Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norske politikere krever eksport-stopp

Politikere fra Norge, Storbritannia, New Zealand og Japan har i dag sendt et brev til det Jebsen-rederiet Gearbulk, med krav om at handelen med Vest-Sahara-fosfat må stanse.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Politikere fra Norge, Storbritannia, New Zealand og Japan har i dag sendt et brev til det Jebsen-rederiet Gearbulk, med krav om at handelen med Vest-Sahara-fosfat må stanse.

Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch kunne denne uken avsløre at Jebsen-båten 'Bulk Saturn' har transportert fosfat fra marokkansk-okkuperte Vest-Sahara til New Zealand, i strid med frarådningene  fra norsk UD og ønskene til den okkuperte befolkningen.

Nå har handelen vekket reaksjoner internasjonalt. Ifølge en pressemelding fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, har en gruppe politikere i dag sendt et brev til selskapets styreleder.

"Gearbulk samarbeider med en ulovlig okkupasjonsmakt, og bidrar dermed til å øke risikoen for økt væpnet konflikt, destabilisering og lidelse i Vest-Sahara", står det i brevet, som er signert av parlamentarikere fra de fire landene.

Brevet er underskrevet av 7 norske politikere: Eva Kristin Hansen (Ap), Trine Skei Grande (V), Bjørn Jacobsen (SV), Hallgeir Langeland (SV), Alf Ivar Samuelsen (Sp), Ola Borten Moe (Sp) og Erling Sande (Sp).

"Vi oppfordrer Gearbulk til å komme med en uttalelse så raskt som mulig, som klargjør at de ikke lenger vil transportere fosfat fra Vest-Sahara i framtiden", skriver parlamentarikerne.

Selskapet er 60% eid av Jebsen-familien fra Norge og 40% av japanske interesser.

Greens i New Zealand har vært kjent med problematikken et helt år:

– Vi oppdaget Gearbulks transporter i fjor og tok opp saken i det newzealandske parlamentet. Dessverre er det ikke vilje i New Zealands regjering til å innføre sanksjoner mot denne handelen. Men all fornuft tilsier at dette må stoppe. Selskapene profiterer på et okkupert folks ressurser, sier Keith Locke, talsmann for utenrikspolitiske saker i Greens, New Zealand.

Torsdag publiserte Dagbladet.no filmmateriale som Norwatch har fått fra New Zealand. Filmklippene, som ble tatt på onsdag, viser 'Bulk Saturn' som losser fosfat ombord i ventende lastebiler på havna i Bluff, New Zealand.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!