Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kongsberg-konkurrenter klager på India-kontrakt

I april i år offentliggjorde Kongsberg Maritime at de hadde signert en avtale verdt 350 millioner kroner med et indisk verft. To konkurrenter har klaget til indiske myndigheter på at kjempekontrakten ble gitt uten anbudsrunder.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I april i år offentliggjorde Kongsberg Maritime at de hadde signert en avtale verdt 350 millioner kroner med et indisk verft. To konkurrenter har klaget til indiske myndigheter på at kjempekontrakten ble gitt uten anbudsrunder.


Av Erik Hagen
Norwatch

Avtalen gjaldt såkalte autonome undervannsfarkoster (AUVs) til bruk for sjøbunnskartlegging. Utstyret skal benyttes på seks fartøy som det indiske sjøkartverket, National Hydrographic Office, har bestilt fra et verft i Gujarat.

– Dette er den klart største kontrakten vår på dette feltet så langt, sa salgs- og markedssjef Roar Marthiniussen i Kongsberg Maritime da kontrakten ble gjort kjent.

Foruten undervannsfarkoster består leveransen av undervannsposisjoneringsutstyr, multistråle-ekkolodd og undervannskameraer.

I den indiske Wall Street Journal-avisen Mint i går kom det fram at to av Kongsbergs amerikanske konkurrenter protesterte da de fikk nyss om Kongsbergs kontrakt.

Begge selskapene, Hydroid og Bluefin Robotics, har sendt klagebrev til indiske myndigheter.

Reaksjoner
13. april i år – en uke før avtalen ble kjent i Norge – sendte Hydroid et klagebrev til indiske myndigheter. Ifølge Mint gjorde selskapet oppmerksom på at sentrale retningslinjer og forsvarsdepartementets innkjøpsregler ”ble oversett da ordrene ble gjort for utstyret”.

En kilde i Hydroid bekrefter til Norwatch at selskapet har sendt et slik klagebrev. Henvendelsen skal ha blitt gjort på et tidspunkt da de ennå ikke var kjent med at kontrakten allerede var endelig tildelt nordmennene. Hydroid ønsker ikke å ta saken videre med indiske myndigheter.

Også den andre amerikanske konkurrenten Bluefin Robotics Corp. skal i et brev fra 24. april ha reagert på salget.

Ifølge indiske innkjøpsordninger, kan forsvarsdepartementet bare unntaksvis omgå kravet om anbudsrunde. Det er i de tilfellene at utstyret har de eksakt samme egenskapene som en allerede eksisterende plattform. Ifølge Mint var ikke det tilfelle denne gangen.

– Kontakt kunden
Kongsberg Maritimes kommunikasjonsdirektør Gunvor Hatling Midtbø ber Norwatch kontakte kunden i India for å få svar detaljspørsmål rundt kontrakten, og for kommentar på om protestene kan få konsekvenser for kjempekontrakten.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -