Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Burma-importører usynliggjort

Listen over selskaper som importerer varer fra Burma de siste tre årene, er radikalt barbert sammenlignet med tidligere lister. Flere hundre firmaer har forsvunnet fra Tolldirektoratets nye oversikt over Burma-importører som Norwatch har fått innsyn i. Årsaken er ikke en drastisk nedgang i importen, men en ny offentlighetspraksis fra Tolldirektoratets side.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Listen over selskaper som importerer varer fra Burma de siste tre årene, er radikalt barbert sammenlignet med tidligere lister. Flere hundre firmaer har forsvunnet fra Tolldirektoratets nye oversikt over Burma-importører som Norwatch har fått innsyn i. Årsaken er ikke en drastisk nedgang i importen, men en ny offentlighetspraksis fra Tolldirektoratets side.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Toll- og avgiftsdirektoratet har lagt nye kriterier til grunn for offentliggjøring av hvilke selskaper som importerer varer fra Burma. Mens 260 firmaer importerte varer fra Burma i perioden 2000 til september 2002, er tallet for de siste 32 månedene bare ni.

Ved forespørsel om innsyn oppgis nå bare selskaper som får burmesiske produkter direkte tilsendt fra Burma. Selskaper som mottar varer med opprinnelse i Burma gjennom tredjeland, figurerer ikke lenger på Tolldirektoratets oversikt. Store deler av de norske Burma-importører faller dermed utenfor Tolldirektoratets lister.

Praksisendringen skjedde etter en proteststorm fra små firmaer som i 2002-2003 følte seg uskyldig uthengt i Dagbladets og Norwatchs lister over selskaper som har importert varer fra militærdiktaturet.

Dette fremkommer etter at Norwatch har bedt Toll- og avgiftsdirektoratet om innsyn i hvilke selskaper som importerer varer fra Burma de siste 32 månedene – fra 2005 til og med 31. august i år. Listen som Norwatch nylig har fått tilsendt fra Toll- og avgiftsdirektoratet omfatter bare 9 ulike selskaper – mot 260 firmaer på listene fra 2002/2003 som omfattet en like lang tidsperiode – fra år 2000 til 31. august 2002.

Mens Burmaimporten i 2002 beløp seg til 12,5 millioner, var den i fjor på 10,6 millioner kroner. Importen har med andre ord holdt seg relativt stabil, men antall firmaer som mottar burmesiske varer skal altså ha sunket med over 96 prosent.

Ikke «opprinnelsesland»
I Tolldirektoratet får Norwatch opplyst at de nå bare oppgir selskaper som har mottatt varer hvor både opprinnelsesland og avsenderland er Burma. Tolldirektoratet brukte bare opprinnelsesland som kriterium for sammensetningen av listene som ble frigjort i 2002 til Kirkens Nødhjelp/Dagbladet (klesimport) og i 2003 til Norwatch (annen import). I 2002 sa Tolldirektoratet først nei til ethvert innsyn i importørlistene, men ble etter klage pålagt av Finansdepartementet å frigjøre listene.

Resultatet ble en lang liste over små og store firmaer som mottok varer registrert med Burma som opprinnelsesland, og en klagestorm til Tolldirektoratet. En rekke mindre butikker og firmaer skjønte ikke hvorfor de ble hengt ut på listen og mente at de aldri hadde samhandlet med Burma. Mange firmaer ringte også til Norwatch av samme grunn.

I artikkelen fra 2003 skrev Norwatch følgende:
Vi gjør oppmerksom på at listen ikke diskriminerer mellom firmaer som har importert for en halv million med vitende og vilje, og bedrifter som tatt inn varer for småbeløp, kanskje uten å være oppmerksom på det. Men systemet er i dag så fullt av hull og hemmelighold at det er umulig for Norwatch å skille de store fra de små.

Problemet ifølge Tolldirektoratet er at mange butikker og firmaer hadde bestilt varer gjennom tredjeparter, enten gjennom firmaer i andre europeiske land eller omreisende agenter. De bestilte dermed varer uten å vite at opprinnelseslandet var Burma.

Etter denne proteststormen endret altså Tolldirektoratet kriteriet for hva det gis innsyn i. Det avgjørende er ikke lenger opprinnelsesland, men avsenderland, noe som drastisk skjærer ned på antall firmaer som importerer fra Burma.

Viktig info forsvinner
Om den nye listen over firmaer som samhandler med Burma dermed luker ut mer eller mindre uskyldige småbedrifter som følte seg urettmessig uthengt tidligere, forsvinner samtidig en viktig oversikt over hvordan handelen med Burma foregår.

