Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Gruvekritiker anklaget for oppvigleri

Advokat Tundu Lissu har representert ofrene fra Bulyanhulu i en årrekke. Han har selv følt på kroppen hvor sterke interesser det er i gruveindustrien i Tanzania. Myndighetene sendte ham i kasjotten og mente han brakte nasjonen i vanry.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Advokat Tundu Lissu har representert ofrene fra Bulyanhulu i en årrekke. Han har selv følt på kroppen hvor sterke interesser det er i gruveindustrien i Tanzania. Myndighetene sendte ham i kasjotten og mente han brakte nasjonen i vanry.

Av Erik Hagen
Norwatch

barrick_tanzania_tundu_lissu.jpgDen tanzanianske advokaten Tundu Lissu, fra den tanzanianske organisasjonen Lawyers’ Environmental Action Team (LEAT), har i over ti år vært en viktig stemme for landsbybefolkningen i Bulyanhulu. Norwatch møtte Lissu i Tanzania i november.

– Selskapet hevder at alt gikk fredelig for seg da befolkningen ble kastet ut fra Bulyanhulu. Men hvordan kaster man ut flere hundre tusen mennesker fra sine eiendommer på en fredelig måte? Og det bare i løpet av noen dager? sier advokat Tundu Lissu til Norwatch.

Han sier han ble kjent med episoden kort tid etter at den fant sted, da tanzaniansk presse rapporterte om det de kalte en massakre i Bulyanhulu. Siden den gang har han arbeidet med å gjøre overgrepene kjent.

Lissu har gitt Norwatch fotografier av 11 forskjellige døde mennesker (under), som ifølge advokaten ble funnet på det evakuerte området. 7 av kroppene er halvt forkullet, de andre halvt råtnet vekk. Noen av kroppene ble funnet like i nærheten av gruvenedgangene. Han sier det er uklart hvor de egentlig ble drept. En av mulighetene er at de har blitt drept i urolighetene på utsiden av gruvene da området ble ryddet.

Lissu sier han har intervjuet flere av menneskene som var tilstede da bildene ble tatt, men at ingen uavhengig granskning har funnet sted.

– Barrick tjener hundrevis av millioner av dollar på gruvedriften i området, mens ofrene ikke har tjent en penny. Det ligger et stort moralsk ansvar på selskapet å rette opp den uretten som ble begått overfor de som ble kastet ut fra sine hjem eller mistet sine familiemedlemmer, sier advokat Lissu til Norwatch.

I tillegg sier Lissu at gruveselskapet Barrick også kan stå rettslig ansvarlig.

– Deres nåværende datterselskap, Kahama, var direkte ansvarlig for uvisningene og overgrepene i 1996. Det rettslige ansvaret overføres til den nye eieren av gruven, sier Lissu.

Lissu retter dessuten krass kritikk både mot tanzanianske og kanadiske myndigheter.

Kanadisk involvering
– Vi har hundrevis av sider med korrespondanse mellom den kanadiske regjeringens representanter i Tanzania og våre egne myndigheter, som beviser hvordan Canada utøvde press på den tanzanianske regjeringen, selv forut for ryddingen av de lokale gruvearbeiderne. Dette banet vei for gruveindustrien, sier Lissu til Norwatch.

– Men etter massakrene, arbeidet de kanadiske representantene for å skyve historien under teppet hver gang den ble tatt opp i pressen. Dokumentasjonen vår viser at Canada utøvde press mot de som krevde en granskning av drapene, sier Lissu.

barrick_tanzania_ofre.jpgI tillegg finner han det merkelig at Verdensbanken ga en politisk risikoforsikring til Bulyanhulu. Ifølge Lissu var omfanget av forsikringen den største som banken noensinne har gitt. Etter at Lissus organisasjon LEAT hadde klaget på Verdensbankens beslutning, gjennomførte riktignok banken en granskning av forholdene i Bulyanhulu. Men ifølge Lissu var granskningen en skandale.

– Før vi klagde sa de tydelig til oss at det var umulig å påklage menneskerettighetsovergrep, slik som utvisninger eller drap i Bulyanhulu. De ga oss bare anledning til å klage på sosio-økonomiske forhold.

Lissu sier til Norwatch at han selv var med å følge bankens representanter, de fire-fem dagene de var i Bulyanhulu.

– Selv om de sa det lå utenfor deres mandat; selv om at de ikke tillot oss å presentere vår dokumentasjon, og selv om de umulig kan ha snakket om overgrepene med en eneste kyndig person i løpet av oppholdet i Tanzania, konkluderte de med at overgrep ikke hadde funnet sted da området ble ryddet, sier Lissu.

Les granskningen fra Verdensbankens klageinstans her, og LEATs reaksjon på vurderingen.

Julaften 2002 ble Lissu tatt med til en underjordisk fengselscelle på politistasjonen i Dar Es Salaam. Han ble kort tid etter satt fri, men siden den gang har han vært anklaget for oppvigleri. Ifølge myndighetene setter han Tanzania i en dårlig lys. Hans hjem og kontor har vært angrepet av politiet. LEAT har også merket presset via organisasjonens finansieringskilder.

– Vi pleide å få betydelig pengestøtte fra utenlandske bistandsbyråer. I 2002, da vi var på høyden av Bulyanhulu-kampanjen fikk vår viktigste finanseringskilde beskjed om at de måtte be oss avslutte denne kampanjen, sier Lissu til Norwatch.

Les også:
08.04.2008: Barrick Gold i enda en verstinggruve
08.04.2008: Norsk selskap bygget omstridt gruve

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!