Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Her havner det elektroniske avfallet

Brukt og miljøfarlig elektronisk avfall havner på søppeldynger i Vest-Afrika. Nyhetstjenesten Danwatch har dokumentert fyllinger av PCer, TV-skjermer og tastaturer i Ghana og Nigeria.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Brukt og miljøfarlig elektronisk avfall havner på søppeldynger i Vest-Afrika. Nyhetstjenesten Danwatch har dokumentert fyllinger av PCer, TV-skjermer og tastaturer i Ghana og Nigeria.

Av Erik Hagen
Norwatch

elektronisk_avfall_danwatch1.jpgHundrevis av tonn elektronisk avfall ankommer havnene i Ghana og Nigeria hver måned. Anslagsvis 25% av utstyret fungerer, ifølge Danwatch.

Hvert år produserer Europa 8,7 millioner tonn elektronisk avfall, og den såkalte Basel-konvensjonen forbyr eksport av dette giftige avfallet fra OECD-landene til land i Sør. Men bare en fjerdedel av det eletroniske søppelet resirkuleres i Europa. Det er dermed uklart hvor det blir av de siste 6,6 millioner tonnene med avfall. Mye av det havner i fattige land.

Da Danwatch var i Ghana nylig, dokumenterte de hvordan det elektroniske avfallet ble brent på fyllinger. Blant avfallet kunne de finne datamaskiner som bar navnene fra Stockholm-skoler, og fra FN-institusjoner. Danwatch fant også maskiner fra Verdensbanken og United Nations Environmental Programme (UNEP) liggende på fyllingene. Over tid samles bly og kvikksølv fra avfallet opp i jorda.

Fra en av fyllingene, steg tjukke giftskyer av svart røyk, mens ungggutter ned i ti-årsalderen løp rundt for å få tak i de dyrbare metallbitene som lå igjen.

- Rundt en halv million brukte datamaskiner ankommer Lagos havn hver måned, og bare 25% av dem fungerer. 75% er søppel. Mengden er så stor at folk som handler med det, bare brenner det som alt annet avfall. Våre studier har vist at metallnivåene i avfallet er langt over grensene som tillates i Europa, sier professor Oladele Obisanjo, direktør for Baselkonvensjonens regionale koordineringssenter for Afrika. 

elektronisk_avfall_danwatch2.jpgSe Danwatchs videomateriale i dette Youtube-klippet.

Danwatch fant ikke noe norsk dataavfall på fyllingene, men det kan ikke utelukkes slikt utstyr finner vei til samme sted.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!