All såkalt triangulærhandel der burmesiske produkter først tar veien innom et tredjeland enten i Europa eller Asia, blir borte. Norske selskap som kjøper burmesisk tømmer (for eksempel teak) av et tredjeland, står med andre ord ikke lenger på listen over selskap som importerer varer fra Burma.

I fjor importerte Norge blant annet klær fra Burma i fjor for 4,6 millioner kroner, viser tall som Norwatch tidligere hentet ut tall fra SSBs statistikkbase. Men hvem som sto bak denne importen er det umulig å vite. For på listen over selskaper fra Tolldirektoratet står det bare oppgitt ett mulig selskap i denne bransjen, nemlig Sportshuset, og da bare for inneværende år.

Den nye listen
Det er en broket, liten forsamling selskaper som står på den nye listen over Burma-importører som Norwatch har fått innsyn i. Det er ikke forbudt å handle med Burma, men myndighetene har flere ganger oppfordret norsk næringsliv til ikke å samhandle med militærjuntaen.

Størstedelen av selskapene på Tolldirektoratets liste, har en aktivitet knyttet til tømmerprodukter: Fire driver med trelasthandel, ett med handel med byggvarer og ett med møbelproduksjon. Bare et av selskapene kan knyttes til import av klær.

Utelukkende ett av firmaene – Homelife – er denne gang et lite enkeltmannsforetak som driver engrosshandel med diverse forbruksvarer, og som bare tar inn veldig små partier med varer fra Burma.

– Det dreier seg om små partier rottingprodukter, som flettede dekketallerkener og brødkurver. Jeg skulle gjerne ha kjøpt mer fra Burma. De er så fattige og har behov for samhandel. Jeg er imot boikott, sier Astrid Thoen i Homelife til Norwatch. Hun legger til at nedhugging av regnskogen og handel med Burmateak er et helt annet spørsmål, og må stanses.

Jacobsen Elektro driver på sin side primært med bygging, ombygging og renovering av energiverk, og ser ut til å ha havnet på listen for 2006 ved en tilfeldighet.

– Vi har ingen leveranser av komponenter fra Burma, og jeg vil undersøke hva dette dreier seg om. Vi operer som en eksportør. 90 prosent av vår omsetning går til Afrika og Asia, så vi er veldig kjent og bevisst med slike internasjonale fokusområder og vil opptre ordentlig. Jeg vil nå finne ut av hva som ligger bak, sier Geir Gjersdal i Jacobsen Elektro til Norwatch. Som innkjøpssjef kan han utelukke at de har fått møbler eller annet byggemateriale sendt direkte fra Burma.

Etter noen timer ringer md-sjefen i Jacobsen Elektro, Arild Nedremo. Han kan oppklare saken etter å ha snakket med Tollvesenet.

– Det dreier seg om en feilforsendelse fra en indisk bedrift, Crompton Graves, hvor vi kjøper blant annet skillebrytere. De hadde forvekslet forsendelsen til oss og en burmesisk kunde. Vi fikk dermed ettersendt våre varer direkte fra Burma, og selv sendte vi Crompton Graves’ feilsendte pakke til deres burmesiske kunde. Skulle noe lignende skje igjen, sender vi varene tilbake til India, sier Nedremo.


Dette er importørlisten som Norwatch fikk oversendt for perioden 2005 – 31. august 2007

2007 (t.o.m. 31. august):
- Erling Hustvedt A/S, Oslo (engroshandel med trelast)
- Sportshuset, Oslo (butikkhandel)
- Homelife, Høvik (import og engroshandel med diverse konsumvarer, enkeltmannsforetak)

2006:
- H.F. Blom (Boards & Hardwoods) AS, Bergen (engroshandel med trelast)
- Erling Hustvedt A/S, Oslo (engroshandel med trelast)
- Slettvoll Møbler AS, Stranda (produksjon av sittemøbler)
- Jacobsen Electro AS, Hokksund (byggeteknisk konsulentvirksomhet/kraftverk og strøm)

2005:
- Erling Hustvedt A/S, Oslo (engroshandel med trelast)
- Skandinavisk treimport AS, Åndalsnes (engroshandel med trelast)
- Homelife, Høvik (import og engroshandel med diverse komsumvarer, enkeltmannsforetak)
- Isene Jordan AS, Oslo (engroshandel med trelast. Kjøpt av Optimera-gruppen i 2006)
Dansani AS, Oslo (engroshandel med byggevarer)


Les oppfølgerartikkelen:
28.08.07 Full liste over Burma-importører frigitt

I Norwatch-rapporten Burma og Norge: Handel, vandel og vår andel fra desember 2003 er de to tidligere listene over Burma-importører gjengitt på s.70-73. pdf Last ned rapporten Burma og Norge: Handel, vandel og vår andel her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!