Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norske politikere krever eksport-stopp

Politikere fra Norge, Storbritannia, New Zealand og Japan har i dag sendt et brev til det Jebsen-rederiet Gearbulk, med krav om at handelen med Vest-Sahara-fosfat må stanse.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Politikere fra Norge, Storbritannia, New Zealand og Japan har i dag sendt et brev til det Jebsen-rederiet Gearbulk, med krav om at handelen med Vest-Sahara-fosfat må stanse.

Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch kunne denne uken avsløre at Jebsen-båten 'Bulk Saturn' har transportert fosfat fra marokkansk-okkuperte Vest-Sahara til New Zealand, i strid med frarådningene  fra norsk UD og ønskene til den okkuperte befolkningen.

Nå har handelen vekket reaksjoner internasjonalt. Ifølge en pressemelding fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, har en gruppe politikere i dag sendt et brev til selskapets styreleder.

"Gearbulk samarbeider med en ulovlig okkupasjonsmakt, og bidrar dermed til å øke risikoen for økt væpnet konflikt, destabilisering og lidelse i Vest-Sahara", står det i brevet, som er signert av parlamentarikere fra de fire landene.

Brevet er underskrevet av 7 norske politikere: Eva Kristin Hansen (Ap), Trine Skei Grande (V), Bjørn Jacobsen (SV), Hallgeir Langeland (SV), Alf Ivar Samuelsen (Sp), Ola Borten Moe (Sp) og Erling Sande (Sp).

"Vi oppfordrer Gearbulk til å komme med en uttalelse så raskt som mulig, som klargjør at de ikke lenger vil transportere fosfat fra Vest-Sahara i framtiden", skriver parlamentarikerne.

Selskapet er 60% eid av Jebsen-familien fra Norge og 40% av japanske interesser.

Greens i New Zealand har vært kjent med problematikken et helt år:

– Vi oppdaget Gearbulks transporter i fjor og tok opp saken i det newzealandske parlamentet. Dessverre er det ikke vilje i New Zealands regjering til å innføre sanksjoner mot denne handelen. Men all fornuft tilsier at dette må stoppe. Selskapene profiterer på et okkupert folks ressurser, sier Keith Locke, talsmann for utenrikspolitiske saker i Greens, New Zealand.

Torsdag publiserte Dagbladet.no filmmateriale som Norwatch har fått fra New Zealand. Filmklippene, som ble tatt på onsdag, viser 'Bulk Saturn' som losser fosfat ombord i ventende lastebiler på havna i Bluff, New Zealand.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!