Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondselskap slaktes

Oljefondet har 324,6 millioner kroner på bok i den amerikanske olje- og våpengiganten, Halliburton. Den alternative årsrapporten som kom i midten av mai, går igjennom Halliburtons lange rulleblad som omfatter korrupsjonsanklager, overprising og sløsing med offentlige midler.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondet har 324,6 millioner kroner på bok i den amerikanske olje- og våpengiganten, Halliburton. Den alternative årsrapporten som kom i midten av mai, går igjennom Halliburtons lange rulleblad som omfatter korrupsjonsanklager, overprising og sløsing med offentlige midler.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Rapporten «Goodbye Houston» er skrevet av organisasjonen «CorpWatch» sammen med «Halliburton Watch and the Oil & Gas Accountability Project», og går igjennom Halliburtons energiinvesteringer og militære operasjoner verden rundt, samt selskapets mange politiske forbindelser. Tittelen spiller på beslutningen som ble tatt for kort tid tilbake om å flytte selskapets hovedkontor ut av USA – og Houston – til Dubai.

Selskapet som tidligere var ledet av USAs visepresidenten Richard Cheney er i dag en gigant både innenfor militærindustrien og i oljesektoren. Men samtidig møter selskapet stor kritikk, og er under etterforskning blant annet for korrupsjon flere steder i verden.

Det amerikanske forsvaret brøt i fjor sommer en milliardkontrakt med Halliburton-selskapet Kellogg, Brown & Root (KBR). Gigantkonsernet var inntil da den viktigste leverandøren av transport- og forsyningstjenester til den amerikanske hæren i Irak, men også andre steder i verden. Halliburton anklages for både dårlig kvalitet og kraftig overprising av sine tjenester.

Halliburton er likevel i dag en av de ti største leverandører til det amerikanske forsvaret, og et av verdens 10 største våpenselskap. Særlig har Irak-krigen vært god butikk for Halliburton. Som Norwatch tidligere har påpekt, var Halliburton i 2003 på 61. plass på Defence News Top 100-liste over verdens største militærindustri. Året etter – da inntektene fra Irak-krigen begynte å strømme inn – var selskapet blitt nummer 16. I listen for 2005 var selskapet blitt verdens 10 største våpenselskap, en stilling som Halliburton holder fortsatt.

Lukrative avtaler
Ifølge CorpWatch-rapporten har Halliburton tjent over 20 milliarder dollar på sine mange Irak-kontrakter til det amerikanske forsvaret siden invasjonen i mars 2003. Men selskapet har altså mistet de to mest lukrative avtalene, nemlig gjenoppbyggingen av infrastrukturen til oljeindustrien i Irak og forsyningene til militærbasene.

CorpWatch-leder Pratap Chatterjee mener Halliburtons beslutning om å flytte hovedkvarteret til Dubai er forbundet med tap av de to inntektsbringende kontraktene, og påpeker at en flytting av selskapets hovedkvarter kan innebære et større skattetap for den amerikanske statskassen.

Rapporten går igjennom en rekke forhold, blant annet de mulige lovbruddene som ble gjort da da Halliburton hyret private vaktselskaper som Blackwater og Triple Canopy (anklaget for å ha skutt på ubevæpnede irakere som ”sport”) og hvordan selskapets representanter i Irak skal bevisst ha sølt bort millioner av amerikanske skattebetaleres penger. Rapporten tar også for seg etterforskningen om korrupsjonsanklagene i Nigeria som U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) har hånd om. Ifølge rapporten har Halliburton endelig innrømmet at ledelsen kan ha vært involvert i korrupsjon i Nigeria.

Korrupsjon i Oljefondet
Mens oljefondet holder aksjene i Halliburton tett til brystet, er selskapet allerede kastet ut av en rekke andre fondsforvaltere, blant annet Kommunal Landspensjonskasse (KLP). Årsaken til KLPs eksklusjon er Halliburtons datterselskap Kellogg, Brown & Root (KBR) som er knyttet til systematisk korrupsjon og uetisk forretningsførsel.

Amerikanske myndigheter etterforsker bestikkelser på rundt 180 mill dollar, som skal være utbetalt fra et 25 prosent-eid datterselskap for sikre kontrakter i Nigeria. I Frankrike etterforskes lederen av Kellogg, Brown & Root for å ha mottatt 5 millioner dollar i kickback. Selskapet etterforskes også etter å ha innrømmet å ha betalt 2,4 millioner dollar til nigerianske byråkrater for å oppnå "gunstig skattebehandling", heter det i KLPs begrunnelse for uttrekket.

Statens Pensjonsfond - Utland (Oljefondet) har derimot økt sine investeringer parallelt med Halliburtons Irak-eventyr: Mens aksjeinvesteringene i Halliburton per 31/12/02 var på 118,7 millioner kroner, var de året etter nesten doblet til 206,5 millioner. Per 31.desember 2005 var investeringene på 359,5 millioner kroner. I den siste årsrapporten for 2006 viste det seg at investeringene hadde gått noe ned til 324,6 millioner, men da var det også i mellomtiden blitt kjent at det amerikanske forsvaret ikke hadde fornyet de lukrative kontraktene til Halliburton.Rapporten ”Goodbye Houston” kan lastes ned her.

Ifølge pressemeldingen til CorpWatch er det den fjerde alternative årsrapporten om Halliburton, og den utgis rett i forkant av Halliburtons generalforsamling som avholdes i Woodlands, Texas, onsdag 16. mai.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!