Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Forby plastposer

Nordmenn bruker nesten 1 milliard plastposer hvert år. Det betyr at hver og en av oss bruker 213 plastposer årlig.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nordmenn bruker nesten 1 milliard plastposer hvert år. Det betyr at hver og en av oss bruker 213 plastposer årlig.

plastposeDet tar svært lang tid å bryte ned plastposer, og dermed blir de ofte liggende steder der de ikke hører hjemme.

Dermed bruker vi nordmenn litt færre poser per innbyggere enn amerikanerne, som bruker 272 poser i året. Engelskmennene bruker 254 plastposer per person.

– Med enkle grep kan vi lett redusere bruken av plastposer i hverdagen, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Han nevner følgende eksempler:

  • Si nei til poser som du ikke trenger, for eksempel på apoteket eller i plateforretningen.
  • Ta med ryggsekk, handlenett eller gamle plastposer til dagligvarebutikken. Det fins et utall alternativer, og mange av oss har allerede miljønett hjemme. Kanskje kan du ta med deg returflasker eller glass/metall til gjenbruksstasjonen i samme slengen?
  • Papirposer og nedbrytbare bioposer kan være et alternativ til plastposen, men siden også dette er engangsposer med kort levetid blir ikke en eventuell miljøgevinst veldig stor. Også disse posene medfører energiforbruk ved produksjon og transport.
  • Bruker du bioposer, må du huske at disse ikke skal sorteres som plastavfall. De kan brukes som avfallsposer til matavfallet elle restavfallet.

arild180250Arild Hermstad.Det er ressurskrevende å produsere plastposer, og de er vanskelige å bryte ned. For å lage et kilo plast går det med to kilo olje. Det betyr at verdens plastposeforbruk innebærer et oljeforbruk på 12 millioner fat olje årlig, i følge Reuters. I tillegg tar det over 100 år å bryte den ned.

Flere europeiske land har innført miljøavgift på plastposer for å redusere bruken, blant annet Danmark, Italia og Irland. Se oversikt over miljøavgifter i Norge og i utvalgte EU-land her. Da Irland innførte sin miljøavgift på plastposer i 2002, falt forbruket på plastposer med 90 prosent. 

Arild Hermstad mener norske myndigheter bør vurdere å forby plastposer i norske butikker.

– Kundene ville fort blitt vant med å ta med seg handlenett hjemmefra. Har de glemt det, må det naturligvis være mulig å kjøpe handlenett eller papirposer i butikken som kan resirkuleres og brukes igjen, sier Hermstad.

Også miljøvernminister Erik Solheim har tidligere foreslått et forbud mot plastposer.

– Det er utrolig hva nytt vi kan venne oss til. Vi har klart å venne oss til mobiltelefoner, så da klarer vi nok å venne oss av med plastposer, mener Solheim.

Hva mener du om plastposer? Hvordan kan vi redusere forbruket? 

 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -