Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ros til DnB Nor!

Framtiden i våre hender gleder seg sammen med DnBNors kunder over nyheten om at banken nå vil kaste ut alle selskapene som er svartelistet av Statens Pensjonsfond.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender gleder seg sammen med DnBNors kunder over nyheten om at banken nå vil kaste ut alle selskapene som er svartelistet av Statens Pensjonsfond.

- Dette har vi jobbet for i flere år, og det er oppløftende at en så stor og viktig aktør viser evne til forbedring på etikkområdet, mener Arild Hermstad, daglig leder i Framtiden i våre hender. Dette er et viktig steg på veien mot etiske minstestandarder for alle aksjefond på det norske markedet. Uttrekk og etiske retningslinjer er et språk som stadig flere av de multinasjonale selskapene forstår, og DnBNor blir dermed en av drivkreftene for å få verstingbedrifter verden over til å endre atferd.

Nordea må komme etter
Vi er tilsvarende nedstemt på vegne av Nordeas mange kunder i Norge. Framtiden i våre hender sjekket Nordeas portefølje den 12. mars i år, og fant at de da hadde aksjer i minst to klasevåpenprodusenter: Lockheed Martin og L3 Communications. Da vi sjekket høsten 2007, var også to andre klasevåpenprodusenter på listen: Raytheon og og Alliant Techsystems.  Alle disse selskapene er i følge Etikkrådet til Statens Pensjon utland involvert i produksjon i klasevåpen. Nordea forsvarer seg med at de driver med aktiv påvirkning av problematiske selskaper, og at uttrekk derfor ikke er aktuelt.
- Det er helt uten troverdighet å henvise til påvirkningsstrategier overfor selskaper som fremstiller produkter som i seg selv er uetiske. Det er ikke mulig å produsere klasevåpen på en etisk måte, og da må man selge seg ut, sier Hermstad.

Framtiden i våre henderanerkjenner aktivt eierskap som en strategi overfor et selskap som vil forbedre etikken i form av å bedre produksjonsmetodene, for eksempel å iverksette tiltak for å få ned barnearbeid, et frenomen som er et alvorlig problem i mange bransjer. Men aktivt eierskap er ikke egnet dersom det er selve produktet (les klasevåpen) som lages som er uetisk.

- Når Nordea i tillegg går inn og ut av slike selskaper med korte mellomrom, er det på grensen til ren løgn å skjule seg bak en slik strategi. Vi håper NORDEA tar lærdom av DnB NORs kloke beslutning, og snarest innfører de samme etiske grensene som snart er standard i bransjen. 

Er du kunde i Nordea? Ta en telefon til banken din og si din mening om deres investeringer i klasevåpen.
Se mer om Nordeas tvilsomme argumentasjon i Forbrukerinspektørene.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!