Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Indisk jeansprodusent trekker søksmål

En stor indiske jeans-produsent har trukket søksmålet mot medlemmer av den internasjonale kampanjen Rene klær og flere indiske arbeiderorganisasjoner. FNs tidligere høykommissær for flyktninger, Ruud Lubbers, har ledet meklingsarbeidet for å finne en løsning på den tilspissede konflikten.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En stor indiske jeans-produsent har trukket søksmålet mot medlemmer av den internasjonale kampanjen Rene klær og flere indiske arbeiderorganisasjoner. FNs tidligere høykommissær for flyktninger, Ruud Lubbers, har ledet meklingsarbeidet for å finne en løsning på den tilspissede konflikten.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch


Den indiske jeansprodusenten Fibre and Fabrics International (FFI) har det siste året kjørt beinhard for å stanse kritikken mot forholdene ved fabrikkene. FFI og dens underleverendør Jeans Knit Private Limited (JKPL), produserer jeans for kjente merkevareselskap som Armani, Tommy Hilfiger, GAP og G-Star, og de indiske produktene er dermed også til salgs i Norge.

Konflikten toppet seg i september i fjor da en lokal indisk domstol utstedte en internasjonal arrestordre mot flere medarbeidere i det internasjonale sekretariatet til Rene-klær kampanjen, som har sitt hovedkontor i Amsterdam.

Saken har vakt enorm oppsikt i Nederland og i internasjonale fora som arbeider for å bedre forholdene ved tekstilindustrien i den tredje verden. Mottrekket til den indiske produsenten risikerte å få alvorlige konsekvenser. Organisasjoner som Rene Klær (Clean Clothes Campaign) er i dag en av de viktigste kilder til kritisk informasjon om hva som skjer i tekstilindustrien, og fikk i fjor også en norsk avdeling. FFIs søksmål risikerte å undergrave muligheten til å drive fri informasjonsvirksomhet og kampanjearbeid for å bedre forholdene ved fabrikkene i sør.

FFI anklaget navngitte medlemmer av både Rene klær-kampanjens internasjonale sekretariat og av INC, en indisk-nederlandske samarbeidsorganisasjon, for straffbare handlinger på Internett, for spredning av rasisme og fremmedhat samt for å ha drevet en kriminell bakvaskelseskampanje. Selskapet krevde 10 millioner euro i erstatning for å få dekket sine tap.

Avsløringer om grove overtramp ved fabrikken var blitt lagt ut på organisasjonenes internettsider, og førte til at fabrikken mistet en rekke kunder. Det indiske selskapets raseri rammet også internettleverandørene Antenna og Xs4ALL, som begge ble saksøkt og holdt ansvarlig for innholdet på nettsidene som hadde publisert kritikken.

I forkant var i tillegg flere arbeidstaker organisasjonene i India blitt utsatt for rettslig forfølgelse. Flere fikk blant annet pålegg om å ikke uttale seg til utenlandsk presse og organisasjoner.

Saken ble tatt opp på høyt politisk nivå i India og Nederland. Og siden midten av desember har Ruud Lubbers ledet meklingsarbeidet. Rubbers har tidligere vært statsminister i Nederland og FNs høykommissær for flyktninger.

Ombudsmann opprettes
Løsningen som alle parter underskrev mandag, innebærer at det i samarbeid med indiske organisasjoner og fagforeninger opprettes en uavhengig Ombudsmann i den indiske delstaten Bangalore.

Ombudsmannen skal i fremtiden behandle klager. Dersom ansatte, lokale eller internasjonale organisasjoner har klager på arbeidsforholdene ved FFI og dens underleverandør Jeans Knit Private Limited (JKPL), kan disse innrapporteres til ombudsmannen som får myndighet til å gå inn og finne en løsning.

Det understrekes i en pressemelding fra Ruud Lubbers at dette initiativet ikke griper inn i  de ansattes rett til å bli medlem av fagforeninger som kan representere dem overfor fabrikksledelsen.

Klage til OECD trekkes
Løsningen innebærer at partene trekker sine respektive søksmål, klager og kampanjer. Den indiske tekstilprodusenten trekker søksmålet mot organisasjonene og mot internettleverandørene. Mens Rene klær stanser på sin side kampanjen mot det indiske selskapet FFI og dens underleverandør JKPL.

I tillegg trekker de klagen mot det nederlandske klesmerket G-star som var levert inn til det nasjonale kontaktpunktet for OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper. (Det var dette kontaktpunktet i Norge som etter en klage innlevert av ForUM konkluderte med at Aker Kværner hadde brutt OECDs retningslinjer i forbindelse med selskapets aktiviteter på Guantanamo-basen).

Avtalen innebærer at G-Star gjenopptar de kommersielle forbindelsene med den indiske jeansprodusenten FFI som gir arbeid til 5.500 personer. I tillegg oppfordres andre selskap som etter forbrukerpress har brutt kontakten med FFI, til å gjøre det samme.Mer om saken finnes her:

Rene Klær Norge

Rene klær-kampanjen internasjonalt: Clean Clothes Campaign

India: Skitne klær (ForUM)

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!