Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norwatch skaper debatt i Danmark

Dansk radio, TV og papirpresse har denne uken dekket saker som Norwatch har gravet fram.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Dansk radio, TV og papirpresse har denne uken dekket saker som Norwatch har gravet fram.
Av Erik Hagen
Norwatch

I juni skrev Norwatch at det norske Oljefondet har investert 1,6 milliarder kroner i legemiddelselskapene som produserer dødssprøyter for amerikanske fengsler.

Denne uken fant den København-baserte Nyhedsavisen ut at de danske sykepleiernes pensjonskasser har investert 26 millioner kroner i de samme selskapene. Saken var også førstesak på de danske TV2-nyhetene på tirsdag.

- Det er jo et etisk paradoks, at vi organiserer mennesker som hver dag prøver å redde liv, og så investerer våre penger noe som tar liv, sier Dorte Steenberg, nestleder i Dansk Sygeplejeråd, til Nyhedsavisen i dag.

- Vi vil gjerne vite om selskapene har gjort noe for å forholde seg til hva deres medisin blir brukt til. Vil det for eksempel være lovlig å stoppe at medisinen blir brukt til bestemte formål? Vi har nå bedt om en analyse av saken. Og før vi har den, kan vi ikke reagere, sier Claus Skadhauge, kommunikasjonssjef i de danske sykepleiernes pensjonskasse.

En overlege på anestesiavdelingen ved Hvidovre Hospital sier det er helt umulig å unngå at amerikanske myndigheter misbruker legemidlene til henrettelser.

-Jeg mener ikke at man skal stoppe å investere i selskapene. I stedet burde man appellere til legene om at de ikke skal medvirke ved henrettelser, sa overlegen til Nyhedsavisen onsdag.

Danske Bank avslår etikk
Også en annen sak har blitt behørig omtalt av mediene i Danmark denne uken.

Mandag skrev Norwatch om Fokus Bank som ikke har etiske retningslinjer, og som har plassert kundenes penger i atomvåpen-, landmine- og klasevåpenproduksjon. Fokus Bank er Danske Banks motstykke i Norge.

Danske Banks mangel på retningslinjer ble mandag ettermiddag snappet opp av Nyhedsavisen. Saken fikk også stor dekning i Radioavisen, TV-programmet Deadline 3. juli og i nyhetstjenesten Ritzau .

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!