Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Solgte søppelinvestering

Søppel er blitt big business. Etter å ha sittet på en søppeldynge i El Salvador i tre år, har det lille norske selskapet Halaco nå solgt seg ut for godt. Den årelange konflikten med myndighetene i landet kan ha forvandlet søppel til gull for nordmennene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Søppel er blitt big business. Etter å ha sittet på en søppeldynge i El Salvador i tre år, har det lille norske selskapet Halaco nå solgt seg ut for godt. Den årelange konflikten med myndighetene i landet kan ha forvandlet søppel til gull for nordmennene.

Av Erik Hagen
Norwatch

I 2004 kjøpte det lille norske selskapet Halaco 90 prosent av El Salvadors største avfallshåndteringsselskap, Mides. Selskapet tar imot søppelet til hovedstadsregionens halvannen million innbyggere.

Etter å ha kranglet med de lokale myndighetene sammenhengende i tre år, solgte Halaco nylig sine aksjer i all hemmelighet. Det kan ha vært en god affære. Mens de betalte 11 millioner dollar for aksjene i 2004, skal de ifølge salvadoransk presse ha priset aksjeposten mer enn fem ganger høyere i 2006.

Salget skal ha blitt gjort på grunn av alle de finansielle konfliktene selskapet hadde med de lokale myndighetene. Halaco bekrefter salget overfor Norwatch, men ønsker ikke å komme med ytterligere kommentarer.

Kritiserer monopoltilstander
Det var på slutten av 90-tallet at søppelhåndteringen i hovedstadsområdet ble delprivatisert. Da solgte et dusin lokale hovedstadskommuner 90 prosent av søppelselskapet Mides til kanadiske investorer. De siste 10 prosentene beholdt de selv.

Halaco kjøpte den kanadiske aksjeposten på et tidspunkt da Mides og dets gamle eiere var under etterforskning for hvitvasking av narkopenger. Dermed havnet Halaco i statsadvokatens søkelys. Men narko-skandalen var bare én av mange kontroverser som hadde hopet seg opp under den tidligere ledelsen. For i tillegg har selskapet hatt både mangel på driftstillatelser, og miljøklager fra beboerne nær dynga. I perioder har kranglene om søppelselskapet ført til daglige kjempeoppslag i salvadoransk presse, flere uker på rad.

En hovedutfordring har hele tiden vært at kommunene både står som eiere og brukere av dynga. Som deleier krever kommunene inntekter fra overskuddet. Men selskapet hevder, på sin side, at kommunene skylder millioner i avgifter. Det var til slutt pengekranglene som kan ha fått begeret til å renne over for de norske eierne.

De fleste kommunene som sokner til dyngen har vært misfornøyde med Mides-samarbeidet. Den gang de lokale ordførerne dannet det halvprivate selskapet, forpliktet de seg samtidig til å levere søppelet sitt til Mides helt fram til 2018. Både enkelte ordførere og konkurrerende selskaper stempler Mides i dag som et monopol, og krever at avtalen må reforhandles. Men for nordmennene var det uaktuelt.

Lukrativt –for noen
Søppelhåndtering er en lønnsom business. Ifølge avisen El Diario de Hoy skal selskapet ha hatt 52 cent i fortjeneste for hver dollar de salvadoranske brukerne betalte for søppelhåndteringen i 2003. Før nordmennene kom inn i bildet, tok selskapet seg betalt 18 dollar pr. tonn søppel. Under de norske eierne lå prisen noe lavere. Stemmer regnestykket blir det likevel titalls millioner kroner i årlig fortjeneste. For hver dag kjøres 1500 til 2000 tonn søppel inn på området.

– Mides er et ekstremt lukrativt prosjekt, sa statsadvokat Nelson Mena til Norwatch i 2005.

– Det er ubetydelig at Halaco var et lite selskap. Inntektene fra avfallshåndteringen er så store at de uten problemer kan ha betjent gigantlån. Fortjenesten er enorm, sa han.

Det var likevel ikke nok profitt til at selskapets 125 ansatte kunne få lønnsøkning. Mot slutten av fjoråret begynte flere av de ansatte å kreve økte lønninger. Lederen i Mides sa det var umulig så lenge kommunene skyldte selskapet penger.

– Solgt?
René Canjura, ordfører i Nejapa kommune, sier til Norwatch at han ikke var klar over at nordmennene har solgt seg ut. Nejapa er kommunen der fyllingen holder til, og er en av kommunene med aksjer i selskapet.

– Mides er ganske vage når de forklarer eierskapsstrukturen, sier han på telefon til Norwatch.

Til tross for at han har vært i jevnlig kontakt med selskapets ledelse har han aldri møtt de tidligere norske eierne. Ordføreren har alltid utelukkende forholdt seg til den daglige ledelsen. Og der lå kanskje den største konflikten av de alle.

Krigssone
For i lederstolen i Mides sitter en gammel fiende av ordførerne. Selskapets sjef, Juan Orlando Zepeda, er en pensjonert general og tidligere viseforsvarsminister fra den gang El Salvador var herjet av borgerkrig. Ifølge Sannhetskommisjonen i etterkant av krigen, sto ex-generalen bak ordre om å likvidere seks opposisjonelle jesuittprester og to kvinner. De myrdede prestene var tilknyttet et religiøst lærested som Zepeda mente var operasjonssenter for geriljabevegelsen FMLNs terrorister. Nå nyter Zepada godt av amnesti, og har slått seg opp i næringslivet. Blant annet var generalen inntil nylig direktør i en stor tekstilfabrikk der han med suksess skal ha hindret de ansatte i å organisere seg.

Kommunene har derimot vært styrt av venstrepartiet FMLN, den tidligere geriljabevegelsen som etter fredsavtalen i 1992 ble et politisk parti. Dermed sitter den gamle generalen i daglig munnhuggeri med sine tidligere geriljafiender, både som kunder og deleiere i selskapet. Denne politiske nøtten har vært kimen til flere av kranglene, og kan til slutt kan ha blitt for tøff for de norske investorene.

Privatsak
Daglig leder i Halaco, Lars Christian Ly, ønsker ikke å kommentere hvorfor selskapet solgte seg ut av El Salvadors suverent største og mest konfliktfylte avfallsselskap.

– Dette er helt private greier. Jeg har overhode ingen kommentar, sier Ly til Norwatch.

Ly henviste Norwatch til ledelsen i Mides. Heller ikke de kunne svare på Norwatchs spørsmål.

Selv om Halaco skal ha investert i både kostbare metangass- og generatoranlegg i løpet av tiden de var involvert i El Salvador, er det sannsynlig at selskapet har gått med kraftig overskudd på investeringen.

Etter det Norwatch forstår, skal selskapet og dets styreleder for øvrig ha registrert selskaper i både Sveits og Panama.

Les også:
04.07.2005: Etterforskes for hvitvasking av narkopenger
10.03.2007: Renvasker norsk selskap for mafia-bånd

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!