Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Moské og bosetning revet for norsk sementindustri

Det delvis norskeide sementselskapet Ghacem har fått flere hundre mennesker på nakken i Ghana. Sinnet har kokt over etter at 500 mennesker mistet sine bosteder og sin moské i forrige uke. Området ble ryddet for å gi plass for Ghacems virksomhet. En demonstrasjon er varslet mot Ghacem denne uken.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det delvis norskeide sementselskapet Ghacem har fått flere hundre mennesker på nakken i Ghana. Sinnet har kokt over etter at 500 mennesker mistet sine bosteder og sin moské i forrige uke. Området ble ryddet for å gi plass for Ghacems virksomhet. En demonstrasjon er varslet mot Ghacem denne uken.

Av Erik Hagen og Mike Anane
Norwatch

scancem_ghana_rivning1_2008.jpgMidt i innspurten til Afrikamesterskapet i fotball i Ghana, havnet det lokale datterselskapet av norske Scancem i uvær.

Rundt 500 mennesker som bodde i trehus på framsiden av Ghacem-fabrikken ved Tema havn ble i forrige uke utvist fra området av lokalt politi. Husene deres ble jevnet med jorda.

– Representanter fra selskapet kom sammen med et privat sikkerhetsselskap, noen politimenn og en traktor. De rev ned alt her, inkludert moskeen, sa moskeens funksjonær Said Awudu Abdulai til Norwatchs utsendte medarbeider.

En av beboerne sier de er sjokkert over moské-rivningen.

– Det er helt barbarisk gjort. Jeg skrek da jeg så hva de hadde gjort med moskeen, nå har vi ingen steder å be, sier en mann med navn Shakal til Norwatch.

Ifølge folk på stedet, skal moskeen ha blitt reist for 25 år siden. En av de utviste beboerne sa at de fleste på området hadde bodd og arbeidet som sjåfører der i 15 år, og at de hjelper til med å transportere sement til forskjellige deler av landet. Noen av beboerne handler også med sementen, ble det forklart. 

Da Norwatchs medarbeider kom til Tema havn i helgen, hadde flere titalls mennesker samlet seg rundt den raserte moskeen. De varslet at de ville gjennomføre en demonstrasjon mot Ghacem senere denne uken.

Vil erstatte moskeen
Administrerende direktør ved Ghacem, Morten Gade, sier på telefon fra Ghana at området er eid av de lokale havnemyndighetene, men at selskapet for noen uker siden inngikk en leieavtale med myndighetene. En del av avtalen med myndighetene var at det måtte letes etter alternativer for bosetningene og moskeen.

– Truckene våre har brukt tomten som parkering. Området har dessuten vært brukt av ulovlige bosettere, som har bodd i enkle skur. Siden det ikke har vært vårt, har vi ikke kunnet gjøre noe med bosetningene, sier Gade til Norwatch.

En avtale ble ifølge Gade inngått i forrige uke med lokalbefolkningen. Han sier det samtidig ble lovet at selskapet ville donere sement for å bygge opp en ny moske i umiddelbar nærhet.

En lokal Ghacem-direktør, George Dawson-Amoah, sa til den ghanesiske avisen Daily Guide torsdag at selskapet nå har planer om å ruste opp havneområdet, slik at det blir mer og bedre plass for lastebilene til å losse sementen. Dette vil føre til færre ulykker, ifølge direktøren.

Vise-avdelingssjef i det lokale politiet, Daniel Ansong Denkyi, sa til samme avis at bosetterne allerede hadde fått en frist til å forlate tomten innen 2. februar, men at de likevel ikke hadde kommet seg unna. 

Ghacem ble stiftet i 1967 som et partnerskap mellom den ghanesiske regjeringen og Scancems forløper Norcem. Scancem eies dag av det tyske Heidelberg-konsernet, og dets aktiviteter i Afrika drives fra kontorene i Lysaker.


Foto: Mike Anane/Norwatch. Restene av moskeen.

scancem_ghana_rivning2_2008.jpg
scancem_ghana_rivning3_2008.jpg
scancem_ghana_rivning4_2008.jpg
scancem_ghana_rivning5_2008.jpg
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!