Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

- Oppdraget var begrenset

Entreprenørselskapet Noremco sier oppdraget deres i den omstridte gruven i Bulyanhulu, Tanzania, var svært begrenset og at de ikke kjente til overgrepene som skal ha funnet sted på området.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Entreprenørselskapet Noremco sier oppdraget deres i den omstridte gruven i Bulyanhulu, Tanzania, var svært begrenset og at de ikke kjente til overgrepene som skal ha funnet sted på området.


Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch har denne uken skrevet om det norske entreprenørselskapet Noremco som har deltatt i utbyggingen av to kontroversielle gruveanlegg i Tanzania. I det ene tilfellet deltok de i byggingen av Bulyanhulu-gruven, der 52 mennesker ifølge kritikere skal ha blitt levende begravet tre år i forkant av byggeprosessen. I den andre gruven, ble flere tusen mennesker tvangsflyttet for å gi plass til gruven, og befolkningen som bor i området sliter i dag med store miljøskader.

Administrerende direktør i Noremco, Tor-Ivar Foshaug, skriver i en e-post til Norwatch i dag at han er overrasket over framstillingen av Noremcos rolle i forbindelse med Bulyanhulu-utbyggingen. Foshaug understreker at Noremco hadde et svært begrenset oppdrag i prosjektet, og at selskapet er svært opptatt av sitt samfunnsansvar.

Han går imidlertid ikke inn på omfanget av Noremcos kontrakter. Men ifølge selskapets egne hjemmesider bygget Noremco alle betongfundamenter for gullgruven i Bulyanhulu.

16.000 kubikkmeter med betong ble benyttet for grunnarbeider, i tillegg til 14.000 kubikkmeter som ble brukt av andre kontraktører. Noremco deltok også i sprengning og transport av granitt-masser, og i service under jorden i det nye anlegget.

I Geita-gruven lagde Noremco fundamentet for de største knuse- og slagmøllene som noen gang hadde blitt reist i forbindelse med gullutvinning. Ifølge Noremcos hjemmesider bygde de 500 andre strukturer på området, i tillegg til møllene. Opptil 500 mennesker var i arbeid, og til sammen 30.000 kubikkmeter betong ble laget for anlegget.

Ukjent med historier

Foshaug sier selskapet ikke var kjent med historiene om at småskala-gruvearbeidere hadde blitt levende begravet i gruveganger i Bulyanhulu 3 år før de fikk kontrakten.

– Ved oppstarten var dette selvsagt totalt ukjent for oss. Og vi har heller ikke hørt om dette fremsatt som spekulasjoner før lenge etterpå, skriver Foshaug til Norwatch.

Foshaug sier de heller ikke hørte om disse anklagene underveis i byggingen av anlegget. Noremco tok derfor aldri opp saken med kontraktspartneren Kahama.

Noremco var med andre ord ikke orientert om den brede pressedekningen av saken noen år i forveien. Ifølge den tanzanianske advokaten Tundu Lissu i Lawyers’ Environmental Action Team (LEAT), var dette en stor sak i landets medier i etterkant av ryddingen av Bulyanhulu-området.

Er det etisk forsvarlig å delta i bygging av store gruveanlegg i Tanzania og nabolandene så lenge gruveutbyggingene så ofte fører til brudd på menneskerettigheter og miljøstandarder?

– Noremco har drevet virksomhet i Øst-Afrika med hovedkontor i Dar Es Salaam i mer enn 20 år, og jeg kan forsikre deg om at vi mange ganger har tatt etiske konflikter opp til drøftelse. Vi har vektlagt å drive etter etiske riktige prinsipper, og minst fulgt de til enhver tid gjeldende lover og regler, svarer Foshaug.

– Vi vært opptatt av å ta på oss oppdrag/prosjekter som lokale, nasjonale og giverlands/oppdragsgivers myndigheter har definert som godkjente og riktige for utbygging. De aktuelle gruveprosjekter du her trekker frem er det, skriver han, med henvisning til Bulyanhulu- og Geita-gruven, skriver han.

Norad-partner
Noremco trekker i sitt svar til Norwatch inn at selskapet samarbeider med Norad om et helseprosjekt for deres ansatte og deres familier. Da Norwatch var i Tanzania i november ga ansatte og fagforeninger tydelig inntrykk av at Noremcos ansattes helse blir tett fulgt svært tett opp.

– Gjennom årene har vi hatt flere tusen lokalt ansatte som igjen har gitt livsgrunnlag til enda flere tusen mennesker de stedene vi har hatt virksomhet. For de lokale myndigheter har dette representert et viktig bidrag til utvikling av de lokale samfunn. Det har gitt faktiske løsninger i form av viktige byggverk, og gitt nødvendig inntekt både til den enkelte medarbeider og deres familier, og til storsamfunnet, skriver Foshaug.

– Alternativet for oss ville i så fall være å si opp våre medarbeidere og legge ned virksomheten. Vi har i stedet valgt å bygge opp en trygg og best mulig virksomhet for våre mange lokale ansatte og våre lokale leverandører og samarbeidspartnere.

Les også:
11.04.2008: – Problemene kan skyldes de tidligere eierne
09.04.2008: Føler miljøkatastrofen på kroppen
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!