Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Barrick Gold i enda en verstinggruve

52 mennesker skal ha blitt levende begravet for å rydde vei for en Oljefond-investering i Tanzanias gruveindustri. Akkurat som på Filippinene, står ikke Barrick til ansvar for overgrep som skjedde i gruven før de overtok eierskapet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
52 mennesker skal ha blitt levende begravet for å rydde vei for en Oljefond-investering i Tanzanias gruveindustri. Akkurat som på Filippinene, står ikke Barrick til ansvar for overgrep som skjedde i gruven før de overtok eierskapet.

Av Erik Hagen
Norwatch

barrick_bulyanhulu_tapescreenshot1.jpgGullforekomstene i Bulyanhulu, Tanzania, ble lenge drevet av lokale småskala-gruvearbeidere. Da den brutale jobben med å få lokalbefolkningen fjernet var unnagjort, kom Oljefondselskapet Barrick Gold til dekket bord. De tjener nå millioner på gullet, og fraskriver seg ansvaret for overgrepene fra 1996.

Tre år etter at området ble ryddet, i 1999, ble Kahama Mining Co. Ltd, kjøpt opp av Barrick Gold. Selv om Kahama nå er et datterselskap av Barrick, fraskriver Barrick seg likevel enhver befatning med episoden i 1996, og avviser å betale erstatning til ofrene.

Aldri har det blitt gjort en uavhengig granskning av episoden, og ingen har hittil blitt holdt ansvarlig for forsvinningene. Det er knapt gitt en eneste kompensasjon til menneskene som ble kastet ut av området, og som dermed mistet sitt levebrød. Samtidig tjener Barrick i dag millioner på den svært lønnsomme gruven, som inneholder en av verdens største gullforekomster.

Advokat Tundu Lissu sier han har intervjuet flere av menneskene som var tilstede under ryddingen, men at ingen uavhengig granskning har funnet sted.

– Barrick tjener hundrevis av millioner av dollar på gruvedriften i området, mens ofrene ikke har tjent en penny. Det ligger et stort moralsk ansvar på selskapet å rette opp den uretten som ble begått overfor de som ble kastet ut fra sine hjem eller mistet sine familiemedlemmer, sier advokat Lissu til Norwatch. Norwatch møtte Lissu i Tanzania i november.

I fjor sommer skrev Norwatch at det samme kanadiske selskapet, Barrick Gold, nekter å kompensere ofrene av et gruveprosjekt på den filippinske øya Marinduque.
I 16 år ble rundt 200 millioner tonn gruveslam med farlige tungmetaller dumpet rett ut i sjøen ved den filippinske øya. Selskapet kjemper nå i retten for å slippe å betale kompensasjon til den filippinske lokalbefolkningen som lider av alvorlige helseskader. Mønsteret var det samme: Barrick overtok et skandaleprosjekt, men nektet samtidig å ta på seg ansvaret for overgrepene som hadde skjedd under de tidligere eierne.

31. desember 2007, hadde Oljefondet investert 1,4 milliarder kroner i aksjer og obligasjoner i Barrick.

barrick_bulyanhulu_tapescreenshot2.jpgAvslår beskyldningene
Vince Borg, Senior Vice President Corporate Communications, i Barrick Gold, sier i en epost til Norwatch at det ikke er hold i noen av anklagene om hva som skjedde på området i 1996.

Borg viser til en undersøkelse gjennomført av Compliance Advisor Ombudsman (CAO), et organ som behandler klager mot Verdensbank-prosjekter.

– Du bør være klar over at det var Mr. Lissu i LEAT som hadde bedt om den uavhengige granskningen fra CAO i 2001", skiver Borg til Norwatch.

Han sier at det fram til da allerede hadde funnet sted et dusin undersøkelser selv før det, og at CAO-rapporten "oppriktig behandler alle de falske og ubegrunnede anklagene som Mr. Lissu har fremmet gjennom årene".

Les for øvrig LEATS motsvar til CAO-vurderingen her.

På sine hjemmesidene skriver Barrick de at påstandene om dødsfall i 1996 aldri har blitt dokumentert.
”Flere undersøkelser av tanzanianske myndigheter, og deretter at Barrick, har ikke funnet noe troverdig grunnlag for anklagene”, skriver selskapet.

Til kanadisk presse sier selskapet at dokumentasjonen av døde kropper ikke er av folk som har dødd da gruvesjaktene ble tettet, men at de må ha dødd under andre omstendigheter. Ifølge selskapet ble alle gruvesjakter sjekket for folk før de ble fylt.

Også Kahama Minings tidligere ledelse har understreket dette overfor kanadisk presse tidligere.

– Latterlig. Absolutt søppel, har en tidligere Kahama-direktør sagt til den kanadiske avisen Globe and Mail om påstandene.

”Avslutningen på småskala-gruvedriften fant sted på en fredelig måte i august 1996, under ledelse fra representanter fra myndighetene”, skrev Kahama i sin miljøkonsekvensanalyse, som Norwatch har en kopi av.

Norwatch har arbeidet med denne saken siden november. Uavhengig av dette, har TV2 laget følgende nyhetsinnslag 7. april 2008.

Saken ble oppdatert 14. april 2008 (etter kommentarer fra Barrick Gold)


Les også:
08.04.2008: Norsk selskap bygget omstridt gruveanlegg
08.04.2008: Gruvekritiker anklaget for oppvigleri
15.04:2008: Barrick Gold truer forlag med søksmål

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!