Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Rekordstor våpeneksport i 2007

Norsk våpeneksport gikk i fjor for første gang over 2 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå i dag. Det er en økning på 21,3 prosent fra 2006. Tallene viser at norsk ammunisjon nå kan ha funnet veien direkte til diktaturer ved Persiabukta.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norsk våpeneksport gikk i fjor for første gang over 2 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå i dag. Det er en økning på 21,3 prosent fra 2006. Tallene viser at norsk ammunisjon nå kan ha funnet veien direkte til diktaturer ved Persiabukta.

Av Erik Hagen
Norwatch

Siste nytt om saken: Ingen norske bomber til Saudi-Arabia.

I dag la Statistisk Sentralbyrå (SSB) fram tallene over norsk utenrikshandel for 2007.

Tallene viser at norsk våpeneksport fortsetter å skyte i været. I løpet av 2007 solgte norske eksportører våpen for hele 2,16 milliarder kroner. Dette er første gang at tallene fra SSB viser en samlet norsk våpeneksport på over to milliarder.

Eksporten for 2007 utgjør en økning på hele 21,3 prosent fra året før, viser Norwatchs beregninger. I 2006 var eksporten 1,78 milliarder.

USA er fortsatt den største importøren av norsk våpen, og veksten fortsetter. I 2006 var den samlede våpeneksporten til USA på 794,3 millioner kroner. I 2007 hadde den økt med 18 prosent til 937 millioner. 802 millioner av denne eksporten var klassifisert av SSB som ”Deler og tilbehør, til våpen til militær bruk som kanoner, artilleri, haubitsere, bombekastere, utskytningsramper for raketter og granater, flammekastere o.l”

Mesteparten av eksporten gikk til NATO-land. I tillegg viser statistikken at Norge hadde også en eksport på 2 millioner kroner til Tyrkia, 11,7 millioner kroner til Thailand, 10,5 millioner kroner til Singapore.

Endret eksport til diktaturer
Eksporten til diktaturer i Midtøsten har nå tatt en ny vending. Norwatch utga i fjor rapporten ”Norsk eksport av krigsmateriell til arabiske diktaturer” som viste at UD i en årrekke har gitt lisenser for salg av krigsmateriell til regionen i strid med signaler fra Stortinget. Tradisjonelt har dette dreid seg om såkalt kategori B-materiell, det vil si annet krigsmateriell som ikke inkluderer våpen og ammuniasjon.

Men i eksporttallene for 2007, kommer det fram at Kuwait har importert varer for 6,3 millioner kroner av kategorien "patroner og deler, unntatt til boltepistoler og annet verktøy/patroner med og uten blyhagl/luftgeværkuler". Saudi-Arabia har på sin side mottatt våpen for den lille summen 43000 kroner i kategorien "Bomber, granater, torpedoer, miner, raketter o.l. krigsmateriell samt deler dertil".

Dette tyder på at vi nå har en ny eksportpraksis som tillater eksport av våpen og ammunisjon, såkalt A-materiell, til de to landene.

-Eksporten til Kuwait og Saudi-Arabia tyder på en foruroligende endring av policy. Dette er spesielt problematisk med tanke på at stortingsbehandlingen av norsk eksportkontroll i desember i fjor entydig ga det motsatte policysignalet. Stortinget krevde da ytterligere restriksjoner på strategisk eksport til disse landene, sier Alexander Harang, gruppeleder for våpenhandel i Norges Fredslag.

Harang, som skrev den nevnte Norwatch-rapporten om norsk eksport av krigsmateriell i fjor, sier at SSB-tallene dermed tyder på at man har liberalisert våpeneksporten istedenfor å innskrenke den.

De største postene for 2007 er:
Deler og tilbehør, til våpen til militær bruk som kanoner, artilleri, haubitsere, bombekastere, utskytningsramper for raketter og granater, flammekastere o.l.
1,1 milliarder kroner

Bomber, granater, torpedoer, miner, raketter o.l. krigsmateriell samt deler dertil
757 millioner kroner

Patroner og deler, unntatt til boltepistoler og annet verktøy/patroner med og uten blyhagl/luftgeværkuler
183 millioner kroner

Utenriksdepartementet opererer i sin stortingsmelding som publiseres hvert år i mai med andre tall enn SSB.  Departementet inkluderer i sin statistikk over våpeneksporten også forsvarsmateriell generelt, samt tjenester og reparasjoner.


Sist oppdatert 15.01.08 kl. 12:26

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!