Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Renvasker norsk selskap for mafia-bånd

Da det lille norske selskapet Halaco kjøpte seg inn i den salvadoranske søppelhåndterings-bedriften Mides i 2004, havnet de i myndighetenes søkelys for mulig hvitvasking av narkopenger. Nå er nordmennene skrevet ut av saken.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Da det lille norske selskapet Halaco kjøpte seg inn i den salvadoranske søppelhåndterings-bedriften Mides i 2004, havnet de i myndighetenes søkelys for mulig hvitvasking av narkopenger. Nå er nordmennene skrevet ut av saken.

Av Erik Hagen
Norwatch

-Det har ikke vært mulig å dokumentere noen bånd mellom Halaco og organisert kriminalitet. Vi fant ikke det vi lette etter. Dermed er Halaco i praksis skrevet ut av saken, sier José Rolando Monroy, El Salvadors statsadvokat for økonomisk etterforskning, til Norwatch.

Som Norwatch tidligere har skrevet, kjøpte det norske selskapet Halaco 90 prosent av aksjene i det salvadoranske søppelhåndteringsselskapet Mides i 2004 for 11 millioner dollar. På dette tidspunktet var Mides og dets gamle eiere under etterforskning for hvitvasking av kanadiske narkopenger.

Det norske oppkjøpet vekket de salvadoranske myndighetenes interesse, og etterforskerne prøvde å finne ut om også Halaco var en del av den organiserte kriminaliteten. Avdelingen for økonomisk etterforskning fikk bistand fra Oslo-politiet i undersøkelsene. De var spesielt på jakt etter eierskapsbånd mellom de gamle eierne fra 90-tallet og de nye norske eierne.

Men myndighetene fant ikke det de lette etter, og nå har Halaco i praksis blitt skrevet ut av saken. Etterforskningen av søppelfyllingselskapet som Halaco har solgt seg ut av er imidlertid ennå ikke formelt avsluttet.

Da Norwatch snakket med Monroy, var han ikke kjent med at nordmennene nylig har solgt sin store aksjepost i selskapet, bare tre år etter at de kjøpte seg inn.

Kanadisk mafia

Det var kanadisk politi som første gang tipset pengevaskingsenheten i El Salvador om at de daværende eierne av søppelfyllingselskapet Mides skulle ha bånd til kanadisk-italiensk mafia. 90 prosent av aksjene i Mides var den gang eid av et kanadisk selskap med navn Cintec. Da myndighetene fikk nyss om flere store pengeoverføringer mellom det salvadoranske Mides-selskapet og hovedaksjonærens nettverk av datterselskaper i Karibia og Sentral-Amerika, havnet de begge under etterforskning for hvitvasking av narkotikapenger.

Mindre mistenksomme ble ikke myndighetene da det lille norske selskapet Halaco kjøpte opp alle de kanadiske aksjene i søppelfyllingen for 11 millioner dollar i 2004. Transaksjonen tok innviklede omveier via mellomselskaper i Karibia og i Panama, noe som vekket myndighetenes interesse enda mer.

Da Halaco kjøpte seg inn, havnet også de under lupen. El Salvadors myndigheter ba om norsk hjelp, og Oslo-politiets rapport ble sendt til det sentralamerikanske landet i andre halvdel av 2005. Det salvadoranerne lette etter var mulige eierskapsbånd mellom Halaco og Cintec, samt detaljer i Halacos og Halaco-eiernes rulleblad.

Ute av saken

Men nå sier statsadvokat Monroy til Norwatch at de altså ikke har funnet det de lette etter, og at Halaco derfor er skrevet ut av saken. Etterforskningen har vært svært komplisert og gått over mange år. At rapporten fra Oslo-politiet ble sendt på norsk, gjorde ikke saken lettere for de spansk-talende etterforskerne.

Monroy forteller at etterforskningen ikke formelt avsluttet, men er lagt på is.

Halacos styreleder, Lars Christian Ly, ønsket ikke, etter den nye vendingen i saken, å gi kommentarer til Norwatch.

De tidligere kanadiske eierne i Cintec har tidligere avslått overfor Norwatch at de har tatt del i organisert kriminalitet.

Les også:
30.03.2007: Solgte søppelinvestering
04.07.2005: Etterforskes for hvitvasking av narkopenger

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!