Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Rekordstor eksport av krigsmateriell

Norsk våpeneksport har aldri vært større. I fjor eksporterte norske bedrifter krigsmateriell for 3,5 milliarder kroner. Diktaturene i Gulf-området hamstret i fjor mindre norskprodusert materiell enn på flere år, men mye tyder på at 2007 igjen kan bli et vellykket år for de norske eksportørene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norsk våpeneksport har aldri vært større. I fjor eksporterte norske bedrifter krigsmateriell for 3,5 milliarder kroner. Diktaturene i Gulf-området hamstret i fjor mindre norskprodusert materiell enn på flere år, men mye tyder på at 2007 igjen kan bli et vellykket år for de norske eksportørene.


Av Erik Hagen
Norwatch

Norsk våpeneksport nådde i 2006 nye høyder. En samlet eksport på 3,5 milliarder kroner er en økning på 20 prosent fra året før.

Særlig var fjorårets eksport til USA rekordstor. Etter at USA rykket inn i Irak har norsk våpeneksport til amerikanerne bare gått én vei.

USA mottok krigsmateriell – inkludert tjenester og reparasjon – i 2006 for 1,2 milliarder kroner. Utstyret besto av komponenter til missilsystemer og raketter, i tillegg til sprengstoff, våpenstasjoner, elektronikk m.m.

Ifølge stortingsmeldingen om norsk våpeneksport som Utenriksdepartementet la fram før helgen var den totale norske eksporten av krigsmateriell i 2006 på 3,5 milliarder kroner. Av dette var salg av våpen 2,9 milliarder kroner, reparasjoner for utenlandske eiere ca. 194 millioner og diverse tjenester ca. 362 millioner.

Norge fortsetter dermed å være en av verdens største våpenkremmere. Som Norwatch skrev før i februar, er Norge blant verdens 20 største eksportører av krigsmateriell.

Insisterer på demokrati
Stortingsmeldingen understreker at Norge har blant de strengeste reglene for eksport av våpen. Det forhindrer ikke at det fremdeles eksporteres til flere av verdens minst demokratiske stater. Bare én søknad om eksportlisens ble avslått av Utenriksdepartementet i 2006, ifølge meldingen.

Siden 1997 har et enstemmig Storting insistert på at et velfungerende demokrati og en akseptabel menneskerettighetssituasjon i mottakerlandene skal være en forutsetning for eksport av krigsmateriell. Likevel viser Norwatch-rapporten ”Norsk eksport av krigsmateriell til arabiske diktaturer”, publisert i mai i år, at eksport til land som Saudi-Arabia bare har fortsatt. I perioder har Saudi-Arabia vært den viktigste mottakeren av norsk krigsmateriell, ved siden av NATO.

I tiårsperioden fra 1997 fram til 2006, har norske bedrifter eksportert våpen til Saudi-Arabia for hele 466 millioner kroner. Hoveddelen av denne eksporten er gjort av den norske statsbedriften Kongsberg.

Midlertidig fall til Saudi-Arabia
2006 ser imidlertid ut til å ha vært et svakt år for norske leveranser til denne delen av verden.

Egypt, Jordan, Kuwait, Saudi-Arabia, de Forente Arabiske Emirater, Oman og Qatar mottok i 2006 krigsmateriell for 206 millioner kroner. Dette er en klar nedgang fra 282 millioner i 2005.

Ikke siden 1999 har norsk krigsmaterielleksport til Saudi-Arabia vært lavere. 5,6 millioner kroner i sambandsutstyr var det eneste Saudi-Arabia mottok i fjor, mot 49,5 millioner året før. Leveransen er sannsynligvis del av Kongsbergs EriTac-system for landets forsvarsdepartement, som omtales i Norwatch-rapporten.

Ifølge Alexander Harang, som skrev rapporten om norsk krigsmateriell for Norwatch, er det sannsynlig at eksporten til Saudi-Arabia vil øke inn i 2007.

Han forklarer at en rekke store kontrakter blitt inngått mellom Saudi-Arabia og Kongsberg Gruppen i perioden fra 2002 til 2006. Blant annet ble en kjempekontakt inngått i 2004. En annen ble gitt i slutten av 2006, verdt 81 millioner kroner.

- Det er flere leveranser i disse kontraktene som vi først vil se effekten av over tid. Disse eksportene har derfor ennå ikke kommet fram i noen stortingsmelding, sier Harang til Norwatch.

- Det er dermed sannsynlig at eksporttallene til Saudi-Arabia for 2007 vil vise seg å bli langt større enn for 2006, sier han.

Overgrep
Ledende menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch dokumenterer systematisk undertrykkelse i alle de 7 landene i Gulf-området som mottok norsk krigsmateriell i løpet av fjoråret.

Saudi-Arabia anses av den amerikanske organisasjonen Freedom House å være et av verdens minst ufrie samfunn. Landet tillater verken fagforeninger, politiske partier eller kvinnelig stemmerett. Utenomrettslige henrettelser er vanlig.

- Å selge våpen til land som undertrykker sin egen befolkning og hver dag begår tusenvis av brudd på menneskerettigheter kan ikke forsvares, sier Unge Venstre-leder, Lars-Henrik Michelsen til Norwatch om den norske våpeneksporten.


I Stortingsmedlingen om norsk våpeneksport opererer Utenriksdepartementet med andre tall enn SSB, siden departementet  i våpeneksport-statistikken inkluderer også tjenester og reparasjoner.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!