Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Barnearbeid øker i bomull

Hele 21 prosent av all bomullsproduksjonen i verden var i 2003 basert på genmodifiserte organismer (GMO). En ny rapport viser at parallelt med økningen av produksjonen av GMO-frø for videresalg i India, øker også bruken av barnearbeid.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Hele 21 prosent av all bomullsproduksjonen i verden var i 2003 basert på genmodifiserte organismer (GMO). En ny rapport viser at parallelt med økningen av produksjonen av GMO-frø for videresalg i India, øker også bruken av barnearbeid.
Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Giganter som Monsanto og Bayer står sammen med  lokale storselskaper bak produksjonen av GMO-frø i India. Pollineringen må skje manuelt, noe som innebærer at arbeidskraften utgjør 50 prosent av utgiftene i produksjonsprosessen.

Ifølge repporten «Child Bondage Continues in Indian Cotton Supply Chain» setter de internasjonale selskapene selve frø-produksjonen ut til underleverandører, og disse har funnet ut at barnearbeidskraft er mer effektiv og billigere:

– Barn, spesielt jenter, har små egnede hender, de får lavere lønn enn voksne og kan lettere kontrolleres, sier underleverandørene som produserer GMO-frø for selskapene.

I sesongen 2006-07 ble 416 460 barn under 18 år benyttet på plantasjene som dyrker frem GMO-frø. 54 prosent av barna var under 14 år. Tallene refererer til fire delstater i India som produserer 92 prosent av denne type bomullsfrø.

Etter press har de internasjonale selskapene satt i gang tiltak mot barnearbeid. Men situasjonen vil ikke bli bedre så lenge de indiske selskapene ikke følger samme eksempel, heter det i rapporten. For størstedelen av GMO-frøene produseres av indiske selskaper som Nuziveedu og Mahyco (et joint venture med Monsanto).

I Norge finnes det ikke noen oversikt over hvor stor andel av importerte klær og tekstiler som er laget av genmodifisert bomull. Det eneste man vet er at importen øker parallelt med økningen av GMO-bomullen på verdensmarkedet.

Det finnes restriksjoner på import og bruk av genmodifiserte matvarer og fôr, men ikke på import av forbruksvarer som er laget av genmodifiserte råvarer som bomull. Denne delen av GMO-problematikken omfattes ikke av noe regelverk.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!