Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ingen norske bomber til Saudi-Arabia

Norge har ikke endret sin eksportpolicy hva gjelder krigsmateriell til Saudi-Arabia, noe man kunne få inntrykk av fra SSBs handelsstatistikk for 2007. En tastefeil fra eksportøren hadde plassert våpnene på galt kontinent. UD sier nå til Norwatch at såkalt A-materiell fortsatt ikke kan eksporteres til diktaturet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norge har ikke endret sin eksportpolicy hva gjelder krigsmateriell til Saudi-Arabia, noe man kunne få inntrykk av fra SSBs handelsstatistikk for 2007. En tastefeil fra eksportøren hadde plassert våpnene på galt kontinent. UD sier nå til Norwatch at såkalt A-materiell fortsatt ikke kan eksporteres til diktaturet.

Av Erik Hagen
Norwatch

15. januar la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram sine tall for fjorårets utenrikshandel. Ifølge tallene hadde Norge eksportert såkalt A-materiell-våpen til Saudi-Arabia.

Eksporten til Saudi-Arabia var klassifisert i SSB-kategorien "bomber, granater, torpedoer, miner, raketter o.l. krigsmateriell samt deler dertil".

Summen var bare på beskjedne 43.000 kroner, men det tydet likevel på at Norge hadde fått en ny eksportpraksis til Saudi-Arabia. Landet regnes som et at de verste diktaturene i verden, og hittil har norsk eksport til Saudi-Arabia av våpen og ammunisjon, såkalt A-materiell, vært bannlyst av UD. SSB-tallene for 2007 tydet derfor på en endring i UDs eksportpolicy overfor Saudi-Arabia, og at man åpnet for økt grad av eksport av tyngre former for krigsmateriell.

Seniorrådgiver Anne Kari Lunde i UDs Seksjon for nedrustning og ikke-spredning, sier til Norwatch at SSB-tallene var feil, og at det i fjor overhode ikke ble eksportert A-materiell til Saudi-Arabia. Det var en tastefeil fra eksportørens side som gjorde at en forsendelse til Sør-Afrika, på papiret så ut som en forsendelse til Saudi-Arabia.

Istedenfor at eksportøren merket landkoden ”ZA” for Sør-Afrika, ble den registrert til ”SA” for Saudi-Arabia.

– Så det er absolutt ikke foretatt noen endring i norsk eksportpolicy overfor Saudi-Arabia, sier Lunde til Norwatch.

– Når det gjelder Kuwait, er det det eneste landet i regionen som har mottatt norsk A-materiell. Det er knyttet til den spesielle situasjonen i etterkant av Iraks okkupasjon, sier Lunde, som forklarer at Kuwait har mottatt A-materiell ved et par anledninger, som del av en langvarig avtale med landet.

Hun sier det knytter seg en rekke unøyaktigheter til SSB-statistikken over våpeneksport, og at det er mer presist å bruke UDs årlige Stortingsmeldinger. Det er nettopp disse unøyaktighetene som gjorde at daværende handelsminister Grete Knudsen i 1995 besluttet å innføre systemet med Stortingsmeldinger på eksporten, ifølge Lunde.

Lunde viser til at SSB-tallene utelukkende baserer seg på eksportørenes selv-deklarering, som hovedsakelig gjøres av tollmesige hensyn. SSB inkluderer også sivile våpen i sin statistikk, og ikke for eksempel militære kommunikasjonssystemer, slik Stortingsmeldingene gjør.

 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!