Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norsk nikkel-PR på Filippinene

Intex Resources har lagt om strategien, og driver nå et informasjonsframstøt overfor befolkningen på Mindoro. Slik skal de hindre at lokal motstand stikker kjepper i hjulene for prosjektplanene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Intex Resources har lagt om strategien, og driver nå et informasjonsframstøt overfor befolkningen på Mindoro. Slik skal de hindre at lokal motstand stikker kjepper i hjulene for prosjektplanene.
Av Erik Hagen
Norwatch

intex_mindoro_boring_166.jpgDet norske gruveselskapet Intex Resources (tidl. Crew Minerals) håper at deres nikkelprosjekt på den filippinske øya Mindoro skal bli den største av sin sort i verden. Prosjektplanene har forandret seg flere ganger siden selskapet fikk sine første tillatelser, og nå går de offensivt ut for å informere om siste utvikling. Oppstartstidspunktet er satt til tidligst i 2011.

Men så langt har lokalbefolkningen strittet imot.

Den tyngste av motstanderne, provinsguvernør Arnan Panaligan, sa til Norwatch i fjor at de planla å gå rettens vei for å stanse prosjektet. Han sier planene strider med et lokalt moratorium som forbyr gruvedrift. Guvernøren har særlig vært særlig redd for at industrien vil føre til oversvømmelser av øyas jordbruksområder.

Intex tror ikke det vil komme til rettslige skritt slik guvernøren varsler.

– De lokale myndighetene er på god vei til å bli positive til prosjektet, sa administrerende direktør Hans Christian Qvist på spørsmål fra Norwatch ved et åpent informasjonsmøte om Mindoro-prosjektet i Oslo i går.

– Alle de tre kongressmedlemmene for Mindoro er nå positive, selv om det fortsatt er enkelte ordførere her og der som er i mot, ifølge Qvist.

Han sier at av de to guvernørene på Mindoro, er den ene på god glid, mens den andre ”må jobbes litt mer med”. Han forklarer at selskapet fra slutten av fjoråret startet en informasjonskampanje basert på siste versjon av prosjektplanene. Kampanjen er rettet mot alle berørte parter, slik som lokalbefolkningen, lokale organisasjoner og kirkesamfunn, og myndigheter i Filippinene og Norge. Selskapet mener de hittil har overbevist mange av de lokale myndighetene og beboerne.

Qvist sier det fram til nå har vært mange misforståelser rundt hva prosjektet har handlet om, og at de på Mindoro som har motarbeidet selskapets planer, bygger argumentene sine på gamle prosjektskisser.

– De fleste av de negative oppslagene har nok vært vårt eget ansvar. De er imot, fordi vi har gjort en for dårlig jobb med å informere lokalbefolkningen, sier Qvist.

Fortsetter uansett
Norwatch skrev i november i fjor at da den norske ambassadøren, Ståle T. Risa, besøkte prosjektområdet i Mindoro, var en av hans konklusjoner at selskapet vil slite med å få en nødvendig tillatelse, en såkalt Environmental Compliance Certificate (ECC), siden dette forutsetter lokal støtte. Slik støtte fant ambassadøren lite av på øya.

– En ECC skal riktignok ha lokal godkjennelse. Men det er ikke nødvendig med godkjennelse fra guvernøren for å få ECC, sier Qvist.

– Vil dere fortsette prosjektet dersom dere til slutt klarer å få aksept fra lokale myndigheter, men befolkningen som bor på selve området fortsatt stritter imot?


– Det er ingen konflikt mellom gruveplanene og befolkningen, svarer sjefsgeolog og visepresident, Jon Steen Pedersen. ¬– Det er bare 180 familier som bor på området, og de er alle nomadiske. De bor ikke der gruvedriften skal finne sted, sier Pedersen.

Han viser til at det allerede er inngått en Memorandum of Understanding med stammene på konsesjonsområdet, og han sier at alle møtene selskapet har hatt med stammelederne har vært positive.

– Dette prosjektet vil bli realisert. Bankers, sier Qvist.

Intex Resources har fem pågående prosjekter. Nikkelprosjektet på Mindoro er det største og viktigste. Mye står derfor på spill.

Nyttig fredsrolle
– Filippinene har en del dårlige erfaringer fra gruvedrift fra tiden før vi fikk ny lovgivning. Den gangen var det ofte dårlig dialog med urfolk og lokale myndigheter, sier landets ambassadør til Norge, Victoria Bataclan.

– Men i det nye rammeverket har myndighetene gjort mye for å sørge for dialog og for forståelse for folks lokale behov, sier ambassadøren, som også deltok på informasjonsmøtet.

Ifølge Bataclan er Filippinene på vei til å bli en av de ti viktigste gruvelandene i verden, med store forekomster av gull, nikkel og krom. 1,5% av landets areal er i dag dekket av gruvetillatelser.

Filippinene har i en årrekke vært plaget av uro. Kommunistiske og religiøst baserte opprørsgrupper, særlig sør i landet, har ligget i konflikt med sentralregjeringen. Ett av stedene der kommunistgeriljaen har holdt til, er nettopp på Mindoro.

Siden 2001 har Norge vært offisiell tilrettelegger for fredssamtaler i øynasjonen. Akkurat det kan bli nyttig for selskapet.

– Kommunistbevegelsen på Mindoro vil ikke tørre å sette seg imot et prosjekt fra landet som støtter fredsprosessen i Filippinene, sier ambassadøren.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!