Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Pensjonsfond vraker PetroChina

Det store nederlandske pensjonsfondet PGGM selger seg ut av det kinesiske oljeselskapet PetroChina. Årsaken er menneskerettighetsbrudd i Sudan og at aktiv eierskapsutøvelse ikke har ført frem. Det norske oljefondet har investert 141 millioner kroner i PetroChina, og forvalterne står i nær kontakt med PGGM.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det store nederlandske pensjonsfondet PGGM selger seg ut av det kinesiske oljeselskapet PetroChina. Årsaken er menneskerettighetsbrudd i Sudan og at aktiv eierskapsutøvelse ikke har ført frem. Det norske oljefondet har investert 141 millioner kroner i PetroChina, og forvalterne står i nær kontakt med PGGM.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Det nederlandske pensjonsfondet PGGM meldte i slutten av forrige uke at det trekker seg ut av det kinesiske oljeselskapet PetroChina på grunn av delaktighet i menneskerettighetsbrudd i Darfur-provinsen i Sudan.

PGGM har prøvd å få PetroChina til å fordbedre sin praksis, men har konkludert at det ikke er mulig å påvirke PetroChina gjennom aktiv eierskapsutøvelse.

Moderselskapet
PGGM baserer sitt uttrekk på den nære koblingen mellom PetroChina og moderselskapet, det statseide kinesiske selskapet China National Petroleum Company (CNPC), som skal ha vært direkte involvert i menneskerettighetsbrudd i Sudan.

Ifølge PGGM er eierskap, ledelse og de finansielle strømmene mellom CNPC og PetroChina så overlappende at de to selskapene må betraktes som en enhet.

Organisasjonen Sudan Disvestment skriver på sin side at det børsnoterte selskapet PetroChina ble skapt av det statseide CNPC med det eksplisitte mål å hente inn kapital gjennom internasjonale finansmarkeder - på tross av den sterke kritikken mot CNPCs operasjoner i Sudan og rolle under konflikten.

Dialog førte ikke frem
PGGM er et av verdens 20 største pensjonsfond, og forvalter rundt 700 milliarder kroner. Tre etiske rådgivere har siden begynnelsen av 2008 veiledet selskapet i dets investeringspraksis.

Siden i fjor sommer har PGGM vært i dialog med PetroChina, og dette skal være første gang at en slik dialog ikke har ført til enighet.

I en uttalelse fra det nederlandske pensjonsfondet heter det at presset som PGGM (Pensioenfonds Zorg en Welzijn) har lagt på PetroChina for å få selskapet til å forbedre sin praksis, har mislykkes.

PetroChina ble i august 2007 medlem i FNs Global Compact inititativ, og har dermed forpliktet seg til blant annet å ikke være delaktig i brudd på menneskerettighetene.

Store konsekvenser
– Beslutningen til det nederlandske pensjonsfondet kan få store konsekvenser i hele investermiljøet, og at det er forventet at også nederlandske ABP vil følge etter og selge seg ut av PetroChina, skriver Resourseinvestor.com.

ABP er verdens tredje største pensjonfond etter CalPers og det norske Oljefondet (Statens Pensjonsfond - Utland).

Om situasjonen i Sudan og PGGMs beslutning får konsekvenser for Oljefondet investeringer i PetroChina er uvisst. Oljefondet hadde i den siste tilgjengelige porteføljen per 31.desember 2006 investert 141 millioner kroner i det kinesiske oljeselskapet.

Det som er sikkert er at Norges Banks eierskapsgruppe NBIM som har ansvar for aktiv eierskapsutøvelse overfor Oljefond-selskaper, står i nær kontakt med det nederlandske pensjonsfondet PGGM.

Høsten 2006 samarbeidet NBIM, ABP, PGGM og britiske Hermes om et felles brev til de amerikanske kredittmyndighetene om investorenes mulighet til å påvirke sammensetningen av styrene i amerikanske selskaper.

Dersom NBIM også kommer til samme konklusjon som PGGM, om at det ikke er mulig å påvirke PetroChina gjennom aktiv eierskapsutøvelse, er det sannsynlig at også det norske Oljefondet vil selge seg ut.

Selskaper trekker seg
I fjor vår skrev Norwatch om det norske selskapet Rolls Royce Marine som hadde leveranser nettopp til CNPC i Sudan. Deler av ustyret ble gitt til Blokk 6, som CNPC har operatøransvaret for, og som strekker seg inn i Darfur.

Men i april meldte Rolls Royce Marine at de ville trekke seg ut av landet.

– Vi vil gradis avslutte våre supportaktiviteter i Sudan. Grunnen til dette er de vanskelige politiske og humanitære omstendighetene i Sudan, sa en talsmann for Rolls-Royce til Reuters.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!