Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Røde Kors ut av hedgefond

Røde Kors avslutter sine investeringer i hedgefond med umiddelbar virkning. Hjelpeorganisasjonen vil ha økt åpenhet om sine investeringer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Røde Kors avslutter sine investeringer i hedgefond med umiddelbar virkning. Hjelpeorganisasjonen vil ha økt åpenhet om sine investeringer.

Av Erik Hagen
Norwatch

I mai i fjor gjennomgikk Norwatch kapitalforvaltningen til ti humanitære organisasjoner i Norge, deriblant ”de fem store”. Undersøkelsen viste blant annet at Røde Kors hadde plassert 72 millioner kroner i hedgefond.

trygve_nordby_rode_kors_250.jpgDette er en fondstype som forbindes med lite åpenhet. Mangelen på åpenhet betyr at det er vanskelig å avdekke om investeringene gjøres i etisk forsvarlige bransjer og selskaper.

– Problemet med hedgefond er for lite innsyn i hvilke investeringsbeslutninger forvalter tar, sa generalsekretær i Røde Kors, Trygve G. Nordby, i en pressemelding i går.

– Vi sier nå opp disse avtalene med umiddelbar virkning. De investerte midlene vil være ute i løpet av august, sa Nordby.

Pressemeldingen ble sendt ut i forbindelse med offentliggjøringen av organisasjonens årsrapport for 2006.

– Norges Røde Kors skal ha en bevisst holdning til hvilke selskaper det investeres i. Våre investeringer må være i tråd med grunnleggende Røde Kors-verdier. Videre ønsker vi å bidra til etisk aksjeforvaltning, påpekte Nordby.

Røde Kors har også nylig fått reviderte etiske retningslinjer, ifølge Dagens Næringsliv.

Storinvestor
Da Norwatch i fjor tittet i sparegrisene til ti av de største norske humanitære organisasjonene, hadde Røde Kors 2,1 milliarder kroner på bok. Midlene var plassert i aksjefond, rentefond, bankinnskudd –og hedgefond.

Røde Kors hadde mer på bok enn de ni andre organisasjonene til sammen. Og nå har de totale Røde Kors-fondene vokst seg enda større: til 2,5 milliarder kroner. Ifølge Dagens Næringsliv har investeringene i hedgefond det siste året økt til 204 millioner kroner.

Egenkapitalen er nå så stor at organisasjonen kan budsjettere med nærmere 120 millioner kroner årlig i finansiell avkastning.

Innførte nulltoleranse
Fjorårets undersøkelse viste en generelt god etisk bevissthet rundt etiske investeringer blant de norske humanitære organisasjonene. Det var Kirkens Nødhjelp som kunne legge fram til grundigste etiske retningslinjene. Kirkens Nødhjelp har blant annet nulltoleranse mot investeringer i våpen, alkohol, tobakk.

Røde Kors hadde derimot en terskel på 10 prosent, som tillot at en tidel av selskapenes omsetning kunne ligge innenfor bransjene som Kirkens Nødhjelp oppfattet som uaktuelle.

Etter at Norwatch skrev om Røde Kors’ 10 prosents-terskel, uttalte organisasjonen at de likevel ønsker å etterstrebe nulltoleranse i selskaper som produserer våpen, alkohol og tobakk.

– Skulle det vise seg at noen av våre aksjefond investerer i firmaer i disse bransjene, vil vi trekke oss ut, understreket kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i etterkant av Norwatch-dekningen.

Les også:
19.05:2006 De humanitære investorene
19.05:2006 Røde Kos innfører nulltoleranse
19.05:2006 Lite etisk debatt

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!