Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mer norsk seismikk i omstridt farvann

Wavefield Inseis fortsetter kartleggingen av colombiansk farvann - som Nicaragua gjør krav på.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Wavefield Inseis fortsetter kartleggingen av colombiansk farvann - som Nicaragua gjør krav på.


Erik Hagen
Norwatch

Det norske seismikkselskapet Wavefield Inseis, som skapte grensekonflikt mellom Colombia og Nicaragua med sine havbunnsundersøkelser i fjor høst, fortsetter nå der de slapp.

Selskapet har inngått en avtale med det colombianske oljedirektoratet for ytterligere undersøkelser, ifølge colombiansk og nicaraguansk presse i forrige uke.

Farvannene som det norske selskapet kartlegger ligger i Cayos-bassenget, like øst for Nicaraguas kontinentalsokkel, men likevel innenfor det som skal være anerkjent internasjonalt som colombiansk farvann. Som Norwatch skrev i november, gjorde Nicaragua i 2001 krav på det omstridte området framfor FN-domstolen i Haag.

Da munnhuggeriet mellom de to statene sto på som verst i november, ba en ledende colombiansk sentor om militær opptrapping for å beskytte de colombianske interessene.

Den seismiske kartleggingen av havbunnen kan være et første skritt mot en fremtidig colombiansk oljeproduksjon i området.

Colombia åpnet dessuten en budrunde for utforskning av 13 leteblokker i det samme området i forrige uke. Den colombianske gruveministeren, Hernán Martínez, understreker at den norske utforskningen og den ferske budrunden kun gjelder colombiansk farvann.

-Vi rører ikke de nicaraguanske farvannene. All vår aktivitet skjer på hitsiden av den 82. lengdegrad, som utgjør vår felles grense, sier Martínez til den nicaraguanske avisen El Nuevo Diario.

-Forsiktige
Finansdirektør i Wavefield Inseis, Erik Hokholt, sa til Norwatch at selskapet har vært forsiktige med å ikke gå inn i nicaraguansk farvann.

– Vi ønsker å framstå som nøytrale. Dette er offentlig tilgjengelig mulitiklientdata, som ikke er skutt eksklusivt for den colombianske stat. Om Nicaragua ønsker å kjøpe dataene, kan de fritt gjøre det. Dette markedsfører vi til alle, sa finansdirektør i Wavefiels Inseis, Erik Hokholt til Norwatch i november i fjor.

Wavefield Inseis' andre seismikkrunde begynner nå, mens en tredje runde er planlagt mot slutten av 2007.

Les også:
13.11.2006: Norsk seismikk utløser konflikt

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!