Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Slurvefeil kan felle bøndenes sak

Landkonflikten mellom det norske sementselskapet Scancem og de tanzanianske bøndene er ennå ikke kommet i gang i Tanzanias høyesterett. Selskapet forsøker å stanse rettssaken før den starter, og protesterer på en datofeil i ett av bøndenes dokumenter.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Landkonflikten mellom det norske sementselskapet Scancem og de tanzanianske bøndene er ennå ikke kommet i gang i Tanzanias høyesterett. Selskapet forsøker å stanse rettssaken før den starter, og protesterer på en datofeil i ett av bøndenes dokumenter.

Av Erik Hagen
Norwatch

scancem_tanzania_bonder_250.jpgNorwatch skrev nylig om den årelange landkonflikten mellom Scancems tanzanianske datterselskap TPCC, og 3000 bønder.

Konflikten startet da selskapet utvidet sine landområder ned mot en lokal landsby på begynnelsen av 90-tallet. Overtakelsen av landområdene skal ha skjedd i forhandlinger med lokale landsbyledere, uten at bøndene selv var involvert. Flere av bøndene Norwatch har snakket med, sier de har bodd på eiendommen siden før sementfabrikken ble bygget på 60-tallet, og at de har eiendomsrett over tomtene gjennom tanzaniansk sedvanerett.

I oktober 2006, fastslo en lagmannsrett i Tanzania at selskapet har rett i sine landkrav, og at bøndene som bor på eiendommen må være ulovlige inntrengere. Retten krevde at bøndene måtte betale selskapet en erstatning tilsvarende en halv million norske kroner for skader påført eiendommen.

Bøndene anket dommen, og Tanzanias høyeste rettsinstans, Court of Appeal of Tanzania, aksepterte en ny behandling av landkonflikten. Datoen for ankesaken ble satt til 26. februar i år.

Kom ikke igang
Men da partene møttes i rettssalen, kom ankesaken aldri i gang. Selskapets advokater krevde hele saken avslått på grunn av en feil i ett av grunnlagsdokumentene i bøndenes anke. Den viktige detaljen besto av en feilskrevet dato.

Bøndenes advokat skal ha forsøkt å rette opp feilen i god tid før rettssaken, men sementselskapets advokat ba likevel om at hele saken må avvises. Etter en tre timer lang krangel, ble retten hevet.

Dommerne sitter nå i tenkeboksen, og partene venter på om retten vil ta selskapets klage til følge eller ikke. Dersom selskapet blir hørt, vil domstolen sannsynligvis ikke ta stilling til innholdet i forrige dom i det hele tatt, men bare la den bli stående fordi det er formfeil i anken. Da kan hele landkonflikten være ute av rettssystemet for godt.

Truer med nedleggelse
Samtidig trapper selskapet trapper opp sin ordbruk. Direktør i Scancems datterselskap TPCC, Klaus Hvassing, sa til den tanzanianske avisen The Citizen to dager før dommen skulle opp i Tanzanias høyeste rettsintstans, at dersom de ikke fikk igjennom sine landkrav i rettssaken, ville de stoppe sin sementproduksjon i Tanzania.

-Situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll. Disse menneskene slår seg ned stadig lenger inne på selskapets eiendommer. Noen til og med selger deler til andre folk, og sier at de eier eiendommen, sa Hvassing til The Citizen.

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!