Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ambassadør bekrefter motstand

Den norske ambassadøren på Filippinene har besøkt området der Crew Minerals planlegger nikkelproduksjon. - Motstanden mot prosjektet er massiv og Crew kan få store problemer med å få de nødvendige miljøtillatelsene, skriver ambassadøren. Crew kaller ambassadørens konklusjoner for "subjektive meninger".
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den norske ambassadøren på Filippinene har besøkt området der Crew Minerals planlegger nikkelproduksjon. - Motstanden mot prosjektet er massiv og Crew kan få store problemer med å få de nødvendige miljøtillatelsene, skriver ambassadøren. Crew kaller ambassadørens konklusjoner for "subjektive meninger".

Av Erik Hagen og Pia A. Gaarder
Norwatch


I oktober besøkte den norske ambassadøren på Filippinene, Torstein Ståle Risa, øya Mindoro, der det norske selskapet Crew Minerals planlegger å starte nikkelutvinning. Målet med Risas reise var å undersøke hvordan lokalbefolkningen stiller seg til de norske gigantplanene.

Reisen kom i stand etter at NRK i samarbeid med Norwatch tok opp saken 23. september. Nyheten om hvordan urfolket Mangyanerne og de lokale myndighetene på den filippinske øya Mindoro vil gå til Høyesterett for å stoppe gruveprosjektet, fikk Crew Minerals aksjekurs til å stupe. Utviklingsminister Erik Solheim varset der og da overfor NRK at han ville se nærmere på saken.

Norwatch har fått innsyn i ambassadørens sluttrapport til UD sendt 11. oktober 2007, som bekrefter at lokalbefolkningen på øya viser stor motstand mot prosjektet.

– Størstedelen av befolkningen på øya Mindoro er imot gruvedrift. Det er også tilhengere - da gjerne befolkningsgrupper som bor i nærheten av prosjektområdet. [...] Majoriteten frykter først og fremst ødeleggelser av "watershed"-området/flomforverringer/utvaskede jordbruksområder i lavlandet/fiskedød på grunn av utslipp. De få som støtter prosjektet har håp om at gruvedrift vil gi bedrede levekår for seg og sine, og legger til grunn at selskapet er til å stole på, skriver ambassadøren som legger til at Ambassaden ikke har tatt stilling til om det kan drives nikkelgruve som planlagt i området.

Men ifølge Risa kan det bli vanskelig for Crew å få innvilget sin nødvendige miljøtillatelse, en såkalt Environment Compliance Certificate (ECC), fra det filippinske miljø- og ressursdepartementet. Den store motstanden fra lokalbefolkningen og spesielt fra urfolksorganisasjoner registert i National Commission on Indigenous Peoples (NCIP), trekkes frem som en av hovedgrunnene:

– Det som er på det rene er at Crew Minerals kan få store problemer med å få en ECC, på grunn av den massive lokale motstanden - ikke minst på grunn av motstanden hos Mangyan-folkets NCIP-registrerte organisasjoner. Selskapet har dog tro på at man vil lykkes etter dialog og konsultasjoner. Meget kan tyde på at det ikke er reelt grunnlag for selskapets optimisme, konkluderer Risa i sin rapport.

Han har dermed trukket fram samme konklusjon som Norwatch. Se Norwatch-video og les Norwatchs reportasje fra et besøk på øya tidligere i år.

Crew Minerals protesterer
Ambassadørens vurderinger har fått Crew til å reagere. I en pressemelding fredag ettermiddag uttrykker selskapet sterk misnøye over Risas slutninger.

– Crew Minerals er ikke enige i ambassadørens subjektive meninger og konklusjoner, og forventer å få miljøgodkjennelsen som planlagt, skriver administrerende direktør i Crew Minerals, Hans Christian Qvist, i pressemeldingen.

Ifølge Crew er det stor tilslutning fra lokalbefolkningen som bor nærmest stedet der prosjektet vil finne sted. Crew Minerals understreker at de har gjort store framskritt i dialogen med lokalbefolkningen i tiden etter at Risa besøkte øya.

Selskapet skal ifølge pressemeldingen ha avholdt positive og konstruktive møter med lokale representanter og politikere 18. og 27. oktober.

Crews pressemelding ble sendt ut rett i forkant av at rapporten fra ambassadør Risa ble presentert på NRK Dagsrevyen fredag 30. november.

Ambassadens møter
Ambassaden på Filippinene har nedlagt et betydelig i arbeid for å undersøke hele spørsmålet. Ambassaden har møtt Crew Minerals stedlige representanter to ganger. I tillegg har ambassaden møtt National Commission on Indigenous People (NCIP) og tre kongressrepresentanter fra Mindoro i Manila. I perioden 4-6. oktober gjennomførte ambassadør Risa også en tjenestereise til Mindoro.

– Det ble møter med guvernøren i provinsen Øst-Mindoro, den stedlige biskop, tre ordførere fra de mest berørte kommuner (Calapan, Naujan og Victoria), ledelsen for det regionale NCIP-kontor, NGO-foreningen ALAMIN som arbeider mot gruvedrift i landet, samt reprentanter for Mangyan-urfolket (separate møter med henholdsvis motstandere og tilhengere av prosjektet. Det ble også befaring i gruveprosjektområdet som forøvrig ligger i samme område som et NORAD-finansiert flomkontrollprosjekt. [...] Opp til prosjektområdet ble det anledning til å ha møte med lokalpolitikere i den vesle byen Villa Cervesa som er nærmeste tettsted til Mangyan-folkets boområder, heter det i rapporten.


Oppdatert 3.12.07

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!