Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 67

Ros til DnB Nor!

Framtiden i våre hender gleder seg sammen med DnBNors kunder over nyheten om at banken nå vil kaste ut alle selskapene som er svartelistet av Statens Pensjonsfond.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender gleder seg sammen med DnBNors kunder over nyheten om at banken nå vil kaste ut alle selskapene som er svartelistet av Statens Pensjonsfond.

- Dette har vi jobbet for i flere år, og det er oppløftende at en så stor og viktig aktør viser evne til forbedring på etikkområdet, mener Arild Hermstad, daglig leder i Framtiden i våre hender. Dette er et viktig steg på veien mot etiske minstestandarder for alle aksjefond på det norske markedet. Uttrekk og etiske retningslinjer er et språk som stadig flere av de multinasjonale selskapene forstår, og DnBNor blir dermed en av drivkreftene for å få verstingbedrifter verden over til å endre atferd.

Nordea må komme etter
Vi er tilsvarende nedstemt på vegne av Nordeas mange kunder i Norge. Framtiden i våre hender sjekket Nordeas portefølje den 12. mars i år, og fant at de da hadde aksjer i minst to klasevåpenprodusenter: Lockheed Martin og L3 Communications. Da vi sjekket høsten 2007, var også to andre klasevåpenprodusenter på listen: Raytheon og og Alliant Techsystems.  Alle disse selskapene er i følge Etikkrådet til Statens Pensjon utland involvert i produksjon i klasevåpen. Nordea forsvarer seg med at de driver med aktiv påvirkning av problematiske selskaper, og at uttrekk derfor ikke er aktuelt.
- Det er helt uten troverdighet å henvise til påvirkningsstrategier overfor selskaper som fremstiller produkter som i seg selv er uetiske. Det er ikke mulig å produsere klasevåpen på en etisk måte, og da må man selge seg ut, sier Hermstad.

Framtiden i våre henderanerkjenner aktivt eierskap som en strategi overfor et selskap som vil forbedre etikken i form av å bedre produksjonsmetodene, for eksempel å iverksette tiltak for å få ned barnearbeid, et frenomen som er et alvorlig problem i mange bransjer. Men aktivt eierskap er ikke egnet dersom det er selve produktet (les klasevåpen) som lages som er uetisk.

- Når Nordea i tillegg går inn og ut av slike selskaper med korte mellomrom, er det på grensen til ren løgn å skjule seg bak en slik strategi. Vi håper NORDEA tar lærdom av DnB NORs kloke beslutning, og snarest innfører de samme etiske grensene som snart er standard i bransjen. 

Er du kunde i Nordea? Ta en telefon til banken din og si din mening om deres investeringer i klasevåpen.
Se mer om Nordeas tvilsomme argumentasjon i Forbrukerinspektørene.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -