Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ikke første gang

Det er ikke første gang at Jebsen-rederiet Gearbulk transporterer fosfat fra Vest-Sahara for marokkanske okkupasjonsmyndigheter. Da en annen Jebsen-båt ankom samme havn i fjor, kranglet opposisjon og regjering så busten føyk i New Zealands parlament.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Det er ikke første gang at Jebsen-rederiet Gearbulk transporterer fosfat fra Vest-Sahara for marokkanske okkupasjonsmyndigheter. Da en annen Jebsen-båt ankom samme havn i fjor, kranglet opposisjon og regjering så busten føyk i New Zealands parlament.

Av Erik Hagen
Norwatch

gearbulk_saturn3_jun07_250.jpgNorwatch avdekket mandag at Jebsen-båten Bulk Saturn har ankommet New Zealand med fosfat fra okkuperte Vest-Sahara. Båten gjør sitt siste stopp natt til onsdag, i en havn på New Zealands sørspiss.

Men det har kommet flere Jebsen-båter i New Zealand. I fjor sommer var to av selskapets fartøy innom Stillehavslandet.

Ifølge havneregistre i New Zealand, besøkte Bulk Saturn øystaten også i april 2006, og søsterskipet Bulk Sirius ankom fire måneder senere. Etter det Norwatch forstår, inneholdt de to Jebsen-båter til sammen rundt 70.000 tonn fosfat fra marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. 

Det newzealandske opposisjonspartiet The Greens har engasjert seg for å stoppe importen av Vest-Sahara-fosfat til landet. 26. juli 2006, mens Bulk Sirius lå til havn i Port of Tauranga, stilte partiet Spørretime-spørsmål til landets regjering.

– Har handelsministeren noen bekymringer ved at newzealandske selskaper mottar mineraler fra et ikke-selvstyrt område under militær okkupasjon, slik som det nå skjer, spurte parlamentariker Metiria Turei.

– Jeg har verken bevis på at de [befolkningen] har gitt sin tilslutning til handelen, eller at de er imot den, svarte handelsmininster Phil Goff, som konkluderte at den derfor måtte være lovlig.

Ifølge The Greens, var begge leveransene i fjor til det lokale gjødselselskapet Ballance Agri-Nutrients.

Styreleder i Grearbulk, Kristian Jebsen, skriver i en epost til Norwatch at selskapets ledelse og styre ikke var klar over at Bulk Sirius-leveransen i juli 2006 ble debattert i parlamentet i New Zealand. Fartøyet inngår for øvrig ikke lenger i selskapets flåte.

Les forøvrig Jebsens øvrige kommentarer til hele saken her: Norske myndigheter ikke spurt

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!