Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

KLP ekskluderer to nye selskaper

Det ene, Alstom, bryter menneskerettigheter i Sudan. Det andre, Wesfarmers, handler fosfat fra okkuperte Vest-Sahara.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det ene, Alstom, bryter menneskerettigheter i Sudan. Det andre, Wesfarmers, handler fosfat fra okkuperte Vest-Sahara.


Av Erik Hagen
Norwatch

KLP skriver i en pressemelding mandag at de har ekskludert to nye selskaper fra deres portefølje.

Det ene er det franske selskapet Alstom, som ifølge KLP bryter menneskerettighetene ved et vannkraftprosjekt i Sudan. En spesialutsending for FNs menneskerettighetsråd oppfordret blant annet Alstom, som er hovedleverandør av elektrisk utstyr til prosjektet, om å stoppe kraftprosjejtet. Oppfordringen kom på grunn av rapporter om menneskerettighetsbrudd og tvangsflytting av ca 50.000 mennesker, ifølge pressemeldingen.

Det andre selskapet, gjødselselskapet Wesfarmers fra Australia, er ekskludert som følge av ulovlig import av fosfat fra Vest-Sahara.

Området er okkupert av Marokko og FN erklærte i 2002 all utvinning av naturressurser i Vest-Sahara for ulovlig, skriver KLP.

- Selskapene er ekskludert på grunnlag av brudd på KLPs etiske regelverk og for at de ikke har rettet opp i kritikkverdige forhold eller på annen måte signalisert villighet til å løse problemet, sier Mari Thjømøe, konserndirektør økonomi og finans i meldingen.

Tilbake i varmen

Samtidig som de to selskapene er kastet ut av KLPs investeringsportefølje, har to nye selskaper kommet inn i varmen: Halliburton og Anvil Mining

Halliburton var i utgangspunktet kastet ut på grunn av korrupsjonsanklager i datterselskapet Kellog, Brown & Root (KBR).

- Når vi tar Halliburton inn i porteføljen igjen, så er det fordi selskapet i 2007 har akseptert sitt ansvar og tatt konsekvensen av den uetiske forretningsførselen og kritikkverdige forhold. Videre styrker Halliburton sin posisjon i forhold til å hindre lignende hendelser i å forekomme, sier Jeanett Bergan, rådgiver ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning i pressemeldingen.

KLP har også inkludert Anvil Mining i investeringsporteføljen. Selskapet var assosiert med deltakelse i massakre av sivile i Kongo. Anvil Mining har hatt en positiv utvikling siden hendelsen i 2004 og har lagt ned betydelig arbeid i å implementere "Voluntary Principles for Security and Human Rights".

KLP har nå ekskludert 41 selskaper fra sine investeringsporteføljer. Tre selskaper er ekskludert på grunn av korrupsjon, seks på grunn av menneskerettighetsbrudd, fire som følge av brudd på arbeidstagernes internasjonale rettigheter og fire som følge av grove miljøsynder. I tillegg er 16 selskaper ekskludert på grunn av våpenproduksjon, og ti selskaper fordi de produserer tobakk.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -