Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

UD tok hintet - offentliggjør frarådning

Onsdag ettermiddag publiserte Utenriksdepartementet en frarådning mot norsk næringsvirksomhet i Vest-Sahara. Frarådningen kom samtidig med at enda en norsk båt har fraktet fosfat til New Zealand. Se Norwatch-filmer av den norske fosfateksporten, tatt i New Zealand onsdag.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Onsdag ettermiddag publiserte Utenriksdepartementet en frarådning mot norsk næringsvirksomhet i Vest-Sahara. Frarådningen kom samtidig med at enda en norsk båt har fraktet fosfat til New Zealand. Se Norwatch-filmer av den norske fosfateksporten, tatt i New Zealand onsdag.

Av Erik Hagen
Norwatch

– Jeg har nå vært inne på UDs hjemmesider for å finne noe om Vest-Sahara-frarådningen, men finner ingen ting, sa en norsk shipping-aktør da Norwatch tok selskapet hans på fersken i juni i år. Selskapet transporterte fisk fra marokkansk-okkuperte Vest-Sahara til Tyrkia.

Den gang skrev Norwatch at UDs råd overfor norsk næringsliv om å holde fingrene ute av Vest-Sahara, ikke var publisert noe sted på deres nettsider. Dermed har det lenge vært forvirring om hva UD egentlig har ment. UD tok hintet, og la onsdag 12. september ut en skarp frarådning.

gearbulk_jupiter1_sept07.jpgUttalelsen kommer samtidig med at det Jebsen-eide rederiet Gearbulk fortsetter sin transport av fosfat til New Zealand. Onsdag 12. september ankom båten ’Bulk Jupiter’ den newzealanske havnen Tauranga med fosfat fra det okkuperte landet – og Norwatch har fått film– og fotomateriale av båtens innseiling og avlossing i Tauranga. Videoklippene under ble tatt onsdag ettermiddag norsk tid. Båten gikk umiddelbart i gang med å laste ut fosfatet til en lokal gjødselprodusent på land.

Dette er fjerde gang på halvannet år at Gearbulk frakter fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. To av Gearbulks andre båter ’Bulk Saturn’ og ’Bulk Sirius’ har allerede gjort liknende oppdrag. Etter det Norwatch kan regne ut, er den totale lasten på de fire transportene det siste året et sted rundt 130.000 tonn.

– Som et internasjonalt selskap er det ikke naturlig å konsultere norske myndigheter i spørsmål som dreier seg om forhold utenfor Norge. Selv om handel med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara ikke er å anbefale, er det heller ikke forbudt, ytret styreleder i Gearbulk, Kristian Jebsen, til TV2 i forrige uke.

gearbulk_jupiter2_sept07_250.jpgDa var båten fremdeles på vei mot Stillehavsnasjonen.

Skjerpet tonen
I forbindelse med en Gearbulk-forsendelse i juni, kontaktet Rederiforbundet UD for råd. I svarbrevet, som Norwatch har fått innsyn i, understreket UD at de nylig har skjerpet tonen i sin Vest-Sahara-politikk. Endringen ble gjort i oktober i fjor, da man tok skrittet fra å ”ikke anbefale”, til å ”fraråde” den kontroversielle handelen.

”Norge ser det som viktig å avstå fra handlinger som kan utlegges som en legitimering av situasjonen i Vest-Sahara. For å forhindre handel, investeringer, ressursutnyttelse og andre former for næringsvirksomhet som ikke er i samsvar med lokalbefolkningens interesser og følgelig kan være i strid med folkeretten, fraråder norske myndigheter slike aktiviteter”, står det i meldingen som ble lagt ut onsdag.

Videoklipp av Bulk Jupiter som seiler inn i Port of Tauranga, New Zealand:
Video 1: "Here we are at the Mount Mauganui, New Zealand, and here is the 'Bulk Jupiter'. A Gearbulk ship, as you can see there on the chimney. It is discharging illegally gained phosphate rock here at this large port complex. There is another vessel, just at the side here. And there is a view of our wonderful mountain Mount Maunganui..."

Video 2: "Here we have the 'Bulk Jupiter' discharging illegally gained phosphate from Western Sahara, it's Mount Maunganui, New Zealand".

Video 3: 'Bulk Jupiter'

Video 4: 'Bulk Jupiter' seiler inn i Port of Tauranga2.

Filmmaterialet tilhører www.norwatch.no.

gearbulk_jupiter3_sept07_250.jpg

Oppdatert, 14. september 2007

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!