Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fokus Bank kaster ut klasevåpen

Fokus Banks danske leverandør av pensjonsordninger, søsterbedriften Danica Pension, vil i neste uke selge seg ut av klasevåpen. Uttrekningen kommer etter at Norwatch skrev om forholdet i fjor, og etter nye avsløringer i dag. Saken har skapt en mediestorm i Danmark.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Fokus Banks danske leverandør av pensjonsordninger, søsterbedriften Danica Pension, vil i neste uke selge seg ut av klasevåpen. Uttrekningen kommer etter at Norwatch skrev om forholdet i fjor, og etter nye avsløringer i dag. Saken har skapt en mediestorm i Danmark.

Av Erik Hagen
Norwatch

I løpet av neste uke vil Danica Pension selge aksjene i selskaper som produserer klasevåpen og som ødelegger miljøet. Det opplyser administrerende direktør i Danica, Henrik Ramlau-Hansen, til nyhetstjenesten Ritzau fredag ettermiddag.

Beskjeden kommer etter at dansk presse har slått stort opp den fortsatte mangelen på etiske minstekrav i Danske Bank-konsernets fondsforvaltning.

I juli i fjor skrev Norwatch om Danske Banks mangel på etisk kapitalforvaltning. Dette hadde konsekvenser for Fokus Bank, som er i samme konsern. Fokus Banks kunder var da inne i 10 av 19 selskaper som Oljefondet har kastet ut at etiske grunner. Blant investeringene, var både klasevåpen-, atomvåpen- og landmineprodusenter. 

I dag skrev Danwatch og Norwatch at selskapet fortsatt ikke har ryddet opp i investeringene.

Informasjonssjef i Danica, Jonas Torp, sa til Norwatch tidligere i dag at selskapet er i ferd med å lage en etikkstrategi, og at den ville ligge klar i løpet av noen uker.

– Det er en vanskelig balanse å på den ene siden ha en investeringspolitikk som ivaretar de etiske innvendingene, og på den andre siden imøtekommer kundenes krav til fortjeneste. Vi er forpliktet til å forvalte kundenes penger på en god måte, sa Torp til Norwatch.

Etter dagens pressekjør i Danmark, har de imidlertid fått opp farten.

-Det er veldig sannsynlig at vi fravelger enkelte selskaper på aksjelisten. Et godt tips er virksomheter som deltar i produksjon av klasevåpen. De aksjene selger vi allerede i løpet av neste uke, sa Henrik Ramlau-Hansen til Ritzau.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!