Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fokus Bank plasserer kundenes penger i atomvåpen

Kjøper du pensjons-forsikring gjennom Fokus bank, kan pengene dine havne i atomvåpen, klasebomber og landminer. To av investeringene har skapt en gjørmevulkan i Indonesia som har drevet mer enn ti tusen mennesker på flukt.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kjøper du pensjons-forsikring gjennom Fokus bank, kan pengene dine havne i atomvåpen, klasebomber og landminer. To av investeringene har skapt en gjørmevulkan i Indonesia som har drevet mer enn ti tusen mennesker på flukt.

SISTE: Finansdepartementet bestrider dansk etikk-vurdering.

Av Erik Hagen
Norwatch

I dag er 19 selskaper svartelistet av Oljefondet på grunn av produksjon av atomvåpen, klasebomber, fagforeningsknusing og miljøødeleggelser.

Gjennom Fokus Bank har du mulighet til å putte penger i 10 av dem.

Investeringene gjøres gjennom Fokus Banks leverandør av pensjonsforsikringer, søsterbedriften Danica Bank. Fokus bank har ikke etiske retningslinjer for sine plasseringer, og Danica forventer at deres leverandører holder et seg innenfor etiske minstemål.

Norwatch har gått igjennom beholdningslistene på Danica Pensjons hjemmesider, og ser at den etiske kontrollen ikke har holdt vann.

Etter Norwatchs utregninger, har selskapets aksjefond plassert 514 millioner kroner i klasevåpenprodusentene Lockheed Martin og Raytheon, 670 millioner kroner i atomvåpenprodusentene Bae Systems, Boeing, Honeywell International, United Technologies og Northrop Grumman, 373.000 kroner i landmineprodusenten Singapore Technologies Engineering og 50 millioner i fagforeningsknuseren Wal-Mart Stores og 19,2 millioner i miljøsynderen Freeport-Mcmoran.

Alle disse har vært ekskludert av Statens Pensjonsfond –Utland.

I tillegg investerer Danica i et stort spekter av østasiatiske plantasje-, energi- og gruveselskaper. Flere av dem har et tvilsomt etisk rulleblad. Ett av dem nekter å betale kompensasjon for å ha drevet over 10.000 mennesker på flukt.

Tusener kastet på flukt
– Vi er opptatt av helse, miljø og sunn livsstil, sa Jan Petter Opedal, administrerende direktør i Danica Pensjon da en sponsoravtale ble inngått med Den Norske Turistforening i mai i år. Danica er DNTs hovedsponsor.

Men i investeringsporteføljen er det mye som tyder på at Danica ikke har en særlig miljøprofil.

Den kanskje mest kontroversielle miljøinvesteringen, er 86 millioner kroner plassert i de indonesiske oljeselskapene Pt Energi Mega Persada Tbk og Medco Energi Internasional, som sammen eier det omstridte selskapet Lapindo Brantas.

Ifølge en rapport utgitt av Friends of the Earth i juni har Lapindo Brantas satt i gang en svært uvanlig form for menneskeskapt naturkatastrofe på Øst-Java.

I ett år har en sjø av varm gjørme veltet opp fra Javas undergrunn. Katastrofen er resultatet av boringer gjort av oljeselskapet. Gjørmemassen presser seg nå opp gjennom et hull i jorden.

11 landsbyer og 23 skoler er hittil blitt lagt under gjørme, og mellom 10.000 og 15.000 mennesker blitt drevet på flukt fra sine hjem. Mellom 8 og 13 mennesker er døde. 1500 mennesker har gått til sykehus etter å ha fått i seg giftig hydrogensulfid-gass. Noen steder er gjørmelaget opptil 18 meter høyt.

Lapindo Brantas ønsker ikke å betale kompensasjon til ofrene for katastrofen.

– Som investor i de indonesiske selskapene, bør banken gi beskjed at ofrene må kompenseres og skadene repareres, sier Paul de Clerck i Friends of the Earth til Norwatch.

– Fram til det er gjort bør de ikke investere en krone mer i dette prosjektet, sier han.

Uten retningslinjer
Ifølge kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank, Bjørn Langli, er det avkastning og risiko som er hovedkriteriene i selskapets samarbeid med fondsleverandører.

– Vi er likevel opptatt av at kundenes penger skal plasseres i tråd med det som oppfattes som etisk i samfunnet, sier Langli til Norwatch.

– Vi har rettet en henvendelse til forvalterne som vi samarbeider med, for å få en redegjørelse av hvordan de er posisjonert, og for å påvirke dem til å klargjøre sin holdning til etisk forvaltning, sier Langli.

Fokus Bank har nylig startet et fond med etisk profil, men har aldri kastet ut fond med uetiske investeringer.

– Fokus ser på disse spørsmålene som en bransjeutfordring, og jobber med dette i et langsiktig perspektiv, sier Langli når han konfronteres med investeringene som Fokus-kundene gjør.

Han medgir at Fokus Bank ikke har retningslinjer for sine investeringer, og er ikke kjent med om Fokus Banks danske motstykke, Danske Bank, har dette.

– Hvilke investeringer som kan vurderes som uetiske er det ulike oppfatninger om, skriver salgs- og markedsdirektør i Danica Pensjon, Geir Wik, i en epost til Norwatch.

– Vi forventer at våre forvaltere kun investerer i selskaper som respekterer de enkelte lands lovgivning og som ivaretar grunnleggende menneskerettigheter og miljøhensyn, skriver han.

Danica Pensjon består i dag av det norsk-registrerte utenlandske foretaket Danica Link, og Danica Pensjonsforsikring. Både Gjensidige NOR Fondsforsikring AS og Nordenfjeldske Forsikring AS har siden 2004 blitt kjøpt opp av – og er i dag en del av - Danica Pensjon. Danica Pensjon er Nordens tredje største pensjonsselskap.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!