Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fokus Bank fortsatt i versting-aksjer

Ett år etter at mor-konsernet til Fokus Bank sluttet seg til FN-initiativet for bedrifters samfunnsansvar, fortsetter selskapet å investere kundenes pensjonspenger i klasevåpen. I fjor sommer skrev Norwatch at Fokus Bank plasserer kunders pensjonsforsikringer i atomvåpen, klasebomber og landminer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ett år etter at mor-konsernet til Fokus Bank sluttet seg til FN-initiativet for bedrifters samfunnsansvar, fortsetter selskapet å investere kundenes pensjonspenger i klasevåpen. I fjor sommer skrev Norwatch at Fokus Bank plasserer kunders pensjonsforsikringer i atomvåpen, klasebomber og landminer.

Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch kunne den gang dokumentere at Fokus Bank var inne i 10 av de 19 selskapene som Oljefondet i Norge hadde kastet ut på grunn av produksjon av atomvåpen, klasebomber, fagforeningsknusing og miljøødeleggelser. Investeringene ble gjort av Fokus Banks danske leverandør av pensjonsordninger, søsterbedriften Danica Bank. 

Nyhetstjenesten Danwatch skriver i dag at investeringene fortsetter. Danwatch har gjennomgått Danica Pensions årsregnskaper for 2007, og funnet at kundenes penger fortsatt er plassert i en lang rekke selskaper som bryter med internasjonale konvensjoner. Fremdeles er en rekke av Oljefond-verstingene til stede i bankens porteføljer.

Danica Pension – og dermed også Fokus Banks norske pensjonsforsikringskunder – har i investert i klasevåpenprodusentene General Dynamics og Raytheon, I tillegg er de deleiere i Lockheed Martin, en storprodusent av både klase- og atomvåpen. Dette til tross for at Fokus Bank har tilsluttet seg det frivillige FN-initiativet Global Compact. Selskaper tilknyttet FN-initiativet forplikter seg til å gjøre menneskerettighetsspørsmål til en integrert del av virksomhetens strategier og virksomhet.

Etikk upopulært
Pressesjef i Danske Bank, Jonas Torp, sier til Norwatch at konsernet i løpet av første kvartal i år vil ha ferdig en strategi for hvordan de skal forvalte kundenes penger i henhold til etiske krav. Han sier at det i fjor høst ble lagt ned et omfattende arbeid i planlegge strategien.

– Vi er ved avslutningen av en lang prosess nå, og vil spikre fast en endelig løsning riktig ennå. Forhåpentligvis er vi i mål i løpet av noen uker, sier Torp.

Torp sier at de har flere muligheter til debatt. Enten vil de vil innføre etiske minstekrav for alle selskaper de investerer i, eller de kan plassere penger i investeringsfond som er positivt screenet i henhold til å oppfylle etiske kriterier, slik som miljøfond.

– Det er en vanskelig balanse å på den ene siden ha en investeringspolitikk som ivaretar de etiske innvendingene, og på den andre siden imøtekommer kundenes krav til fortjeneste. Vi er forpliktet til å forvalte kundenes penger på en god måte, sier Torp.

Han forklarer at det har vært svært liten etterspørsel etter etikk i kapitalforvaltningen i Danmark.

– For eksempel har særskilte etiske fond på mange måter vært en fiasko i Danmark. Avkastningsmessig har de klart seg ok, men kundene velger dem rett og slett ikke. Det etiske fondet som Danica tilbyr, er et av de dårligst solgte produktene vi noen gang har introdusert. Kun 0,25 prosent av våre kunder har valgt det. Men det skal ikke forhindre oss i at arbeide med å finne en etisk profil, sier han.

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!