Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Klimadebattens hellige ku

Kjøttforbruket vårt truer klimaet. Men hvorfor vil ikke politikerne innrømme det? SVT har sett på et av verdens største klimaproblem, nemlig det økende kjøttforbruket.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kjøttforbruket vårt truer klimaet. Men hvorfor vil ikke politikerne innrømme det? SVT har sett på et av verdens største klimaproblem, nemlig det økende kjøttforbruket.

ku490p.jpg

Sveriges Televisjon (SVT) Uppdrag granskning har sett på et av verdens største klimaproblem, nemlig det økende kjøttforbruket. Det er selve kjøttproduksjonen, og dermed hvor mye kjøtt som forbrukes, som er hovedproblemet - ikke transporten av kjøttet. Så hvorfor vil ikke ellers miljøengasjerte poltikere i Sverige og EU si noe om kjøttforbruket?

Enkelt og effektivt klimatiltak
Ved å endre på kostholdet kan en vanlig husholdning redusere sin klimapåvirkning like kraftig som å bytte til en "miljøbil" eller kutte kraftig ned på bilkjøringen. Redusert forbruk av kjøtt og annen animalsk mat rammer ikke lommeboka, og kan også gi bedre helse.

Utfordrer politikerne til å bidra med løsninger
Inkludering av en større del av miljøkostnadene i matprisene, kombinert med holdningskampanjer omkring et sunnere og mindre klimaskadelig matforbruk ville således vært et stort skritt i riktig retning.

Utfordringen til de norske politikerne er herved gitt.

Se filmen: Klimadebattens heliga ko (Windows media player-format)

Se filmen: Klimadebattens heliga ko (Realplayer-format)

Se intervju med Anders Wijkman (kd), representant i Europaparlamentet

 

Fakta om husdyr og klima

  • Husdyrholdet står for 18 % av verdens klimagassutslipp.
  • Metanutslipp fra drøvtyggere, lystgassutslipp fra fôrdyrking og CO2-utslipp fra rydding av skog til beiteland og fôrdyrking utgjør det aller meste av utslippet. CO2 fra transport og annen fossil energibruk utgjør kun en liten andel.
  • Økningen i forbruket av soya til kraftfôr, spesielt til griser, fjørfe og melkekyr, bidrar sterkt til avskogingen av brasiliansk Amazonas.
  • Det norske kjøttforbruket pr innbygger er økt med 40 % siden 1990. Økningen gjelder særlig kylling, svin og storfekjøtt, mens forbruket av fårekjøtt har flatet ut.
  • Vi har over 900 000 kyr og okser i Norge. Det er beregnet at hver av disse i snitt "raper" over 260 liter metan i døgnet. I løpet av et år gir det 1,4 tonn CO2-ekvivalenter pr dyr. Det er mer enn hva som forårsakes av en gjennomsnittsnordmanns bilkjøring.
  • Vi har over 1,5 millioner sauer i Norge. Det er beregnet at hver av disse "raper" 55 liter metan om dagen. På et år gir det over 300 kg CO2-ekvivalenter pr sau - like mye som fra brenning av 100 liter diesel.


utslippmat.jpg

Ønsker du å finne ut hvor mye CO2-utslipp ditt melk- og kjøttforbruk gir?
Prøv vår utslippskalkulator her.

Kilder: 

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!