Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

- Allianse forbrukere og fagforeninger

Organisering av arbeiderne er avgjørende for å bedre situasjonen på klesfabrikkene i utviklingsland. Samtidig møter fagorganiserte sterk motstand. De siste tre årene er tre fagforeningsledere blitt drept i Kambodsja. Det fortalte fagforeningslederen Athit Kong under lanseringen av den norske Rene klær-kampanjen nylig.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Organisering av arbeiderne er avgjørende for å bedre situasjonen på klesfabrikkene i utviklingsland. Samtidig møter fagorganiserte sterk motstand. De siste tre årene er tre fagforeningsledere blitt drept i Kambodsja. Det fortalte fagforeningslederen Athit Kong under lanseringen av den norske Rene klær-kampanjen nylig.
Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Athit Kong er visepresident i paraplyorganisasjonen Coalition of Cambodian Apparel Workers’ Democratic Union (CCAWDU) som samler 26 000 tekstilarbeidere i Kambodsja. Han var i Norge noen få timer under lanseringen av kampanjen Rene klær som er et samarbeidsprosjekt mellom Framtiden i våre hender, Changemaker og Handel og Kontor.

Kampanjen arbeider for å bedre arbeidsvilkårene på fabrikkene i utviklingsland som syr klær og sko. Sentralt i Rene klærs arbeidsmetode er nettopp alliansen med arbeiderne på fabrikkene i utviklingslandene. Alle utspill er koordinert med dem, og Clean Clothes Campaign går ikke ut med hverken informasjon eller protester før arbeiderne selv ber om at dette blir gjort.

Kampanjens viktigste krav er organisasjonsfrihet og retten til kollektive lønnsforhandlinger, lønn det går an å leve av, kortere arbeidstid, nei til barnearbeid og bedre helse, miljø og sikkerhet.

Norge er det 12. landet som slutter seg til den internasjonale kampanjen Clean Clothes Campaign.

Strukturendring
– Da Clean Clothes-kampanjen startet for 20 år siden, visste klesselskapene knapt nok hvor klærne de solgte ble produsert og de ville ikke ta noe ansvar. I dag når vi henvender oss til selskapene om overgrep som skjer på fabrikkene som produserer klær for dem, må de gjøre noe med det. Men målet vårt er å få til strukturelle endringer som forebygger at overgrepene finner sted, og ikke at man bare gjør noe i etterkant når noe oppdages, sa Marieke Eyskoot, kampanjekoordinator ved Clean Clothes Campaigns hovedkontor i Amsterdam under pressekonferansen i Oslo 14. juni.

Det er ingen tilfeldighet at det var en fagforeningsmann fra et land som Kambodsja som var tilstede på lanseringen. Organiseringen av arbeiderne i utviklingsland blir stadig mer fremhevet som nøkkelen for å bedre arbeidssituasjonen til verdens 120 millioner tekstilarbeidere.

Undertrykkelse
Men de frie fagforeningene i Kambodsja møter ikke bare konkurranse fra statlige fagforeninger som forsøker å sluse arbeiderne inn i en kontrollerbar organisasjonsform. De fagorganiserte møter også trusler, oppsigelser og diskriminering – og flere ledere er blitt drept. Men internasjonalt press fra forbrukere, organisasjoner som Rene klær og store internasjonale fagforeninger kan ofte være til hjelp:

athit_kong__rene_klaer_250.jpg- Gjennom Clean Clothes Campaign har vi klart å få til viktige seire. Fortune Garment & Woollen Knitting Factory diskriminerte de fagorganiserte systematisk, men etter en kampanje har selskapet måttet innrømme de fagorganisertes flere rettigheter, sier Athit Kong til Norwatch.

Han forteller at det i dag finnes det 340 tekstilfabrikker i Kambodsja som produserer for det internasjonale markedet. Til sammen sysselsetter de 320.000 arbeidere. Kong trekker også frem en annen sak som nylig har fått en positiv avslutningen. Fabrikken River Rich Textile Limited som produserer blant annet for Zara og Hennes & Mauritz, hadde sagt opp 30 fagorganiserte arbeidere.

– Etter en etter en intens internasjonal kampanje måttet fabrikken trekke oppsigelsene tilbake, forteller Kong.


Kampanjen Rene klær ble lansert i Oslo 14. juni 2007. Mer informasjon om kampanjen finnes på de norske hjemmesidene: http://www.reneklaer.no

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!