Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ett firma på Burma-topp

Ett eneste firma – «Kompagniet Norge Import» – har mottatt 63 prosent av alle vareforsendelser med Burma som opprinnelsesland. Alt dreier seg om tredjelandsimport av klær. Tolldirektoratets taushetsplikt gjør det umulig å se hvor stor del av totalimporten fra Burma selskapet står bak.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ett eneste firma – «Kompagniet Norge Import» – har mottatt 63 prosent av alle vareforsendelser med Burma som opprinnelsesland. Alt dreier seg om tredjelandsimport av klær. Tolldirektoratets taushetsplikt gjør det umulig å se hvor stor del av totalimporten fra Burma selskapet står bak.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Kompagniet Norge Import er et norsk agentur for et dansk klesfirma – Kompagniet af 1991, og skiller seg sterkt ut fra andre importører av burmesiske varer. Forsendelsen til dette ene selskapet opptar hele 33 av den 53 sider lange listen over Burma-importører som Norwatch fikk innsyn i av Tolldirektoratet i slutten av september (se importørlisten her).

Hele 63 prosent av alle pakker som er blitt tolldeklarert med Burma som opprinnelsesland de siste 32 månedene, er blitt sendt til Kompagniet Norge Import. Listen som dekker perioden 2005 til 31. august i år, inneholder i alt 2.938 forsendelser fordelt på 154 ulike selskap.

Hittil i år har Kompagniet mottatt 182 forsendelser med opprinnelsesland Burma, mens det i fjor mottok hele 1263 forsendelser og 410 i forfjor. Med totalt 1855 mottatte forsendelser over 32 måneder, plasserer Kompagniet Norge Import seg på en klar Burma-topp.

Tolldirektoratet oppgir ikke verdien av forsendelsene, fordi dette er informasjon som er underlagt taushetsplikt. Det som er sikkert er at verdien varierer sterkt: Bak en forsendelse av «trelast av tropisk tømmer» ligger det ofte mye større verdier enn bak en enkelt forsendelse av klær.

Men det høye antallet med tolldeklarerte varer fra Burma som Kompagniet Norge Import har mottatt de siste 32 månedene, tyder likevel på at selskapet står bak betydelige deler av tredjelandsimporten av burmesiske klær til Norge.

Taust selskap
Kompagniet Norge Import har kontor i lokalene til Norsk Moteforum på Sjølyst. Da Norwatch første gang ringte Kompagniet Norge Import, var alle ansvarlige ute og reiste. Norwatch fikk opplyst at selskapet er et agentur av et dansk moderselskap, og at alt som heter innkjøp og bestillinger bestemmes fra Danmark. Ved senere kontakt fikk Norwatch opplyst at ingen i det norske agenturet vil kommentere saken.

I Brønnøysundregistrene står det at det norske agenturet for tekstiler, klær, skotøy og lærvarer er eid 100 prosent av det danske selskapet «Kompagniet af 1991 A/S». På selskapets hjemmesider fremgår det at de selger merker som Kids-Up, D-Xel, SMR, Ze-Ze og Zhenzi.  Omsetningen til det norske agenturet i fjor var på 26,9 millioner kroner.

Norwatch sendte flere spørsmål skriftlig til det danske moderselskapet for åtte dager siden, men har til tross for gjentatte forsøk både på e-post og telefon ennå ikke fått en uttalelse fra selskapet (les også «Fortsatt dansk taushet»).

Tredjelandsimport
Klær er et av de produktene som Norge importerer mest av fra Burma. Tall som Norwatch har hentet fra Statistisk sentralbyrå viser at totalimporten fra Burma i fjor var på 10,6 millioner kroner. Av disse var 5,7 millioner klær og 4,6 millioner kroner teak. I tillegg ble det importert diverse andre varer for 0,3 millioner kroner.

Størstedelen av klesimporten fra Burma skjer ikke direkte, men gjennom tredjeland. Mange er svært overrasket når de finner ut at varene de har fått fra sine leverandører i Danmark eller andre land, er produsert i Burma.

Produktansvarlig Fred Gresch i Tayloroutdoors som importerer produkter for jakt, skyting og friluftsliv til Norge, var overrasket og bekymret.

– Jeg ser at flere av våre kunder som Nord-Odal Jakt & Fritid og Stavanger og Omegn Leirdueklubb, står på listen. Jeg er stygt redd for at det kan dreie seg om friluftsklær som de har fått gjennom oss, sier Gresch til Norwatch.

Han tok spørsmålet opp med sin danske leverandør av friluftsklær, Deerhunter, for å komme til bunns i problemet. Og Deerhunter kunne fortelle ham at de har flyttet produksjonen vekk fra Burma for et par måneder siden.

– Vi skal skaffe oss en produktoversikt over varene som er produsert i Burma. Men de av våre kunder som bestiller direkte fra Danmark, kan fortsatt risikere å få burmesiske varer som fortsatt ligger på lager, sier Gresch. Han er for øvrig svært fornøyd over at deres leverandør har kuttet ut Burma som produksjonsland.

Tayloroutdoors Ltd er et norskregistrert utenlandsk selskap. På selskapets hjemmesider står det at de leverer til forhandlere, skytesentre, børsemakere, politi og forsvar i Europa.

Sportshuset
Bare Sportshuset har fått klær sendt direkte fra Burma i 2007. Selskapet står oppført på listen over Burmaimportører med 15 forsendelser i år. Sportshuset skal allerede ha stanset forsendelsen:

- Dette gjaldt en jakke fra en av våre produsenter i Tyskland. Denne ble shippet rett fra fabrikken i Burma i våres. Vi har kuttet all leveranse på de varene som blir produsert på denne fabrikken i Burma. Vi tar avstand fra denne type ting, og må agere når slikt dukker opp. Men vi klarer ikke alltid å følge opp hvor alle varene er produsert, sa daglig leder i Sportshuset, Børre Halvorsen, til dn.no da importørlisten ble offentliggjort i slutten av september.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!