Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

- Problemene kan skyldes de tidligere eierne

AngloGold Ashanti frasier seg skyld, og sier at eventuelle høye nivåer av tungmetaller kan skyldes gruvedriften under kolonitiden.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
AngloGold Ashanti frasier seg skyld, og sier at eventuelle høye nivåer av tungmetaller kan skyldes gruvedriften under kolonitiden.

Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch skrev på onsdag at lokalbefolkningen i landsbyen Nyakabale i Tanzania er bekymret for sin egen helse.
Landsbyen bor bare noen steinkast unna en gullgruve drevet av Oljefond-selskapet AngloGold Ashanti. Befolkningen sier til mastergradsstudent Manfred Bitala at deres helseproblemer og dårlige avlinger må skyldes forurensning fra den såkalte Geita-gruven.

Bitala har levert en mastergradsoppgave ved Universitetet i Dar Es Salaam, som påviser at nivået av tungmetaller i befolkningens matplanter er opptil 9000 ganger FNs max-grense. Jordprøver viser et nivå på 6000 ganger over maxgrensen.

En talsmann for selskapet skriver i en epost til Norwatch i dag at Geita-gruven er bygget på samme sted hvor en tidligere gruve lå under kolonitiden. Gruven skal ha vært i drift de første tiårene av 1900-tallet.
– Ettersom vi ikke har sett hele studien, er det uklart for oss om studenten har brukt en metodologi som skiller mellom resultatene av AngloGold Ashantis gruvevirksomhet på den ene siden, og arven fra denne tidligere virksomheten i området på den andre. Hittil er det ingen ting hittil som tyder på det, skriver Alan Fine i AngloGold Ashanti.

Han sier at siden de ikke har sett hele studien er det i tillegg ekstremt vanskelig for AngloGold Ashanti å vurdere nøyaktigheten og gyldigheten i researchen. Fine sier selskapet jevnlig overvåker miljøet i nærheten av Nyakabale village, og at deres resultater ikke samsvarer med det de har fått forklart av masteroppgavens innhold.

Gammel gruve
For å understreke forurensningen under de tidligere eierne, trekker Fine fram en helse-, miljø og sikkerhetsrapport som de selv skrev i 2002, kort tid etter at produksjonen begynte. Der står det, ifølge Fine;

”Historiske data antyder at omtrent 6 millioner tonn avfallsprodukter var dumpet i løpet av driften av den gamle Geita-gruven. Geita Gold Mine antyder i dag at det er omtrent 1,5 millioner tonn igjen, hvilket betyr at anslagsvis 4,5 millioner tonn har forflyttet seg ned til Mtakuja River siden gruvens operasjoner i 1938.
Disse sedimentene har forurenset vannet i Mtakuja River og gruvesedimentene har resultert i et høyt nivå av tungmetaller i vegetasjon til vanns og til lands.”

– Det er nødvendig å bekrefte om kilden til tungmetallene i dag er gruvedriften eller om det skyldes andre bakenforliggende grunner, skriver han.

Han påpeker at småskala-gruvedrift også kan være en mulig kilde til et høyt kvikksølv-nivå.

Han sier det er mulig at det høye nivået av kadmium, arsenikk og kvikksølv, også kan skyldes forhold som vulkansk aktivitet, fiskeri og andre industrier, og at det er mulig at geologien fører til at det er et generelt høyt nivå av tungmetaller i området.

Uten prøver, bare antakelser
– Vi vil selvfølgelig undersøke funnene når vi har sett rapporten, samt metodologien og stedene som har vært testet. Hvis det skulle komme fram at våre aktiviteter er ansvarlige for helseproblemer i nærheten, vil vi selvfølgelig ta til handling, skriver Fine.

Fine mener at symptomene som Norwatch har beskrevet av befolkningen i området generelt ikke passer overens med symptomer på kronisk overeksponering av tungmetaller. De vanligste symptomene av slik eksponering, sier han, er nevrologiske, psykiatriske eller på skjellettet.

– For å bekrefte mulig dårlig helse som en konsekvens av tungmetall-forgiftning, er det nødvendig å gjøre blod- og vevsprøver. Hvis ikke blir den antydete koblingen bare antakelser, skriver Fine.

Norwatch vil følge opp denne saken framover, og høre med medisinske eksperter på området.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!