Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hvordan starte lokallag

Ønsker du å være med å skape forandringer? Framtiden i våre hender (FIVH) vil gjerne ha med flere i vårt arbeid for miljø og rettferdig fordeling. Her får du noen tips til hvordan du kan starte et lokallag.

Ønsker du å være med å skape forandringer? Framtiden i våre hender (FIVH) vil gjerne ha med flere i vårt arbeid for miljø og rettferdig fordeling. Her får du noen tips til hvordan du kan starte et lokallag.

En viktig del av FIVHs arbeid skjer gjennom aktivitetene i våre lokallag rundt omkring i Norge. Et lokallag kan dannes alle steder hvor det er interesse for dette blant medlemmene, og hovedkontoret hjelper gjerne til med oppstarten. Ta kontakt med lokallagsansvarlig Sandra Baldvinsson Sotkajærvi på tlf: 992 77 8931 for spørsmål eller hjelp til å komme i gang.

Så, hva er et lokallag?....

Et lokallag består av aktive medlemmer som engasjerer seg lokalt i arbeidet for miljø og global rettferdighet. De fleste lagene er geografisk avgrenset, men vi har også egne studentlag i Oslo, Bergen, Trondheim og på Ås.

Ved å bli med i et lokallag møter man gjerne mange nye mennesker og for de fleste er det viktig å ha det sosialt og gøy! Som aktiv kan du benytte dine evner og interesser på mange forskjellige måter, bl.a. i arbeidet med Framtiden i våre henders kampanjer, hvor lokallagene spiller en viktig rolle.

Lagene bestemmer selv hva de vil jobbe med. Noen arrangerer byttefester, grønn kokkelering, eller kurs i redesign av gamle klær. Andre setter fokus på tekstilarbeidernes arbeidsvilkår i sør, aksjonerer for levelønn, eller promoterer økologisk mat. Flere arrangerer også åpne debattkvelder og seminarer eller engasjerer seg i lokalpolitikken.

Lokallaget får informasjon, oppfølging og tips til aktiviteter fra hovedkontoret i Oslo, og selvsagt invitasjon til FIVHs fellesarrangementer slik som landssamlinger, landsmøter, seminarer etc.

Som aktiv kan du være med og utforme lokallagets agenda helt i fra starten av. I tillegg vil du få god erfaring innen temaer som interesserer deg, det være seg miljø, lokalpolitikk, rettferdig handel, aksjoner, leserbrevskriving, organisering, medieuttalelser osv.

Hvordan starte lokallag

Det kan kanskje høres vanskelig ut å starte opp et nytt lokallag, men det er ikke så mye som skal til. Det viktigste er å få med et par folk og sette i gang med aktiviteter som dere synes er artige, så får de formelle tingene komme etter hvert.

Du MÅ ikke ha mange folk, mye penger eller et kontor for å starte et lokallag. Men det kan være hendig, så her er noen tips til hvordan du kan skaffe det.

Folk
Det holder med tre personer for å starte et lokallag. Men om dere vil ha med flere så ring oss på Informasjonssenteret og få oversendt lister over alle medlemmene i området. Kanskje er det noen du kjenner og har lyst til å ta kontakt med. Vi kan hjelpe til med å sende ut brev eller e-post med invitasjon til oppstartsmøte. På et slikt møte er det lurt å ha en innleder til å snakke om et aktuelt tema. Vi kan gjerne bidra med foredragsholder. Prøv å delegere ansvar slik at så mange som mulig føler ansvar for lokallaget uten at det virker som mye ekstrajobb. Det skal være gøy og spennende å drive et lokallag.  

Lokaler
Det er koselig å ha møtene på rundgang hjemme hos medlemmene i lokallaget, men det kan også være fint å ha det på ”nøytral grunn”. En kafè, biblioteket, en skole eller hos andre lokale organisasjoner. Dersom dere ønsker en kontorplass, kan dere ringe andre organisasjoner det er naturlig å samarbeide med og spørre om å få låne en kontorplass av og til og litt lagerplass til standsmateriell. Man kan også ta kontakt med kommunen (som regel teknisk etat eller kulturetaten) og spørre om de har tilgang til noe dere kan låne eller leie, et annet tips er å kontakte folkets hus i byen, det er som regel LO og en del partier som deler på kontorer og møterom.

Penger
FIVH sentralt støtter lokallagene på flere måter. Her finner du informasjon om støtteordninger.

Hjelp til lokallagene
Helgekurs, avisinnlegg, innledninger, powerpoint, byttering, foredragsholdere, hjemmesider mm. Mer om hva FIVH sentralt hjelper lokallagene med.

Årsmøte
Etter at lokallaget har kommet i gang bør man ha et årsmøte for å formelt velge styre og lage en kort arbeidsplan. Dere må skrive et referat fra årsmøtet der det står hvem som har blitt valgt til styre (for eksempel leder, økonomiansvarlig og styremedlem). Her er forslag til vedtekter som dere kan tilpasse eget lokallag og vedta på årsmøtet.