Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Føler miljøkatastrofen på kroppen

I nærheten av Geita-gruven i Tanzania begynner lokalbefolkningen å merke konsekvensene av gullindustrien. Matplantene deres inneholder opptil 9000 ganger max-grensen for tungmetaller. Gruven drives av Oljefondselskapet AngloGold Ashanti, og norske entreprenører har deltatt i byggingen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I nærheten av Geita-gruven i Tanzania begynner lokalbefolkningen å merke konsekvensene av gullindustrien. Matplantene deres inneholder opptil 9000 ganger max-grensen for tungmetaller. Gruven drives av Oljefondselskapet AngloGold Ashanti, og norske entreprenører har deltatt i byggingen.

Av Erik Hagen
Norwatch

angloashanti_geita_2008_benedicto2.jpgEn gullgruve i distriktet Geita i Tanzania står bak store miljøskader. Gruven har blitt en giftfelle for naboene, som blant annet sliter med hud- og luftveisproblemer. Bak gruvedriften står giganten AngloGold Ashanti, som Oljefondet er deleier i. Som ikke det var nok: nordmenn var med og bygget gruveanlegget.

Norwatch skrev i 2000 om alle problemene knyttet til Geita-gruven.
Over 4000 bønder hadde da blitt tvangsflyttet fra sine eiendommer, og miljøvernere var bekymret for at store mengder cyanid ville kunne skade økologien i Victoria-sjøen, to mil nedstrøms fra prosjektet. En av de største kritikerne var Wangari Maathai, som senere skulle få Nobels Fredspris.

Nå, syv år senere, viser det seg at miljøvernerne kan få rett.

9000 ganger for høyt
En masteroppgave som i disse dager er i ferd med å bli godkjent ved Universitetet i Dar Es Salaam viser oppsiktsvekkende funn. Matplanter ved landsbyen Nyakabale i nærheten av Geita-anlegget inneholder et nivå av tungmetaller opptil 9000 ganger så høyt som max-grensen fastsatt av Verdens Helseorganisasjon og Verdens Matvareprogram.

Jordprøver viser et nivå som er 6000 ganger høyere enn max-grensen.

Giftnivået er så høyt at det setter både menneskers og dyrs helse i fare, ifølge oppgaven. Også hele Lake Viktoria Basin kan trues av avrenningen fra gruvevirksomheten, skriver mastergradsstudenten.

angloashanti_geita_2008_gruve.jpgUndersøkelsene har blitt gjennomført av tanzanianske Manfred Felician Bitala, i faget miljøforvaltning. Masteroppgaven vil sannsynligvis bli godkjent av sensorer i neste uke.

I oppgaven presenterer Bitala også fotomateriale av det som skal være skader på avlinger som ikke vil gro. De to bildene nederst i denne artikkelen viser en giftig åkerlapp i landsbyen, sammen med en åkerlapp slik den normalt skal se ut.

Giftig
– Da jeg kom til stedet så jeg at store hauger med steinmasse fra gruvevirksomheten var dumpet ikke langt unna bosetningene. Ved regnskyll var det avrenning av brunt vann nedover bakkesidene, ned mot områder hvor folk bodde, sier Bitala på telefon til Norwatch.

Steinene som var dumpet, inneholder sannsynligvis tungmetaller som er hentet opp fra dypt nede under jordas overflate.

Rundt 2000 mennesker bor i Nyakabale landsby, ifølge Bitala. Noen skal bo så nær som et 40-talls meter fra de nærmeste steindeponiene. Han sier at folkene ble fortalt at de var trygge der, og at de derfor ikke ble flyttet den gang gruven ble anlagt.

Men nå sier befolkningen at de sliter med stadig flere helseproblemer, slik som lungebetennelse, luftveisproblemer, ikke-bakteriell diaré og malaria. Problemene tilskriver befolkningen gruvevirksomheten, ifølge Bitala.

angloashanti_geita_2008_dam.jpg– De sier at ingen av dem hadde slike hudproblemer før gruven kom til området, men det er selvfølgelig opp til medisinske eksperter for å fastlegge miljøeproblemes nøyaktige effekt på befolkningen, sier Bitala til Norwatch.

Han sier at selskapet har satt opp en målestasjon midt i landsbyen for å registrere støv i luften, men at befolkningen ikke kjenner til resultatene av undersøkelsene. Landsbybefolkningen sa også til Bitala at regnvannet som de samler fra hustakene, har en svartaktig farge, og irriterer når man drikker det.

Vannkildene i nærheten brukes flittig av lokalbefolkningen. På bildet til høyre bader barn i en lokal elv.

Bonden Kanana Benedicto (nede til høyre) er en av Geita-gruvens mange naboer. Benedicto sier han fikk hudskader i ansiktet etter å ha arbeidet i en elv i nærheten av landsbyen. Huden hans har begynt å falle av.

angloashanti_geita_2008_benedicto1.jpgIfølge Evans Rubara, en representant fra Kirkens Nødhjelp som besøkte landsbyen i februar i år, skal representanter fra selskapet ha besøkt landsbyen og frarådet dem å drikke vann de samler inn fra taket.

Nordmenn deltok i byggingen

I går skrev Norwatch at det norske entreprenørselskapet Noremco har deltatt i byggingen av den omstridte gullgruven i Bulyanhulu i Tanzania, der 52 mennesker er antatt levende begravet. Noremco har også deltatt i Geita.

Norwatch skrev i 2000 at 10.000 kubikkmeter betong gikk med da Noremco lagde fundamentet for de største knuse- og slagmøllene som noen gang hadde blitt reist i forbindelse med gullutvinning. Kontrakten var den gang verdt 4 millioner dollar.

På forespørsel fra Norwatch ønsket ikke daværende administrerende direktør, Mikael Loof, å kommentere noen av de kontroversielle temaene ved engasjementet. Han sa at Noremco som kontraktør ikke har noe med slike spørsmål å gjøre.

– Noremco er en velrenommert entreprenør i Tanzania med en lang historikk uten etiske problemer, skrev Loof til Norwatch.

Norske pensjonspenger
Nordmenns framtidige pensjonsinntekter er plassert i selskapet bak prosjektet, AngloGold Ashanti Ltd.

31. desember 2007 hadde Oljefondet aksjer og obligasjoner i gruveselskapet for 889 millioner kroner. I tillegg har Oljefondet aksjer for 3,6 milliarder kroner i Anglo American, som eier 17% av AngloGold Ashanti.

AngloGold Ashanti har 21 gruveprosjekter over hele verden, og ble dannet i 2004 etter en sammenslåing av gruveselskapene AngloGold og Ashanti Goldfields Corporation. Selskapet er registrert på 5 børser, på 4 kontinenter.

Norwatch sendte spørsmål om Geita-gruven til AngloGold Ashanti og til Noremco fredag i forrige uke, og venter på svar.

Se også sak på TV2 i går, om en landsby i det samme Geita-området som i fjor ble jevnet med jorden.

Les også:
– Problemene kan skyldes de tidligere eierne
– Oppdraget var begrenset

angloashanti_geita_2008_aaker1.jpg

 

 

 

 

 


Syke planter.

angloashanti_geita_2008_aaker2.jpg

 

 

Friske planter.

(Sist oppdatert kl. 12:05)

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!