvearbeiderne i 1996, men at den trekker fram en rekke meninger om hva som skjedde. Han sier at boken også nevner Barricks synspunkter på saken.

Barrick henviser til en gjennomgang gjort av klagenemnd for Verdensbanken, og viser til at den beviste at ingen mennesker døde i episoden i 1996. Barrick Gold skrev det samme i en mail til Norwatch i helgen. Les mer om Barricks svar og klagenemndens vurdering her.

Se resymé av boken her (på fransk).

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!